Lungmetrajul de debut al lui Igor Cobileanski ar putea fi un fel de "Marfa si banii" de peste Prut. Daca in "A fost sau n-a fost?" revolutia se propaga de la Bucuresti in provincie, si noul val din cinematografia romana ar putea reverbera, 12 ani mai tarziu, in Republica Moldova. Desi acolo cinematografia nu e sustinuta nici cat era la noi in 2001 si desi filmul lui Igor Cobileanski e o productie 100% romaneasca, cu putin noroc el ar putea deschide o usa.

La limita de jos a ceruluiFoto: Saga Film

"Erau niste oameni care faceau cinema, dar au disparut. Nu exista CNC si exercitiul productiei de film lipseste", a spus cineastul la conferinta de presa, intrebat fiind in ce ape se mai scalda lumea filmului din Republica Moldova. Cobileanski s-a nascut in 1974 si a studiat regia de film la Bucuresti. De atunci a pendulat intre Bucuresti si Chisinau. A regizat videoclipuri (printre care vreo sase pentru Zdob si Zdub), filme documentare, "dand lovitura" cu scurtmetrajele "Cand se stinge lumina", "Sasa, Grisa si Ion", "Plictis si inspiratie".

"Cand se stinge lumina" a fost pus pe net la ideea producatorului Thomas Ciulei, bucurandu-se de o popularitate imensa.

Urmariti "Cand se stinge lumina":

Urmariti "Sasa, Grisa si Ion":

Urmariti "Plictis si inspiratie":

In 2007 Igor Cobileanski a realizat "Tache", un lungmetraj care pe urma a trecut la TV, asa ca nu mai e asumat acum ca film de debut, lasand locul liber pentru "La limita de jos a cerului". Plecand de la un scenariu dezvoltat de Corneliu Porumboiu in Atelierul Festivalului de la Cannes (si pe care acesta planuia la un moment dat sa il si regizeze), "La limita de jos a cerului" e o poveste contemporana despre trei tineri moldoveni care incearca - fiecare cum poate - sa se ridice peste mizeria cotidiana si lipsa de perspective a societatii in care traiesc.

Va dati seama ca nu erau prea mari modificari de facut pentru a muta povestea de la Vaslui (unde o imaginase Porumboiu) in Republica Moldova. Ce e interesant este ca lui Cobileanski ii reuseste un film care aminteste de universul lui Porumboiu, care pare influentat direct de Noul Cinema Romanesc, dar care e in acelasi timp foarte "de la mama lui".

Cu exceptia Elei Ionescu, toti actorii sunt moldoveni, director de imagine a fost Oleg Mutu (care, desi filmeaza in multe tari, tot moldovean ramane), iar dialectul avea nevoie (cel putin la vizionarea de presa de la Institutul Francez) de subtitrare ca sa poata fi inteles pe de-a-ntregul. Si ritmul e moldovenesc!...

Deci ce "zugraveste" Cobileanski? Eroul sau e un tanar de 19 ani pe nume Viorel (Igor Babiac), marunt traficant de droguri dintr-un la fel de marunt orasel moldovean care nu are mari idealuri decat sa o faca pe Maria (Ela Ionescu), o frizerita care se numara printre cei carora le vireaza droguri in cutia postala, sa il bage in seama.

Altfel, isi petrece timpul cu prietenul sau, Gisca (Sergiu Voloc), mult mai activ in micul trafic de droguri, a carui pasiune e sa repare un motodeltaplan si sa zboare cu orice risc, chiar daca isi rupe picioarele - ceea ce se si intampla.

Lumea lui Cobileanski e ingusta, iar timpul curge extrem de lent - acestea sunt informatii pe care povestea si regia le filtreaza foarte bine. Aflam treptat cine e Maria si de ce se tine cu politistul, care sunt motivatiile din spatele deciziilor lui Viorel samd - astfel ne dam seama ca acvariul in care eroii inoata e foarte mic - toata lumea se stie cu toata lumea acolo: Viorel cu politistul, politistul cu Maria, etc si gesturile unuia influenteaza existenta celorlalti.

Povestea e scrisa bine si e pusa in rama cu siguranta si onestitate. Totul e exact ce trebuie, cand trebuie, cum trebuie. Desi esti constient ca nu urmaresti un film de Palme d'Or, filmul te tine. Povestea e "low key", cu personaje banale, mediul e gri si neapetisant, dar tocmai asta e ideea. Asta e lumea eroilor si existenta ei le justifica reactiile.

Daca cerul ar fi "limpede ca clestarul", am mai crede spleenul eroilor? Imaginea lui Oleg Mutu acopera totul ca intr-o un fel de folie uda, albastru metalizata, desi uneori, noaptea, becurile arunca in jur o lumina blanda, aproape nostalgica (de pilda, in secventa in care Viorel si Gisca fura o masina vai mama ei, ca sa ii foloseasca motorul la deltaplan.).

Umorul negru al lui Cobileanski, cunoscut deja din scurtmetraje, inteapa de cateva ori povestea (ceea ce e bine pentru bioritmul spectatorului), dar nota generala nu e deloc vesela - dupa cum nu e nici trista. Viorel nu e omul care sa se exteriorizeze. Da impresia ca "bucuros le-o duce toate" (sic!) si nu e greu sa te gandesti ca lumea saraca si lipsita de speranta il determina sa fie lipsit de reactii.

Dar in spatele cuminteniei lui sta un mic monstru, dupa cum si in spatele povestii banale sta o bombita. Igor Cobileanski a spus la conferinta de presa ca a vrut sa faca din Viorel un personaj pana la urma negativ, dar nu reuseste cu totul. Ar fi fost poate mai interesant dpdv psihologic, dar Viorel cel de pe ecran pare mai degraba un tanar amoral, care nici nu isi da seama cand face rau - ceea ce e si mai grav.

In mod cu totul neasteptat, filmul a fost nerecomandat de comisia de rating a Centrului National al Cinematografiei spectatorilor sub 15 ani. Ne indoim oricum ca s-ar duce copiii la acest film, dar decizia e bizara per se si nedreapta pentru film. Producatorul Alexandru Teodorescu de la Saga Film crede ca acest lucru s-ar datora celor catorva cuvinte urate din dialog, dar s-ar parea ca nu asta a fost hiba, ci faptul ca personajele filmului fac trafic de droguri.

Daca "La limita de jos a cerului" le da un prost exemplu copiilor, ce sa mai zici de "Greu de pensionat 2"/"RED 2", care a fost permis de comisia de rating copiilor sub 12 ani cu acordul parintilor, desi toata lumea trage acolo cu toate armele din dotare, basca tanti Mirren toarna acid sulfuric peste cadavrul din cada?

Daca tot are scrupule, comisia de rating ar putea impune un Cod Hayes autohton care sa defineasca ce se poate si ce nu se poate spune si face intr-un film. Sau, sa reintroduca foarfeca si sa taie din filmele care intra in sali cuvintele si situatiile nedorite. Ca in Coreea de Nord.

Trailer "La limita de jos a cerului":

"La limita de jos a cerului", de Igor Cobileanski, cu: Igor Babiac, Sergiu Voloc. Ela Ionescu, Igor Caras-Romanov, Angela Ciobanu. Premiera romaneasca 27 septembrie 2013.