Documentarul "Sacro GRA", al italianului Gianfranco Rosi, care prezinta viata oamenilor care traiesc la periferia Romei, langa soseaua de centura, a castigat Leul de Aur la cea de-a 70-a editie a Festivalului International de Film de la Venetia, informeaza Mediafax.

Gala de premiere a editiei din acest an a Festivalului International de Film de la Venetia (28 august - 7 septembrie) s-a desfasurat sambata seara, fiind pentru prima data cand un documentar a fost desemnat castigator al festivalului.

De altfel, la editia din acest an a Festivalului de la Venetia a fost pentru prima data cand doua documentare au intrat in competitie: "The Unknown Known", de americanul Errol Morris, conceput sub forma unui lung interviu cu fostul ministru al Apararii american Donald Rumsfeld, si "Sacro GRA", de italianul Gianfranco Rosi.

Totodata, "Sacro GRA" este prima pelicula italiana care castiga in ultimii 15 ani cea mai inalta distinctie la Festivalul de la Venetia, cel mai vechi festival de film din lume, potrivit Reuters.

Italia nu a mai castigat un Leu de Aur la Venetia din 1998, cand trofeul i-a revenit lui Gianni Amelio, pentru pelicula "The Way We Laughed".

"Nu am stiut ca au trecut 15 ani de cand o productie italiana nu a mai castigat acest trofeu", a declarat regizorul Gianfranco Rosi. "Ultimul Leu de Aur (castigat de o pelicula italiana, n.r.) a revenit regizorului Gianni Amelio, iar cel de dinaintea acestuia a fost castigat de Bertolucci, astfel ca pentru mine este o onoare incredibila. Si in aceasta seara l-am vazut pe maestru si a fost foarte emotionat cand mi-a inmanat premiul, fapt care face ca acest eveniment sa fie si mai important", a mai spus Gianfranco Rosi.

Juriul editiei din acest an a evenimentului a fost prezidat de regizorul italian Bernardo Bertolucci, in varsta de 73 de ani, secondat mai ales de regizoarea si scriitoarea britanica Andrea Arnold, actrita franceza Virginie Ledoyen, regizorul de imagine franco-elvetian Renato Berta si actrita germana Martina Gedeck.

In ciuda marilor diferente intre opiniile criticilor si ale publicului cu privire la cele 20 de filme aflate in competitia pentru Leul de Aur, Bernardo Bertolucci a spus ca niciunul dintre membrii juriului nu s-a opus ca trofeul sa fie acordat documentarului "Sacro GRA", in regia lui Gianfranco Rosi.

"Cred ca toti membrii juriului au simtit forta poetica a filmului lui Rosi", a mai spus Bertolucci.

Anul trecut, Leul de Aur a fost castigat de filmul sud-coreean "Pieta" de Kim ki-Duk.

Pe de alta parte, potrivit Variety, printre castigatorii editiei din acest an a festivalului, s-a numarat si drama "Miss Violence", a regizorului grec Alexandros Avranas, care a primit Leul de Argint pentru cel mai bun regizor. Themis Panou, protagonistul filmului "Miss Violence", a primit distinctia pentru cel mai bun actor.

Marele premiu al juriului a fost acordat regizorului Tsai Ming-liang pentru filmul sau experimental "Stray Dogs", in timp ce premiul special al juriului a mers la "The Police Officer's Wife", regizat de germanul Philip Groening.

Premiul pentru cel mai bun scenariu a fost acordat filmului "Philomena" de Steven Frears, fiind impartit de scenaristii peliculei, Steve Coogan si Jeff Pope.

Premiul pentru cea mai buna actrita a mers la Elena Cotta, pentru rolul sau din pelicula italiana "A Street in Palermo", in timp ce premiul Marcello Mastoianni, acordat unui tanar actor, i-a revenit lui Tye Sheridan ("Joe", de David Gordon Green, SUA).

Printre peliculele care au plecat cu mana goala de la festival s-au numarat "Under the Skin", de Jonathan Glazer, un film in care Scarlett Johansson interpreteaza o extraterestra sexy, "Parkland", un opus despre asasinarea presedintelui american John Fitzgerald Kennedy, dar si filmul lui James Franco - "Child of God", adaptarea cinematografica a romanului omonim scris de Cormac McCarty.