În 22 august a început Aristoteles Workshop (AW), atelierul anual de film documentar în care profesioniști ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală și de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute.

Producatorul Dan Nutu si profesorul Jeroen BerkvensFoto: Aristoteles Workshop

Anul acesta, AW a ajuns la ediţia a opta, ediţie care se desfăşoară pentru a patra oară consecutiv în satul Vama din Bucovina (județul Suceava).

La AW 2013, studenţii vor fi ghidaţi de doi experţi (Jeroen Berkvens și Tania Rakhmanova) şi doi tutori (Rafi Pitts şi John Appel). Atelierul este iniţiat şi organizat de Dan Nuţu.

Premiul de anul acesta, în valoare de 600 de euro, va fi acordat datorită suținerii Farmexim. În anii precedenți, premiul de la finalul workshopului a fost oferit de Institutul Cultural Român (ICR).

Iată, mai jos, cum s-au desfăşurat primele zile la acest atelier de film documentar care va dura o lună de zile (22 august - 22 septembrie):

Seara de deschidere a workshopului

Seara de deschidere a workshopului

Foto: Aristoteles Workshop

Ziua 1 (joi, 22 august)

Sosirea studenţilor la Casa Călin din satul Vama.

Tot în prima zi a ajuns la AW şi primul profesor-expert: cineastul olandez Jeroen Berkvens .

Jeroen Berkvensa absolvit Academia de Arte Frumoase în 1993, iar filmul său de absolvire, Let Me Have It All- un road moviedocumentar despre artistul american Sly Stone - a câştigat Premiul ARTE pentru “Cel mai bun film studenţesc european” şi a fost proiectat în mai multe ţări. Jeroen Berkvens este acum cineast, profesor de film documentar, producător și membru al Academiei Olandeze de și Televiziune, premiat internațional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă. A mai participat la Aristoteles Workshop la ediţiile din 2010 şi 2011.

Ziua 2 (vineri, 23 august)

Are loc prezentarea fiecărui participant în faţa grupului, ce anume a realizat fiecare până la acest workshop, precum şi ce-şi doreşte să facă. Iată mai jos câteva cuvinte ale participanţilor:

Cristi Iftime: “Îmi doresc ca în viitorul apropiat să realizez un film documentar. Aşa că m-am gândit să-mi apropii acest viitor încă de pe acum.”

Iulia Matei: “Oamenii care trăiesc de unii singuri nu au pe cine să mintă. Realizarea unui documentar este un fel de trecere printr-un proces de autocunoaştere. Mă interesează poveştile oamenilor simpli.”

Anca Păunescu: “Aici este ca şi cum ai arunca o privire într-o lume care se duce. În locurile astea oamenii nu sunt contaminaţi încă de consumerism. Generaţiile vechi încă au culoare, personalitate, nu sunt influenţate de trend-uri.”

Iulia Matei: “Aşteptăm cu nerăbdare să găsim aici subiectele pe care nu le avem de obicei la îndemână în viaţa de zi cu zi”.

Irina Turcan: “Este ca un fel de teamă… Am vrea să continuăm să trăim o viaţă autentică, însă nu mai avem în jurul nostru nici un petec de pământ curat. Şi din cauza asta nici nu mai ştim cum să-l preţuim.”

Expertul Jeroen Berkvens a făcut participanţilor o introducere în cinema, de la tehnici de bază necesare filmării, la modalități de prezentare a documentarului în fața unor potențiali finanțatori. La final, le-a dat o serie de exerciții pentru a se apropia de oameni și a-i face să se deschidă.

Studentii la curs

Studentii la curs

Foto: Aristoteles Workshop

Ziua 3 (sâmbătă, 24 august)

Profesorul Jeoren Berkvens a vorbit despre instrumentele cinematografice și tehnici de bază în limbajul filmului, despre legile sale, diferenţa dintre a observa şi a înregistra, mijloacele prin care imaginea poate manipula percepția etc. Tips&tricks: cum citeşte mintea umană o imagine, un cadru etc.

Au fost vizionate fragmente din filmul Manhattanal lui Woody Allen şi s-a discutat despre mijloacele de care a uzat regizorul pentru a obţine diferite efecte.

Seara a avut loc deschiderea oficială, în curtea Casei Călin şi au fost stabilite cele patru echipe a câte trei studenţi, care vor realiza câte un film documentar.

Ziua 4 (duminică, 25 august)

Au fost vizionate fragmente din filme care reuşesc să descrie spiritul locului și al timpului.

La sfârşitul fiecărei zile, studenţii au plecat pe teren pentru a căuta (şi chiar a filma) subiecte care se vor concretiza la finele atelierului într-un film documentar de 30 de minute.

Primii îndrumători de la ARISTOTELES WORKSHOP 2013 au cuvântul:

Dan Nuţu - iniţiator şi producător

“Trei zile le petreci pentru a afla cine e cine, nu neapărat profesional, ci cum e ca om. Pentru că ăsta e secretul primordial al acestui gen de team building: construirea echipelor. În baza acestor vibesuri care se transmit fără doar şi poate când oamenii mănâncă împreună, vorbesc, glumesc, interacţionează, îţi dai seama cine e compatibil cu cine. Evident, trebuie ţinut un raport între băieţi şi fete, între naţionalităţi… să nu ai numai străini în echipă, căci nu s-ar descurca pe teren etc.”

“Cu Jeroen suntem deja la al treilea an de colaborare. E un tip care, dincolo de ceea ce este el, adică un documentarist excelent, este şi un pedagog de excepţie, care are propria metodă de a inocula studenţilor o anumită curiozitate către poteci mai puţin bătătorite. E drept, are şi avantajul vârstei (45 de ani, n.red), pentru că este mult mai apropiat de vârsta studenţilor.”

(Despre Casa Călin, Vama) “Am ales acest loc acum patru ani, şi de atunci nu mai pot pleca de aici. Îmi plac oamenii din Casa Călin, îmi place locul, pare a fi blagoslovit, îmi place regiunea. Are ceva anume locul ăsta… Nici când plouă nu te poţi supăra pe el.”

Profesorul de film documentar Jeroen Berkvens:

“Ca grup, îi văd foarte serioşi şi concentraţi, determinaţi. Acum mai lipsesc doar ideile pentru ca această determinare să capete sens.”

Aristoteles Workshop (AW) este un atelier anual de film documentar în care profesioniști ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală și de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute.

În ultimii 7 ani, filmele produse de AW au fost selecționate și premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc.

Susținut de Canalul ARTE/France, alături de Centrul Național al Cinematografiei, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: 1) să înveţe, 2) să producă un film, 3) să fie promovaţi ca cineaști.

Pe parcusul celor șapte ediţii precedente, trainingul a fost susținut de nume importante din industrie:

- celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competițiile festivalurilor de la Berlin, Veneția etc.),

- Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France),

- Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război),

- Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune),

- Jacques Deschamps (regizor)

- Tania Rakhmanova (regizor, producător)

- Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate și premiate regizoare și producătoare de documentare),

- documentariștii olandezi John Appel și Jeroun Berkvens,

- Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs),

- Michal Bregant (decanul universității FAMU din Praga),

- Steven Ascher și Jeanne Jordan (documentariști nominalizați la Oscar, premiați la Sundance și câștigători ai premiului Peabody),

- Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) și commissioning editors de la canalul Arte/France.

- Dominique Gros (scriitoare franceză, regizor și producător a peste 60 de filme documentare, a primit the Silver Toucan la Rio și the Special Prize la Tokyo)