Filmul "O vacanta la mare" (Holiday at the Seaside) a castigat marele premiu al sectiunii Sarajevo City of Film in valoare de 2000 de euro. Printr-o decizie unanima, juriul a decis ca premiul cel mare sa revina filmului romanesc, acesta fiind proiectat in cadrul cinematecii Open Air in fata unui public de 3000 de spectatori.

Afisul filmuluiFoto: grosan.ro

Filmul arata o zi din viata unei familii care se pregateste sa plece in concediu la mare. Amalia, fiica de 13 ani, se confrunta cu prima ei menstruatie. Avand o mama severa si distanta, Amalia inearca sa gaseasca singura solutii. Dar curand, menstruatia va fi cea mica problema pe care o are Amalia.

Filmul a fost regizat de Cristina Grosan (absolventa la Facultatea de Teatru si Televiziune, Cluj-Napoca) iar scenariul a fost scris impreuna cu Stefan Statnic.

In rolul Amaliei o putem vedea pe tanara Mara Purza, iar in rolul partintilor pe Andreea Vasile si Stefan Statnic.

Holiday at the Seaside (1 min. excerpt) from Akos Nyoszoli on Vimeo.

Echipa creativa a fost compusa si din tineri cineasti maghiari, filmul fiind editat de Anna Meller, filmat de Akos Nyoszoli si produs de Dora Nedeczky. Alex Traila, un tanar producator aflat in al treila an in echipa de la Sarajevo, s-a ocupat de dezvoltarea proiectului inca din faza initiala.

Filmarile s-au desfasurat in Sarajevo, filmul fiind unul din cele trei selectate in 2013 pentru finantare in cadrul programului Sarajevo City of Film, initiat de Festivalul International de Film de la Sarajevo.

Sarajevo City of Film este asemenea unui program de mentorat/rezidenta, unde proiectele aflate in preselectie sunt dezvoltate sub tutela unui mentor, pe parcursul a 30 de zile.

Versiunile finale ale scenariilor sunt trimise pentru jurizarea finala, iar finantare primesc doar 2-3 proiecte in fiecare an. "O vacanta la mare" a fost filmat in Sarajevo in aprilie 2013.