Filmul "Matei ,copil miner" in regia Alexandrei Gulea a castigat Marele Premiu si Premiul publicului tanar la cea 49-a editie a Festivalului "Cinema Nuovo" de la Pesaro care s-a incheiat sambata. Alexandra Gulea a mai regizat "Hacker", serial TV, in anul 2003, "Dumnezeu la saxofon, dracu la vioara", documentar, in 2004 si "Azi eram frumoasa juna", documentar, in 2007.

Scena din flmFoto: Captura Youtube.com

In concurs au mai fost inscrise filmele: "My Dog Killer", in regia Mirei Fornay, "Non lo so ancora" de Fabiana Sargentini, "L'estate sta finendo" de Stefano Tummolini si "La chupilca del Diablo" de Ignacio Rodriguez, potrivit Observatorio balcani.

Juriul a argumentat alegerea sa pentru Marele Premiu “Lino Miccichè” cu următoarea motivație: “Un film de debut care face dovada unei priviri puternice și libere, capabilă să cerceteze cu lejeritate și profunzime raportul dintre spațiul vital și destine umane. O dramaturgie matură și sensibilă.”

Filmul este portretul unui copil din Valea Jiului, Matei (Alexandru Czuli), care trăiește cu Bunicul (Remus Marginean), fost miner, într-un bloc din Uricani. Parinții lui Matei au plecat în Italia în căutarea unui loc de muncă. După un conflict cu colegii la școală, în urma căruia este exmatriculat, Matei pornește pe un drum inițiatic care îl aduce la București. Filmul tematizează pierderea inocenței copilăriei și confruntarea lui Matei cu responsabilitățile și provocările adoleșcenței.

Matei Copil Miner, produs de Thomas Ciulei , este o coproducție româno- germano-franceza între Europolis Film, Lüthje-Schneider-Hörl, La Vie est Belle, Ciulei Films, HFF München, sprijinită de programul Media a Comunității Europene, Eurimages, Centrul National al Cinematografiei, FFF Bayern,

Fondation GAN pour la Cinema si de sRTV.

“Matei Copil Miner” va rula în sălile de cinema în toamna acestui an.

Alexandra Gulea a mai regizat "Hacker", serial TV, in anul 2003, "Dumnezeu la saxofon, dracu la vioara", documentar, in 2004 si "Azi eram frumoasa juna", documentar, in 2007. A lucrat ca monteur la filmul "Weekend cu mama", in regia lui Stere Gulea, si la doua dintre filmele regizorului Thomas Ciulei - "Asta e" si "Podul de flori".

Trailerul filmului