Consiliul National al Audiovizualului a decis, in sedinta de joi, sa sesizeze Conseil superieur de l'audiovisuel (CSA) din Franta cu privire la emisiunea difuzata de Canal+, in care Cristian Mungiu a fost parodiat, unii membri ai Consiliului nefiind insa de acord cu acest demers. Presedintele CNA, Laura Georgescu, a propus, in sedinta de joi, sesizarea CSA cu privire la emisiunea difuzata de Canal+ in care Cristian Mungiu a fost parodiat. Laura Georgescu a facut aceasta propunere dupa ce membrii Consiliului au urmarit pasajul din emisiunea de satira cu marionete "Les Guignols de l'Info", difuzata de televiziunea franceza Canal+ miercuri seara, in care regizorii Cristian Mungiu si Steven Spielberg au fost parodiati. "Va propun sa sesizam CSA (Conseil superieur de l'audiovisuel din Franta, n.r.). Este compromis regizorul, liderul national Cristian Mungiu", a spus Laura Georgescu. Ea a subliniat ca regizorul roman este prezentat cu "nume", este prezentata figura lui si el este imbracat "in cersetor", potrivit Mediafax.

Spielberg si Mungiu, parodiatiFoto: Captura Youtube.com

"Vreau sa fac o sesizare in numele CNA, sa solicitam un punct de vedere (...) E o problema de discriminare", a spus Laura Georgescu.

Christian Mititelu, membru al CNA, a fost surprins insa de propunerea facuta de Laura Georgescu. "Adica nu au libertatea sa faca ce vor in emisiune? Ce le cerem noi? (...) Cred ca alunecam putin in ridicol. La noi, Angela Merkel, Nicolas Sarkozy si altii au fost facuti in chip si fel (...) Plus ca aici este o satira, nici macar nu este o insulta", a spus Christian Mititelu.

"Din punctul meu de vedere, avem de-a face cu discriminare crasa", a spus, in schimb, membrul CNA Monica Gubernat.

Rasvan Popescu, un alt membru al CNA, a intervenit spunand ca poate fi cerut un punct de vedere de la CSA cu privire la respectiva emisiune, nu neaparat sa fie trimisa o sesizare.

La randul sau, membrul CNA Cristina Trepcea a spus: "Putem trimite la CSA o pozitie care nu trebuie sa se refere la faptul ca noi suntem jigniti, ci la faptul ca o astfel de manifestare publica face o imagine care nu este deloc imaginea corecta".

"Nu e imaginea corecta din perspectiva noastra, dar, din perspectiva celor care intalnesc cersetori, asta se intampla", i-a raspuns Christian Mititelu.

Pe de alta parte, Cristina Trepcea a spus ca CNA poate sa sesizeze si comisiile parlamentare, pentru ca parlamentarii romani sa se "alieze" cu membrii Consiliului in acest demers.

"Putem, in baza apartenentei la EPRA (European Platform of Regulatory Authorities, n.r.), sa cerem si punctul de vedere al board-ului EPRA, putem sa incercam sa stopam aceste demersuri care sunt clar discriminare (...) Canal+ are o emisiune celebra care ma discrimineaza pe mine ca sunt romanca", a spus, la randul sau, Laura Georgescu.

In urma votului membrilor CNA, propunerea de sesizare a Conseil superieur de l'audiovisuel (CSA) nu a intrunit numarul minim necesar de voturi (sase) pentru a putea fi aplicata. Cinci membri ai CNA au votat "pentru" sesizarea CSA (Laura Georgescu, Lorand Turos, Monica Gubernat, Cristina Trepcea si Rasvan Popescu), in timp ce patru au votat "impotriva" (Florin Gabrea, Viorel-Vasile Buda, Christian Mititelu si Radu Calin Cristea).

Insa, dupa revenirea la sedinta CNA a Narcisei Iorga, la randul sau membru al Consiliului (care a lipsit in momentul supunerii la vot a propunerii de sesizare a CSA, n.r.), Laura Georgescu i-a prezentat situatia. Narcisa Iorga a spus ca sustine propunerea ca CNA sa ceara un punct de vedere de la CSA.

Astfel, a fost intrunit numarul minim necesar de voturi (sase) pentru ca propunerea sa poata fi aplicata. "Vorbim aici de poporul roman, este important sa triumfe o maniera civilizata de a actiona ca autoritate", a spus Laura Georgescu, presedintele CNA.

"Nu toti romanii sunt in aceasta situatie cum sunt prezentati acolo. Nu toti romanii sunt cersetori si tigani, asa cum nu toti tiganii fac nenorociri", a spus si Cristina Trepcea.

Christian Mititelu a fost insa nemultumit. "S-a reluat votul? Vrem sa aratam ca noi nu avem umor?", a spus Mititelu. El a spus ca la BBC exista o emisiune in care se dau selectii din emisiuni din alte tari, fiind parodiate frecvent persoane din Japonia. "Daca te uiti, crezi ca e un popor de inapoiati, dar nu cred ca ei se sesizeaza", a spus Mititelu.

El a mai spus ca si Steven Spielberg a fost parodiat.

In schimb, Laura Georgescu a spus ca Spielberg "nu era ridiculizat", ci era prezentat ca presedintele juriului de la Cannes.