Vineri, 22 martie, de la ora 19:00, Sala Union (Paul Călinescu) a Cinematecii Române (Strada Ion Câmpineanu nr. 21) găzduieşte o proiecţie specială a filmului "Condamnat la viata" (coproducţie România-Germania-Belgia, 2013), regizat de Bogdan Dreyer şi având în distribuţie mari actori ai cinematografului mondial, precum Gérard Depardieu şi Harvey Keitel. Proiecţia va fi urmată de o discuţie la care vor participa trei actori români din distribuţia internaţională a filmului: Bogdan Iancu (Alex în film), Nicodim Ungureanu (Primarul) şi Gabriela Băluţă (Fiica doctorului).

Gérard Depardieu şi Bogdan Iancu într-o scenă din filmFoto: Cinemateca Romana

Ipu este un soldat francez rămas într-un sat din Transilvania după ce o rană gravă din Primul Război Mondial i-a afectat memoria. Un soldat german este găsit mort la marginea satului de către Alex, un băiat de 11 ani şi totodată singurul prieten al lui Ipu. Întrucât nu se ştie cine este vinovatul, iar ofiţerii germani ameninţă că vor executa câţiva dintre fruntaşii satului dacă nimeni nu se va preda, elita încearcă să-l convingă pe Ipu, „nebunul satului”, să-şi asume vina, în schimbul promisiunii unei înmormântări fastuoase şi a unor recompense.

Povestea tragicomică despre prietenie, umanitate şi sacrificiu este o adaptare după nuvela „Moartea lui Ipu” de Titus Popovici şi, totodată, un remake al filmului "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte" (1972) de Sergiu Nicolaescu.

Tarifele practicate de Cinemateca Română:

Bilet pentru spectatorii fără abonament: 10 lei

Bilet pentru spectatorii cu abonament: 8 lei

Bilet pentru elevii, studenţii, pensionarii etc. cu abonament: 5 lei

Bilet pentru studenţii UNATC sau UNArte cu abonament: 5 lei

Abonament (valabil pentru întreaga stagiune): 15 lei

Abonament (redus, pentru elevi, studenţi, pensionari etc.): 12 lei

Abonamentele pentru stagiunea în curs se pot achiziţiona de la Cinemateca Eforie (Strada Eforie nr. 2).