Criticul de film Tudor Caranfil a declarat pentru Mediafax ca "Pozitia copilului" este primul film romanesc care primeste trofeul Ursul de Aur, el precizand ca era previzibil ca pelicula regizata de Calin Peter Netzer se va numara printre "vedetele" Festivalului International de Film de la Berlin.

Tudor Caranfil a spus ca "Pozitia copilului" castiga marele premiu la Festivalul International de Film de la Berlin, dupa un alt mare succes al cinematografiei romanesti la editia din 2010 a Berlinalei. Atunci, filmul "Eu cand vreau sa fluier, fluier", in regia lui Florin Serban, a primit Marele Premiu al Juriului - Ursul de Argint si distinctia "Alfred Bauer", oferit pentru noi perspective in arta cinematografica.

"Era neindoielnic ca 'Pozitia copilului' va fi in palmares anul acesta. Facea parte din cele doua-trei filme care s-au distantat de restul alergatorilor. Avea mari sanse sa ia aurul si asa s-a si intamplat. Avem dreptul sa fim mandri de locul cucerit si avem posibilitatea sa facem filme si mai bune. La viteza cu care lucreaza, cu care isi ia zborul cinematografia noastra, la curajul pe care ni-l dau aceste inalte trofee, avem sansa ca acest nou val al cinematografiei romanesti, cum a fost numit, sa devina un val permanent", a mai spus Tudor Caranfil.

In ceea ce o priveste pe Luminita Gheorghiu, favorita la premiul Ursul de Argint pentru cea mai buna actrita la Berlinala 2013, dar care a pierdut distinctia in favoarea Paulinei Garcia ("Gloria", in regia lui Sebastian Lelio), Tudor Caranfil spune ca "actritele au stralucit" la editia din acest an a Festivalului de Film de la Berlin. "Daca din punctul de vedere al filmelor, au fost putine de calitate, actritele au stralucit", a spus Tudor Caranfil.

Filmul "Pozitia copilului", regizat de Calin Peter Netzer, a primit, sambata seara, trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin.