Filmul "Pozitia copilului", regizat de Calin Peter Netzer, a fost premiat, sambata seara, cu trofeul Ursul de Aur pentru cel mai bun film, la cea de-a 63-a editie a Festivalului International de Film de la Berlin, transmite AFP.

Calin Peter Netzer, premiat cu Ursul de Aur la BerlinFoto: Agerpres/AP

Premiul a fost primit de regizorul Calin Peter Netzer si de producatorul Ada Solomon de la celebrul cineast Wong Kar Wai, presedintele juriului editiei din acest an a Festivalului de Film de la Berlin, informeaz Mediafax.

"Pozitia copilului" s-a aflat in competitia oficiala a Berlinalei 2013 alaturi de alte 18 filme.

Din juriul competitiei oficiale a Festivalului International de Film de la Berlin ( 7-17 februarie) au facut parte Wong Kar Wai (presedinte), Susanne Bier, Tim Robbins, Shirin Neshat, Athina Rachel Tsangari, Andreas Dresen si Ellen Kuras.

Marele premiul/ trofeul Ursul de Aur primit de "Pozitia copilului", sambata seara, la gala Festivalului de Film de la Berlin vine dupa ce, vineri seara, filmul "Pozitia copilului" de Calin Netzer a primit si premiul criticii internationale - FIPRESCI (Federation Internationale de la Presse Cinematographique) la Festivalul International de Film de la Berlin.

"Pozitia copilului" este cel de-al treilea lungmetraj al lui Calin Peter Netzer dupa multi-premiatele "Maria" (2003) si "Medalia de onoare" (2010). In rolurile principale joaca Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache. Din echipa mai fac parte Natasa Raab, Florin Zamfirescu, Ilinca Goia, Adrian Titieni, Cerasela Iosifescu, Mimi Branescu si Vlad Ivanov.

Filmul lui Peter Calin Netzer a avut premiera mondiala luni seara, la Berlin, unde a fost primit cu aplauze de jurnalisti.

"Pozitia copilului" - un film despre "dragostea imensa de mama care se intoarce impotriva ei"

"Personajul meu nu e reprezentativ pentru Romania, ci pentru femeile din anumite structuri sociale cu copii carora le place sa fie din cand in cand ajutati si din cand in cand lasati in pace", a spus Luminita Gheorghiu la conferinta de presa de luni, de la Berlin, a filmului "Pozitia copilului".

Filmul incepe in forta, cu Luminita Gheorghiu fumand din varful degetelor si spunandu-i Natasei Raab ce urat se poarta fiul ei cu ea si ce prostie a facut ca s-a lasat vrajit de tipa cu care e si cu care a plecat la Tulcea, fara sa-l intereseze petrecerea pe care o organizeaza de ziua ei.

Filmul nu trebuia initial sa inceapa asa, dupa cum nici nu trebuia sa trateze despre relatia dintre o mama si un fiu in Romania de azi. Initial, coscenaristii Calin Peter Netzer si Razvan Radulescu au gandit o poveste despre o familie de expati britanici care locuiesc la Bucuresti dar, treptat, propriile lor relatii cu mamele au devenit mai importante si s-au transformat pe ecran in povestea Corneliei si a lui Barbu (Bogdan Dumitrache), o mama care isi sufoca fiul cu dragostea ei si un fiu care nu se poate maturiza, dar nici desprinde de mama lui.

Afisul filmului Pozitia Copilului

Afisul filmului Pozitia Copilului

Foto: Hotnews

Nici unul, nici celalalt nu are dreptate in mod absolut, dar fiecare are dreptate in felul lui. Cand Barbu omoara un copil cu masina, mama sare ca o closca si, ajutata de prietenii ei sus-pusi si de prietenii prietenilor, intra in functiune actionand metodic pentru salvarea puiului si readucerea lui la cuib.

Filmat strans de Andrei Butica (cand te prinde actiunea, nici nu mai observi), filmul e o drama complexa in care codependenta dintre mama si fiul ei (de fapt, relatia e aproape perversa), e surprinsa pe fundalul unei societati in care cei instariti daca nu fac legea cel putin stiu cum sa o intoarca in favoarea lor.

Scenariul extrem de bine tinut in mana nu merge prea departe in timp. Lucrurile trebuie rezolvate repede si, intr-adevar, Cornelia e extrem de eficienta in a vorbi cu oamenii si a aranja ce trebuie aranjat.

Luminita Gheorghiu e geniala prin tenacitatea pe care o imprima personajului si prin talentul cu care ne lasa sa intrezarim doar o farama din ce se petrece inauntrul ei. Cornelia da impresia ca mintea ii functioneaza in permanenta, dar ce se intampla in sufletul ei numai ea stie.

Filmul e dur fara a contine nici o scena de violenta. Nu vedem accidentul, nu vedem cum Barbu mananca bataie de la sateni, dar violenta verbala cu care personajele se ataca e uneori greu de suportat.

"Pozitia copilului" a concurat pentru Ursul de Aur cu alte 18 filme, unele semnate de Gus Van Sant, Steven Soderbergh sau Ulrich Seidl. Cei doi protagonisti, Luminita Gheorghiu si Bogdan Dumitrache, intra, la randul lor, in competitie pentru Ursul de Argint acordat celei mai bune actrite, respectiv celui mai bun actor. Pentru trofeele de interpretare vor concura si nume ca Juliette Binoche, Catherine Deneuve, Matt Damon si Jude Law.

"Pozitia copilului" este o productie Parada Film in co-productie cu Hai Hui Entertainment, realizata cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, al Programului MEDIA al Uniunii Europene, Odyssey Communication, BV McCann Erikson, Real Top Media, Etno Media, Teleclub, Soti Cable Neptun, ThomasVille, Roma 62, cu participarea HBO Romania.