Informatia a fost difuzata initial pe site-ul Evenimentul Zilei.
Sergiu Nicolaescu a fost operat de peritonita, in 28 decembrie, la Spitalul Elias din Capitala, "in contextul afectiunii digestive cronice benigne cunoscute", interventia chirurgicala decurgand fara incidente, a anuntat unitatea sanitara.
UPDATE 12.00 Spitalul Elias:
- Sergiu Nicolaescu suferea de boala diverticulara, o boala a varstnicului (inflamatie a unor zone de la nivelul colonului). Formele complicate imbraca aspectul de diverticulita. De circa 12 ani, pacientul a avut mai multe internari cu aceasta complicatie.
- Dl Nicolaescu avea o conditie biologica in prima zi care nu permitea o interventie chirurgicala fara riscuri. Starea domniei sale s-a ameliorat in primele 40 de ore, interventia chirurgicala a fost o hotarare de a extinde investigatiile minim invaziv, nu in regim de urgenta.
- Pe 26 decembrie s-a prezentat cu dureri abdominale inferioare si inapetenta de cateva zile.
- S-a prezentat cu proteine la un nivel foarte jos, nu mancase de cateva zile.
- Medicii au mai precizat ca peritonita a fost constatata intraoperator.
Regizorul a fost operat pe cale laparoscopica, de catre echipa chirurgicala a Spitalului Elias.
"Interventia chirurgicala a fost impusa de evolutia clinica din ultimele 24 de ore, in contextul afectiunii digestive cronice benigne cunoscute", s-a aratat intr-un comunicat de presa al Spitalului Elias.
Potrivit reprezentantilor Spitalului Elias, peritonita localizata cu punct de plecare apendicular a fost descoperita intraoperator si a fost rezolvata laparoscopic.
"Interventia chirurgicala a decurs fara incidente, pacientul fiind transferat in compartimentul postoperator pentru continuarea ingrijirilor", au mai precizat reprezentantii spitalului.
Reprezentantii spitalului anuntasera, cu o zi inainte de operatie, ca regizorul a fost internat in 26 decembrie, pentru o afectiune digestiva cronica cunoscuta, si urmeaza tratamentul medicamentos corespunzator.
Cu o saptamana inainte de internare, Nicolaescu a cazut in timp ce se indrepta spre garajul sau, el suferind un traumatism toracic, respectiv i s-au fisurat cateva coaste.
- In 12 decembrie 2012, senatorul PSD Sergiu Nicolaescu le adresa multumiri colegilor din Senat pentru perioada petrecuta impreuna, precizand ca nu a mai candidat pentru un nou mandat deoarece mai are putini ani de trait pe care vrea sa-i termine in profesia sa.
"Vreau sa va multumesc pentru acesti patru ani minunati pe care i-am petrecut impreuna, in care dumneavoastra mi-ati daruit stima si consideratie, simtaminte pe care si eu vi le datorez. Mai am putini ani de trait si mi-am dorit sa-i termin in profesia mea, pentru acest lucru nu am participat la alegeri. Vreau sa va spun un sincer 'La revedere!' si vreau sa va spun in acelasi timp 'La multi ani!' si sarbatori fericite", spunea Nicolaescu de la tribuna Senatului, in ultima sedinta a actualei legislaturi, fiind aplaudat de cei prezenti.
Sergiu Nicolaescu s-a nascut la Targu Jiu, dar la varsta de cinci ani, parintii sai au parasit orasul si s-au stabilit la Timisoara. Sergiu Nicolaescu a absolvit Universitatea Politehnica Bucuresti ca inginer mecanic,iar dupa absolvire a inceput sa lucreze la filmari combinate in cadrul Studioul cinematografic Alexandru Sahia, specializat in filme documentare si jurnale de actualitati, potrivit Wikipedia.
Filmografia lui Sergiu Nicolaescu - regizor, actor de film, scenarist si producator de film - cuprinde peste 50 de lungmetraje, dintre care cele mai cunoscute sunt "Atunci i-am condamnat pe toti la moarte" (1971), "Cu mainile curate" (1972), "Osanda" (1976), "Ultima noapte de dragoste", "Nea Marin miliardar" (1979), "Ciuleandra" (1985), "Mircea" (1989), "Coroana de foc" (1990), "Triunghiul mortii" (1999), "Orient Express" (2004), "15" (2005), "Supravietuitorul" (2008), noteaza Mediafax.
Daca filmul "Orient Express" a fost cea mai vizionata premiera romaneasca a anului 2004, probabil ca cea mai impresionanta productie semnata de regizorul Sergiu Nicolaescu a fost "Mihai Viteazul" (1979), cu Amza Pellea in rolul principal - creatie de referinta in istoria filmului romanesc.
Printre cele mai recente filme ale sale se numara "Ultimul corupt", lansat la inceputul acestui an si care este o continuare a lungmetrajului "Poker" (2010).
Sergiu Nicolaescu a fost ales pentru prima data parlamentar in 1990, pe listele FSN, iar in actuala legislatura a incheiat al cincilea mandat in Parlament. Singura legislatura in care nu a fost parlamentar a fost cea din 2004-2008. Nicolaescu a fost membru al Comisiilor de cultura din Senat in fiecare legislatura si a detinut presedintia comisiei in actuala legislatura. El s-a numarat, totodata, printre cei care au luat parte la Revolutia din 1989.
Pe de alta parte, ca om, Nicolaescu nu a placut multora.Nici mie.
A facut, ca si politician, mult rau acestei tari, inca din momentele loviturii de stat.
Ma inchin in fata actorului/regizorului/scenaristului SERGIU NICOLAESCU.
RIP.
Imi fac datoria de crestin si il iert caci judecata este a lui Dumnezeu !
Cine urmeaza ?!
Daca vrei sa afli cine a semnat regia si scenariu ,,revolutiei", intreba-l pe Donald Rumsfeld. Desteptule! Cat priveste secretele, mai ai timp sa-l intrebi pe Ion Iliescu sau Iulian Vlad. Astia, le stiu pe toate.
Dar, Dumnezeu sa-l ierte!
Consider si acum ca filmele lui Sergiu Nicolaescu sunt mult mai valoroase decat majoritatea marilor dulcegarii , inclusiv cu tematica istorica, ale masinii de vise hollywoodiene. Si mult, mult mai putin manipulatoare decat acestea.
Chiar si pe cele .. entuziasmante, din punct de vedere istoric.
Ca sunt o multime de dezradacinati , care mereu vad capra vecinului mult mai frumoasa si mai grasa, si mai pieptanata, chiar daca este o sterpatura.. asta este. Fiecare cu gusturile lui.
„Vreau să vă mulţumesc pentru aceşti patru ani minunaţi pe care i-am petrecut împreună, în care dumneavoastră mi-aţi dăruit stimă şi consideraţie, simţăminte pe care şi eu vi le datorez. Mai am puţini ani de trăit şi mi-am dorit să-i termin în profesia mea, pentru acest lucru nu am participat la alegeri. Vreau să vă spun un sincer «La revedere!» şi vreau să vă spun în acelaşi timp “La mulţi ani!” şi sărbători fericite”, a spus Nicolaescu de la tribuna Senatului, în ultima şedinţă a actualei legislaturi, fiind aplaudat de cei prezenţi.
PS: peritonita nu se opereaza laparoscopic. De obicei e insotita de septicemie, asa ca ar trebui sa te deschida sa vada unde s-a imprastiat infectia si ce se mai poate face. Eu sunt aproape convins ca principala cauza a decesului o sa fie declarata septicemia...
Este greu sa accepti sa zici adio unui asemenea om!! O sa fie ramana mereu printre noi prin personalitatea sa marcanta, prin creatiile sale impresionante. Te vom iubi mereu Sergiu Nicolaescu!!
cu un comunist mai putin !
acuma ei nu stiu cat de mult...
Inteleg ca Nicolaescu a fost un personaj controversat, dar macar azi ne-am ar fi trebuit sa ne abtinem.
Odihneasca-se in pace!
Pacat, un MARE talent am pierdut !
Dumnezeu sa-l odihneasca !
Nu ne mai ajunge ca ne mancam de vii unii pe altii asa că, obligatoriu, trebuiesc omorati si ...mortii.
OK, o fi fost controversat, artist, lingau, regizor de revolutii, dar ajunge. Astazi e mort.
Nu m-ar mira ca, peste un timp, cei care astazi il infiereaza sa posteze la vreun film de-al defunctului, pe youtube, un mesaj de tipul ' sunt mandru ca a fost roman ca si mine".
Dumnezeu sa-l odihneasca .
De unde pana unde scoti idea ca "cei de la spital au anuntat aseara ca totul merge spre bine si recuperarea este in regula"?
Zilele omului nu sunt hotarate de personalul medical!
RIQUSECAT IN PACE. PAX VOBISCUM.
Dar nu pentru victime nu-l iert, ci pentru faptul ca dupa ce s-a identificat cu patriotul sublim, cu eroul national luminos, si-a tradat constructia de-o viata pentru a complota cu strainii aruncarea tarii in deruta care a condus la aservirea ei totala.
Din persectiva complotistului criminal toate personajele lui isi pierd credibilitatea.
Si-ar fi salvat opera daca se dezicea de consecintele revolutiei, daca se declara iresponsabil, daca regreta, daca isi cerea iertare, dar n-a facut-o.
Noi am crezut in personajele lui, el nu. Biet sarlatan.
Spre deosebire de el, Adrian Paunescu a fost si a ramas un simbol veritabil al vremii lui. Poate bun, poate rau, dar veritabil.
La moartea lui Nicolaescu, il regret pe Paunescu.
Despre morti, numai de bne... cu limite insa, limitele adevarului si luciditatii.