In mijloc de toamna, in timp ce ecranele televizoarelor din Romania sforaie in galagia talk-showurilor politice, se incing povestile realitatilor romaneşti pe ecranele Astra Film Festival 2012 din Sibiu.

Afis Astra Film Festival 2012Foto: Astra Film

Prin filmele romanesti care ruleaza o saptamana la Sibiu se contureaza o imagine foarte diversa a Romaniei de azi: de la subiecte inedite, cum ar fi tineri in primele zile de libertate dupa ani de detenţie (Turn off the lights, de Ivana Mladenovic), sau viaţa unei tinere rome cerşetoare, de-a lungul unui an, in Helsinki (Helping Mihaela, de Hanna Maylett), sau framantarile lui Sumna, o fata de 20 de ani din Israel, care isi cauta mama biologica in Bucureşti, fiind adoptata de acolo pe cand era bebelus (Sumna's letter, de Hadar Kleinman-Zadock), pana la subiecte din istoria recenta a Romaniei, cum ar fi sinteza evenimentelor din decembrie 1989 (Piepturi goale, buzunare pline, de Cornel Mihalache), şi la privatizarile recente, defectuoase, ale unor fabrici romanesti (Crucile fabricilor seculare, al regizoarei Baiardi Gabriela).

Programul filmelor romanesti promite o experienta de cinema pe masura, fiecare film avand o alta abordare cinematografica, acoperind toata gama, de la filme de autor, la docudrama, documentare de televiziune, eseuri, documentare de arta si la documentar observaţional.

Poveşti pe teme actuale

Efectele migratiei de munca a romanilor in Spania, povestita din perspectiva a doua fete dintr-un sat din Maramureş, le vom observa in documentarul Aici... adica acolo, al regizoarei Laura Capatana-Juller, difuzat in premiera la Astra Film Festival. Filmul Common Ground, o producţie belgiana din 2012, ne ofera ocazia de a vedea viaţa la bloc a romanilor surprinsa cu camera observationala a lui Anne Schiltz si Charlotte Grégoire.

Poveşti necunoscute, poveşti nespuse despre trecut

Adevarul despre Holocaust, semnat de nimeni altul decat Florin Cioaba, povesteste holocaustul romilor din Romania, aducand pe ecran o serie de fapte foarte putin cunoscute in tara. Docudrama Fuga din rai, semnata de Stelian Tanase, ne spune povestea evadarii inedite a unei familii din Romania socialista in Austria. After the Silence what Remains Unsaid Does Not Exist?, a regizoarei Vanina Vignal, aduce sub lupa trairea personala a experientei dictaturii ceauşiste.

Stremt 89, un documentar semnat de Anda Puscas si Dragos Dulea, ne introduce in trairile personale si in reflexiile actuale ale celor care au fost revolutionarii satului Stremt din judetul Alba.

In cadrul unui program special, "Dacii in filmul documentar", se vor prezenta trei filme documentare in premiera, care au fost terminate in 2012, cu abordari diferite despre daci. Proiecţia filmelor va fi urmata de o discutie panel cu realizatorii lor şi cu istorici specialisti in interactiunea cu publicul.

Viata necunoscuta a satelor romanesti

Turn off the lights

Turn off the lights

Foto: Astra Film

Camera lui Dite Dinesz surprinde, in documentarul Fericiri, viata in catune izolate, inca nemarcate pe harta. Sociologul Alfred Bulai ne introduce in lumea romilor din Dragusi, iar filmul proiectat in premiera la AFF 2012, Botiza, semnat de Frédéric Gonseth şi Catherine Azad (Elveţia), este o incursiune sensibila si profunda in cotidianul satului maramuresean.

In sectiunea "Ecocinematograf" va rula, in premiera, documentarul Rosia Montana, Town on the Brink, semnat de Fabian Daub (coproducţie Germania-Romania). Pelicula prezinta viata si gandurile actuale ale locuitorilor care au ramas in sat si ale oamenilor deja relocati in Alba Iulia, si planul companiei de exploatare miniera. Documentarul Toxic, semnat de Andrei Sota, difuzat tot in premiera la Astra Film Sibiu 2012, ne arata ce alimente consumam noi in Romania, si ce efecte au ele asupra noastra, pe termen lung.

Spectatorii Astra Film Sibiu 2012 vor putea urmari si o serie de documentare-portret, printre care se numara Doina groparilor, un documentar de Pavel Cuzuioc, Gutuiul japonez, semnat de Mara Trifu, Noosfera, de Artchil Khetagouri si Ileana Stanculescu, Vorbitor, de Radu Muntean si Alexandru Baciu. Festivalul va include o sectiune portret Laurentiu Damian, in care se prezinta in premiera cele mai recente filme ale regizorului - Corpus si Intr-o furtuna. Insula.

Astra Film Festival este locul in care, de aproape 20 de ani, se pot vedea documentarele facute in Romania de catre autori romani si straini laolalta. Selectia de 30 de documentare filmate in Romania, in ultimii ani, si care va fi prezentata la editia de anul acesta, este o radiografie a societatii romanesti, care nu ocoleste subiectele sensibile si intrebarile provocatoare.

Cea de-a XII-a editie a Festivalului international de film documentar ASTRA FILM FESTIVAL se desfasoara la Sibiu intre 15 si 21 octombrie. Programul complet se afla aici