„Cinemateca românească” din cadrul Institutului Cultural Român din Londra, programeaza pe 27 septembrie, proiectia filmului Cocoşul decapitat (2008), în regia lui Radu Gabrea, o tulburătoare poveste de dragoste dintre un tânăr german din Transilvania şi o evreică frumoasă în timpul celui de-Al Doilea Război Mondial.

Cocosul decapitat, regia Radu GabreaFoto: ICR Londra

Proiectul Cinemateca românească, organizat în parteneriat cu Centrul Naţional al Cinematografiei din Bucureşti, urmăreşte să transforme sediul din 1 Belgrave Square într-o destinaţie curentă pentru cinefilii britanici şi români.

Cocoşul decapitat a fost selectat după succesul filmului Mănuşi roşii (2010), prezentat la ICR Londra în luna mai, ambele producţii fiind inspirate din romanele aceluiaşi scriitori român de origine săsească Eginald Schlattner. Acţiunea se desfăşoară într-o lume multiculturală distrusă de război şi radicalism, filmul aducând la viaţă un episod destul de necunoscut al istoriei europene despre soarta saşilor. Filmul este o co-producţie româno-germano-maghiaro-austriacă, premiată la festivalurile de film Saturno din Roma, Undine din Austria, la TIFF, dar şi de către Uniunea Cineaştilor din România.

Cu o carieră în cinematografie de peste 40 de ani, Radu Gabrea e un cineast de reputaţie internaţională, al cărui portofoliu impresionant numără 20 de lungmetraje şi documentare, din care amintim următoarele pelicule: Prea mic pentru un război aşa de mare (1969), Dincolo de nisipuri (1973), O făclie de Paşti (1982), Un bărbat ca Eva (1984), Secretul peşterii de gheaţă (1989), Mănuşi roşii (2011) şi documentarul Trei zile până la Crăciun, iniţial intitulat Ultimele zile din viaţa lui Ceauşescu, lansat la 26 ianuarie 2012, ziua în care dictatorul ar fi împlinit 93 de ani.

Ca regizor de teatru, Radu Gabrea a montat Maria Callas – La Divina, după Master Class de Terrence McNally – reprezentaţie excelent primitã de publicul din New-York, Washington, Tampere (Festivalul International de Teatru), Helsinki, Canberra (Festivalul Cultural International), Sydney, Melbourne.

Cinemateca românească va continua pe 27 octombrie cu filmul Veronica, în regia Elisabetei Bostan, informeaza comunicatul ICR Londra.