Elefant Film anunta selectia filmului albanez AGON in regia lui Robert Budina in sectiunea competitionala "New Director" a celui mai longeviv festival de film din Statele Unite, cel din Chicago, ajuns anul acesta la editie cu numarul 48. Acest film poate fi considerat primul produs al cinema-ului romanesc in strainate, fiind realizat de o echipa de productie romaneasca ,cu o echipa de imagine condusa de Marius Panduru, montajul fiind semnat de Eugen Kelemen (Periferic) si intreaga postproductie fiind realizata in Romania.

Agon este o coproductie internationala intre ALBANIA, GRECIA, ROMANIA SI FRANTA filmul fiind si castigator a sprijinului acordat de EURIMAGES in 2011. Este filmul de debut al regizorului albanez Robert Budina care este valah originar din orasul Korcea din Albania, cunoscuta pentru comunitatea aromana.

Filmarile au fost realizate in Grecia la Salonik si in Albania in Korcea.Povestea filmului este aceea a lui Saimir şi fratele său mai mic Vini, care au emigrat din Albania, încearcănd să supravieţuiască în Grecia. Samir urmează să se căsătorească cu Elektra, o tânără grecoaică; în acelaşi timp, încearcă să se ocupe şi de fratele său mai mic şi să-i găsească un loc de muncă, fapt care nu-l entuziasmează prea tare pe Vini. Vini încearcă să-i demonstreze lui Samir că se poate descurca şi fără ajutorul lui, fără să se umilească în locuri de muncă penibile şi ingrate.

Practic la acest film partea albaneza a apelat la cunostintele si experienta romanilor, productia filmului fiind asigurata de partea romaneasca de o echipa condusa de DAN BURLAC, finalizarea Agonului realizandu-se in Romania la studiourile Chainsaw si Digital Cube , laboratoarele KODAK Bucuresti asigurand serviciile de laborator film.

Festivalul din Chigaco este cel mai longeviv din Statele Unite, reunind in fiecare an filme din intreaga lume, ambitia organizatorilor find aceea de a “cultiva magia celei de a 7 arte”.Anul acesta peste 150 de filme vor fi prezentate in cadrul festivalului. Agon va fi proiectat in premiera mondiala. Unul din cele mai asteptate filme “Stand Up Guys” in regia lui Fisher Stevens (Californication Fisher Stevens ), cu Al Pacino in rolul principal, va constitui unul din evenimentele majore ale festivalului.