Regizorul Cristian Mungiu si-a prezentat marti in avanpremiera, la Campina, filmul "Dupa Dealuri", premiat anul acesta la Festivalul de Film de la Cannes pentru scenariu si interpretare feminina. Intr-o sala plina a Casei de Cultura "Geo Bogza", in care s-a montat un ecran special pentru eveniment intrucat orasul nu are un cinematograf, regizorul a multumit autoritatilor pentru sprijin si s-a declarat inspirat de alegerea pe care a facut-o sa filmeze in oras timp de peste 2 luni, gasind aici "prospetime".

Dupa dealuriFoto: Mobra Films

Pe dealurile din Campina s-au construit in iarna 2011-2012 o manastire si chilii care au servit decorului din "Dupa Dealuri".

"Va multumesc ca ati venit in numar atat de mare. Ma bucur ca v-am scos din casa la film," si-a inceput Mungiu discursul dinainte de proiectie. El a venit insotit de actritele Cosmina Srtatan si Cristina Flutur - ambele laureate la Cannes, Dana Tapalaga si Catalina Harabagiu.

Regizorul si scenaristul filmului a avertizat in gluma spectatorii: "Filmul dureaza doua ore si jumatate. Dar se intampla lucruri, nu e un film plicticos".

Mungiu si-a exprimat regretul ca nu a putut aduce filmul in conditii normale, adica intr-un cinematograf, si a declarat ca dupa acest film autoritatile sa considere deschiderea unei sali de cinema in Campina.

O prima avanpremiera in tara a avut loc vineri la Vaslui. Cristian Mungiu a declarat ca a ales orasul Vaslui pentru legatura dintre intamplarea reala si cartile care au inspirat filmul, actiunea peliculei desfasurandu-se la o manastire din judetul Vaslui.

In Bucuresti, "Dupa dealuri" va fi proiectat pe 25 octombrie, in inchiderea celei de-a treia editii a evenimentului Les Films de Cannes a Bucarest. Pelicula este distribuita in tara de Voodoo Films.

"Dupa dealuri" este inspirat de romanele non-fictionale ale Tatianei Niculescu Bran, care au ca punct de plecare fapte reale petrecute in judetul Vaslui, cunoscute drept "cazul Tanacu".

Filmul "Dupa dealuri", dublu premiat in mai la Festivalul de Film de la Cannes, a fost desemnat sa reprezinte Romania la premiile Oscar de anul viitor, la categoria cel mai bun film strain.

La sfarsitul lunii august, "Dupa dealuri" a primit un nou trofeu, pentru cel mai bun film, la Festivalul de Film de la Vukovar, Croatia. Premiul include un ajutor pentru distributia filmului in Croatia, "Dupa dealuri" urmand a fi distribuit in urmatoarele luni in peste 30 de tari, potrivit Mediafax.