Miercuri, 5 septembrie 2012, de la ora 19.00, Institutul Cultural Român de la Budapesta porneşte seria Film Kluburilor de toamnă cu o invitaţie la o Nuntă în Basarabia. Filmul, în regia lui Nap Toader, ii are in rolurile principale pe Vlad Logigan si Victoria Bobu.

Nuntă în Basarabia este o comedie romantică, coproducţie cinematografică moldo-româno-luxemburgheză, în regia lui Nap Toader, care a primit premiul special al juriului la Tallinn Black Nights Film Festival şi a fost primit cu aplauze la premierele din capitalele celor două ţări.

Un tânăr dirijor din Bucureşti şi o pianistă din Chişinău s-au căsătorit recent în România. Cei doi sunt nevoiţi să mai facă o nuntă, de data asta în Basarabia, pentru ca din darul de la rudele miresei să adune banii de avans pentru un apartament. Cea de-a doua nuntă devine prilej de competiţie între rudele tinerilor însurăţei, iar situaţia e tensionată în plus de diferenţele de obiceiuri şi tradiţii în astfel de ocazii. Deşi în spatele discuţiilor despre ritualuri se ascund animozităţi care le sunt străine, cu rădăcini de ordin istoric şi politic, mirele şi mireasa sunt prinşi în mijlocul acestei lupte de orgolii, care seamănă cu un meci româno-moldovenesc şi scoate în evidenţă deosebirile de educaţie, cultură şi convingeri politice dintre ei.

Filmul este al doilea lung-metraj a lui Nap Toader, după filmul Italiencele din 2004, şi are un scenariu inspirat din propria experienţă al regizorului, el însuşi oltean căsătorit cu o basarabeancă.