Proiectia filmului documentar „Struma” va fi gazduita de Muzeul National al Taranului Roman in data de 7 septembrie 2012, de la ora 19,00. Filmul regizat de Radu Gabrea, dupa un scenariu de Stelian Tanase, in care apare si istoricul si criticul de arta Radu Bogdan, prezinta povestea vasului despre care nimeni nu mai stia ca, in ziua de 25 februarie 1942, avand la bord evrei originari din Romania, s-a scufundat in apele Bosforului. Un amanunt pe care doar apropiatii lui Radu Bogdan il cunosc, el insusi evreu de origine, este ca acesta a refuzat imbarcarea pe vasul Struma in ultimul moment, desi avea un bilet cumparat. Originar fiind din orasul Galati, vasul, vechi de peste 100 de ani, utilizat pentru transportul de animale, in care s-au inghesuit precum sardelele 769 dintre cei mai inteligenti si bogati evrei romani, nu i-a inspirat incredere lui Radu Bogdan, pe atunci in varsta de 22 de ani. Radu Bogdan a denumit vasul ”un sicriu plutitor”.

Proiectia va fi insotita de o dezbatere moderata de Madalina Mirea, presedintele Fundatiei Radu Bogdan. Printre invitati se numara si apropiati ai lui Radu Bogdan, care vor oferi participantilor amintiri inestimabile legate de personalitatea acestuia: Lucian Ionescu, expert criminalist, prieten si colaborator de peste 30 de ani al lui Radu Bogdan, precum si un reprezentant al Comunitatii Evreiesti din Romania vor rosti scurte alocutiuni.

Intrarea publicului este libera.

Proiectia filmului este organizata de Fundatia Radu Bogdan si reprezinta primul eveniment al proiectului „100 de ani de arta romaneasca in arhiva Radu Bogdan”, finantat de Administratia Fondului Cultural National in sesiunea AFCN II / 2012, sectiunea Arte vizuale si noile media.