În perioada 20 august – 23 septembrie, opt participanți din România vor lucra alături de alți patru colegi din Cehia, Polonia, Slovacia, Republica Moldova și Croația, pentru a realiza patru documentare de scurtmetraj în cadrul Aristoteles Workshop. AW este un atelier anual de film documentar în care profesioniști ai industriei filmului european îndrumă 12 tineri din Europa Centrală și de Est în crearea propriului documentar de 30 de minute.

Incepe Aristoteles WorkshopFoto: Aristoteles Workshop

În ultimii 6 ani, filmele produse de AW au fost selecționate și premiate la festivaluri de prestigiu: Cannes, Locarno, Leipzig, Nyon, IDFA Amsterdam, Namur, Montpellier, Sarajevo, Trieste etc. Susținut de Canalul ARTE/France, alături de Centrul Național al Cinematografiei și de Institutul Cultural Român, programul oferă participanţilor un triplu beneficiu: să înveţe, să producă un film şi să fie promovaţi ca cineaști. A șaptea ediție a workshopului intensiv, produs de Dan Nuțu va avea loc la Vama (judeţul Suceava), în Bucovina.

Aleși de o comisie a televiziunii ARTE/France, care a analizat dosarele a aproape 80 de candidați, cei 12 tineri selectați pentru ediția din 2012 a Aristoteles Workshop vor petrece cinci săptămâni în Bucovina împreună cu cineaști din Europa și vor fi ghidați pas cu pas în realizarea documentarului, de la pitch la montajul final. Programul este susținut de companiile iStyle Bucharest, primul Apple Premium Reseller din România și AVIS Rent a Car.

Trainerii de anul acesta vor fi regizorul iranian Rafi Pitts, olandezul Jeroen Berkvens, documentariștii Jacques Deschamps și Tania Rakhmanova.

Rafi Pitts face parte din noul val de cinematografie iraniană, a copilărit în Teheran, a fugit din ţară în 1981, din cauza războiului dintre Iran şi Irak şi s-a stabilit la Berlin, apoi la Paris, unde a lucrat cu Leos Carax, Jacques Doillon şi Jean-Luc Godard. Filmele lui Rafi Pitts au câştigat premii internaţionale. Primul său lungmetraj, Season Five (1997), a fost prima coproducţie franco-iraniană de la Revoluţia Iraniană din 1979 şi a avut premiera la Veneţia. Sanam (2000) a fost foarte aclamat de criticii francezi şi supranumit « Cele patru sute de lovituri/Les quatre cents coups ». În 2003, a prezentat la Locarno un documentar foarte controversat, Abel Ferrara: Not Guilty. It's Winter (2006) a avut premiera la Berlin, în competiţie, iar un an mai târziu, Festivalul Internaţional de la Seattle l-a onorat cu Premiul “Emerging Masters” pentru toată filmografia sa. Ultimul său film, The Hunter, a fost selectat în competiţie, pentru Leul de Aur, la cea de-a 60-a ediţie a Festivalului Internaţional de la Berlin.

Olandezul Jeroen Berkvens este cineast, profesor de film documentar, producător și membru al Academiei Olandeze de Film și Televiziune, premiat internațional pentru filmele sale despre muzică, dragoste sau amândouă. Cele mai cunoscute documentare pe care le-a realizat sunt despre muzicieni geniali și controversați: Jimmy Rosenberg - The Father, The Talent & The Son și A Skin Too Few - The Days Of Nick Drake.

Jacques Deschamps este unul dintre cei mai importanți documentariști francezi, absolvent al prestigiosului Institut de înalte studii cinematografice din Franța, est auteur-realizator a 15 filme documentare, printre care La Ville d’Hugo (1987), Le Regardébloui (1988), Canova mutilé (1992), La Victoire de Cézanne (2006), a cinci scurtmetraje și trei lungmetraje de ficțiune: Méfie-toi de l’eau qui dort (1996, premiat la Festivalul de la Veneția), La Fille de son père (2001), Dinle Neyden (Turcia, 2008) și a unei « ficțiuni documentate »: Don Quichotte ou les mésaventures d’un homme en colère (2005). Este profesor la celebra școală de film Fémis, și la Cinédoc (Annecy), Grenoble-Lussas.

Tania Rakhmanova a realizat peste 20 de documentare pe teme istorice și politice, printre care: La prise du pouvoir par Vladimir Poutine, nominalizat la Premiile Emmy, în 2006 (realizat pentru canalul ARTE), The alternative Rock and Roll Years (2003, trei documentare realizate împreună cu Discovery international), Les Aventures du Grand Blond dans le Grand Nord (1990, cu Pierre Richard), coproducție Rusia-Franța 2012, Roms, le premier peuple européen (2011, realizat pentru canalul France 3), nominalizat la Premiul Europa, Oligarques art et argent (2010, realizat pentru France 5 și selectat la Montréal), François Mitterrand, les années du pouvoir ses derniers entretiens (1995, pentru BBC),Yougoslavie, Suicide d’Une Nation Européenne 1990 (BBC).

Pe parcusul celor șase ediţii precedente, trainingul a fost susținut de nume importante din industrie: celebrul regizor iranian Rafi Pitts (ale cărui filme au participat în competițiile festivalurilor de la Berlin, Veneția etc.), Thierry Garrel (fostul şef al Departamentului de Film Documentar al canalului TV ARTE/France), Nino Kirtadze (regizoare de filme documentare, fostă consilieră a preşedintelui georgian şi jurnalist de război), Jennifer Fox (una dintre cele mai controversate și premiate regizoare și producătoare de documentare), documentariștii olandezi John Appel și Jeroun Berkvens, Simon Brook (producător, regizor, membru al Academiei Britanice de Film şi Televiziune), Marijke Rawie (preşedinte ExpertDocs), Michal Bregant (decanul universității FAMU din Praga), Steven Ascher și Jeanne Jordan (documentariști nominalizați la Oscar, premiați la Sundance și câștigători ai premiului Peabody), Martichka Bozhilova (producător AGITPROP, Bulgaria) și commissioning editors de la canalul Arte/France.

Participanții vor forma patru echipe a câte patru membri: un regizor, un director de imagine și un editor. Ei vor avea acces la echipamente de producție și de post-producție necesare realizării documentarelor, cele mai bune filme urmând să fie promovate ulterior către festivaluri de film şi reţele de televiziune internaționale. Modulul propus de AW este de 30 de minute de film documentar, dar este deschis la elemente de ficţiune alese de participanţi.

Detalii pe www.aworkshop.org si www.facebook.com/AristotelesWorkshopAssociation.