Filmul The Door, in regia lui István Szabó si avand-o in distributie pe multi-premiata si apreciata actrita Helen Mirren, deschide editia 2012 a Festivalului International de Film ANONIMUL, luni, 6 august, la Sfantu Gheorghe, in Delta Dunarii, informeaza organizatorii.

Prezentat in premiera in Romania, filmul spune povestea Magdei, o scriitoare in cautarea afirmarii, si a menajerei sale, Emerence, o persoana cunoscuta si respectata in cartier, dar foarte privata. Un eveniment dramatic din viata Magdei o determina pe Emerence sa dezvaluie anumite momente si aspecte ale trecutului ei traumatic- trecut care explică comportamentul ei iesit din comun. The Door ilustreaza legatura ce se formeaza intre aceste doua femei extrem de diferite si totodata sfarsitul tragic al aceleasi relatii.

Filmul este o adaptare a romanului omonim scris de Magda Szabo, pentru care autoarea a primit Premiul Femina Etranger in 2004.

István Szabó este unul din cei mai apreciati regizori ungari ai ultimelor decade. In anii ’60 si ’70 a realizat filme de autor ce explorau experientele propriei sale generatii, precum si istoria recenta a Ungariei. Este cunoscut publicului pentru trilogia Mephisto (1981, castigator al Premiului Oscar pentru Cel mai bun film strain), Colonel Redl (1984, recompensat cu Premiul Juriului la Cannes) si Hanussen (1988). Titlurile sale in limba engleza includ Meeting Venus (1991), Sunshine (1999), Taking Sides (2001) si Being Julia (2004).

Editia a IX-a a Festivalului International de Film Independent ANONIMUL este organizata de Fundatia Anonimul, cu sprijinul Centrului National al Cinematografiei, Institutului Cultural Roman- partener, Consiliului Judetean Tulcea si Televiziunii Romane- coproducator.