Cea de-a XI-a ediţie a Festivalului Internaţional de Film Transilvania va prezenta, în cadrul retrospectivei TIFF de la Bucureşti, la Grand Cinema Digiplex din Băneasa Shopping City, în perioada 15-21 iunie, o selecţie de titluri din cele mai apreciate secţiuni ale manifestării, precum Competiţie, Umbre, Fără limită, Oameni şi zei, Focus Danemarca, Focus China sau Ce se întâmplă, documentarule?, informează Agerpres.

Pelicula 'Sfârşitul nopţii' (End of the Night) al regizorului Daisuke Miyazaki este un film noir despre o Japonie care iese din tiparul clişeului european - civilizaţie, supratehnologizare, eficienţă.

Recompensat cu Premiul pentru cea mai bună imagine la TIFF 2012, 'De joi până duminică (Thursday Till Sunday), regizat de Dominga Sotomayor Castillo, spune povestea unui cuplu care, deşi aflat la sfârşitul relaţiei, decide să plece de dragul copiilor într-o vacanţă. Călătoria se transformă treptat într-un rămas-bun, iar peisajul solitar şi spaţiul închis al maşinii fac problemele cuplului să iasă la suprafaţă.

Prezentat în premieră internaţională la ediţia din acest an a festivalului, 'Nicio victimă' (Zero Killed), de Michal Kosakowski este un hibrid de documentar şi ficţiune, rezultatul unui experiment început în 1996, când cineastul a provocat mai multe persoane să-şi pună în scenă fanteziile despre ucidere - a lor sau a altcuiva - în scurtmetraje în care să joace ei înşişi. Zece ani mai târziu, aceiaşi oameni sunt chestionaţi despre senzaţiile trăite atunci şi despre subiecte ca războiul, tortura, terorismul, suicidul, violenţa domestică.

În lista de filme prezentate în cadrul TIFF Bucureşti se mai regăsesc 'După cutremur' (Aftershock), regia Feng Xiaogangcel mai mare succes de box office în China în 2010 şi propunerea Chinei la Oscarul pentru Cel mai bun film străin, 'Cealaltă Chelsea: O poveste din Donetsk' (The Other Chelsea: A Story from Donetsk) regia Jakob Preuss, despre jocurile de putere din spatele afacerilor din fotbal, sau '900 de zile' (900 Days) regia Jessica Gorter, cutremurătoarea reconstituire a asaltului Leningradului.

Programul complet al retrospectivei TIFF de la Bucureşti va fi disponibil pe www.tiff.ro şi www.grandcinemadigiplex.ro.

Preţul unui bilet este de 15 lei. Pentru studenţi şi elevi, preţul unui bilet este de 10 lei.

Retrospectiva TIFF de la Bucureşti este organizată de Asociaţia Pentru Promovarea Filmului Românesc în colaborare cu Grand Cinema Digiplex.