Phil Lord şi Chris Miller („Cloudy With a Chance of Meatballs” / “Sta sa ploua cu chiftele”) fac o reusita parodie la serialul american „21 Jump Street”. Atat de reusita incat, odata ce te-ai lasat cucerit, o tii cu „rasul de croaziera” pana la sfarsit. Jonah Hill si Channing Tatum pun bazele unui cuplu de cursa lunga. Asteptam continuarea.

21 jump streetFoto: InterComFilm Distribution

Filmul il lanseaza pe Jonah Hill si in postura de scriitor. Despre talentul lui actoricesc a inceput sa se vorbeasca dupa rolul din „Moneyball – Arta de a invinge” (pentru care a fost nominalizat la Oscar), dar putini stiu ca el cocheteaza de ceva vreme si cu scrisul.

Din serialul omonim difuzat pe micile ecrane americane intre 1987 si 1991 (si care l-a lansat pe Johnny Depp), Jonah Hill si Michael Bacall (care a fost pana la urma creditat pentru scenariu) au conceput o poveste bine adaptata la vremurile de azi.

Daca cei doi tineri politisti trimisi sub acoperire intr-un liceu pentru a investiga un caz de trafic de droguri se simt descurajati initial de cat au evoluat mentalitatile fata de ce stiau ei, va dati seama ce falie poate fi intre liceele din anii 90 si cele de azi.

Inainte de a intra la vizionarea de presa, Relu Calin - care venise in numele distribuitorului (InterComFilm) s-a oprit sa verifice daca era intr-adevar trecut pe afis faptul ca filmul e interzis spectatorilor sub 18 ani.

Asta vrea sa spuna ca:

1. Desi se desfasoara in mare parte intr-un liceu, „21 Jump Street” nu e un film pentru adolescenti

si

2. Filmul continua tendinta Hollywoodului de a departaja grupele de varsta ale spectatorilor si de a nu mai scoate titluri caldute pentru toata familia, ci si filme mai dezinhibate – vezi „Love and Other Drugs”/”Dragoste si alte dependente” (unde Jake Gyllenhaal si Anne Hathaway aveau scene destul de indraznete pentru o comedie romantica mainstream) sau, pe partea de decompensare a replicii, „The Hangover”/”Marea mahmureala”, care era nerecomandat, ca si „Love and Other Drugs”, spectatorilor sub 15 ani (cu toate astea devenind un hit mondial).

Dar, spre deosebire de comediile baietesti cu miros de vestiar, relaxarea glumelor – oricat de mare aici, nu da in vulgaritate pentru ca umorul e veritabil – desi de multe ori deocheat. In plus, realizatorii dau senzatia ca au inteles si modul de reactie al spectatorilor in fata unei comedii.

Publicul trebuie prins de la bun inceput. Daca nu-l cuceresti in primele minute, il pierzi. Daca ii castigi increderea, va sta cu tine pana la sfarsit si se va obisnui sa rada chiar si cand glumele mai schioapata.

Din trailer nu poti spune insa ca filmul e chiar atat de haios, dar Jonah Hill e simpatic din primul moment – cand apare in postura de fan Eminem (in liceu, normal), cu parul vopsit galben dar si cu aparat dentar, grasut si timid, mai ales cand se face de ras invitand-o la balul de absolvire pe una din frumoasele liceului.

In coltul opus al ringului e Channing Tatum, care isi inghesuie initial fizicul in geaca unuia dintre cei mai doriti baieti din liceu, cu note proaste la scoala, dar care compenseaza prin atitudine.

Peste cativa ani, cei doi se reintalnesc la scoala de politie. Daca veti respira cu naduf rugandu-va sa nu dati peste un fel de „Academia de politie”, relax Max!, filmul isi ia zborul intr-o clipita, atunci cand deveniti parteneri (pentru ca se completeaza), cei doi executa prima lor misiune.

„21 Jump Street” are sanse sa devina un nou „Die Hard” – nu pentru ca eroii fac cu ochiul inspre el la sfarsitul filmului, ci pentru ca filmul are umor, secvente de actiune si - mai ales, un cuplu antagonic a carui alchimie functioneaza foarte bine. Pardon, trebuia spus ca pe Schmidt si Jenko ii uneste o „legatura covalenta”...

Cea mai mare mirare - si asta spune multe despre cat a involuat comedia la Hollywood -, e ca reusesti sa razi. Din fericire, filme ca „Bridesmaids”/”Domnisoare de onoare”, primul „The Hangover” sau acest „21 Jump Street” (care intra in SUA tot in 16 martie, ca la noi) te fac sa-ti mai vina inima la loc.

(Precizare: trailerul postat aici e scuturat de expresii colorate pentru a putea fi vazut de toata lumea. Mai e disponibil si un „official red band trailer”, pe care il gasiti, de pilda, pe YouTube.com.).

"21 Jump Street" - de Phil Lord şi Chris Miller, cu: Jonah Hill, Channing Tatum, Brie Larson, Ice Cube, Dave Franco, Ellie Kemper, Rob Riggle. Premiera romaneasca - 16 martie 2012