Actrita Meryl Streep, care o interpreteaza pe Margaret Thatcher in controversatul film "The Iron Lady", a reactionat la declaratia facuta in urma cu trei zile de premierul David Cameron, care a considerat ca filmul ar fi trebuit sa fie realizat si lansat dupa moartea "Doamnei de fier".

Meryl Streep promovand filmul "The Iron Lady"Foto: Agerpres/AP

Filmul a avut premierea europeana miercuri seara la Londra, iar Streep a fost apreciata unanim pentru rolul sau, care i-ar putea aduce cel de-al treilea Oscar din cariera.

Margaret Thatcher, fostul premier conservator supranumit "doamna de fier", are 86 de ani si sufera de dementa.

"Nu poti sa nu te intrebi de ce este difuzat acum acest film. Este un film despre imbatranire, dementa, mai degraba decat despre un premier minunat", a spus Cameron la BBC Radio 4 vineri, in ziua premierei filmului in Marea Britanie, potrivit Daily Telegraph.

"Parerea mea e ca filmul e jucat excelent, incredibil, dar mi-as fi dorit sa vada lumina zilei altcandva", a adaugat el, intr-o aluzie ca producatorii ar fi trebuit sa astepte moartea fostului premier britanic, un idol al lui Cameron.

Referitor la aceasta aluzie, Meryl Streep a afirmat: "Cum ramane cu faptul ca el a spus la radio ca oamenii ar trebui sa astepte pana moare? Cum o face acest lucru sa se simta (pe Margaret Thatcher - n.r.)", relateaza Sunday Mirror.

"Daca as fi facut un film despre Margaret Thatcher si ea ar fi avut o boala de plamani, nimeni nu ar fi ridicat aceste intrebari. Dar pentru ca are o fragilitate mentala, suntem cu totii terorizati", a spus actrita, care detine doua premii Oscar si 16 nominalizari.

Lungmetrajul urmareste parcursul politic al "Doamnei de fier", fiica unui bacan, care a depasit toate obstacolele generate de originile ei si de statutul ei de femeie, pentru a ajunge la putere in 1979, si pana la iesirea umilitoare de pe scena politica, in 1990. Filmul prezinta o Margaret Thatcher intransigenta, dar indragostita de sotul ei Denis, potrivit AFP, citat de Mediafax.

Cu o coafura perfecta, tinute sobre si impecabile, o voce de directoare de scoala, Meryl Streep, care s-a documentat pentru acest rol asistand si la cateva sesiuni ale Camerei comunelor din Marea Britanie, interpreteaza cu mult aplomb, potrivit criticilor, rolul unuia dintre cei mai contestati premieri britanici din istorie.

Acest rol i-a adus deja o nominalizare la Globurile de Aur, care vor fi decernate pe 15 ianuarie.

Meryl Streep este "artileria grea din acest tablou, uneori idiot si dubios", afirma criticii de la The Guardian, care considera ca acest film reprezinta "un portret crud despre batranete, singuratate si decadenta".

"Este un fel de 'telenovela'", a declarat la randul sau Nigel Lawson, ministrul Economiei din Marea Britanie in perioada 1983 - 1989.

Istoria filmului este povestita sub forma unor flashback-uri ale lui "Maggie", prezentata ca o batrana care sufera de dementa senila, o boala dezvaluita in presa de fiica ei Carol, in 2008.

Margaret Thatcher "nu este afectata de dementa atunci cand o vad", a declarat, miercuri, in Yorkshire Post, fostul ei purtator de cuvant Bernard Ingham, care a spus ca nu va merge sa vada acest film.

Apropiatii lui Margaret Thatcher "au fost primele persoane pe care le-am invitat sa vada filmul, dupa ce acesta a fost terminat", a explicat regizoarea Phyllida Lloyd pentru postul BBC. "Ei au refuzat aceasta invitatie si pot sa inteleg motivul pentru care nu au dorit sa il vada in public".