Lungmetrajul Visul lui Adalbert, filmul de debut al regizorului Gabriel Achim, scris împreună cu scriitorul Cosmin Manolache (Best European Fiction 2010), a câştigat Premiul Special al Juriului la cea de-a 15-a ediţie a Festivalului International de Film “Black Nights” de la Tallinn (16-30 noiembrie 2011), intr-o competitie puternică, în care s-au aflat, printre altele, si trei filme premiate anul acesta la Cannes: The Artist (regia Michel Hazanavicius), Elena (regia Andrei Zvyagintsev) si We Need To Talk About Kevin (regia Lynne Ramsay).

Visul lui AdalbertFoto: Green Film

Visul lui Adalbert explorează într-un registru comic inedit modul în care festivismul comandat si absurd legat de ziua aniversară a Partidului Comunist Român intră in conflict cu spontanul si imprevizibilul entuziasm colectiv care a însotit victoria Stelei in finala câstigată la Sevillia, pe 7 mai 1986.

Din distributia lungmetrajului Visul lui Adalbert fac parte actorii: Gabriel Spahiu, Doru Ana, Ozana Oancea, Anca Androne, Alina Berzunțeanu, Mimi Brănescu si Paul Ipate.

Peter Zeitlinger, de aproape doua decenii operatorul obisnuit al lui Werner Herzog, a precizat că juriul, din care a făcut parte si Sergei Loznitsa, a inventat acest premiu special pentru excelentul debut al regizorului român.

Visul lui Adalbert este cel de-al doilea succes al regizorului Gabriel Achim la Tallinn, după ce în 2009 a câstigat premiul pentru cel mai bun proiect din cadrul Baltic Event Co-production Market. La festival au fost prezenţi regizorul Gabriel Achim si producătorul delegat Daniel Burlac.

Filmul, remarcat entuziasmant de prestigioasa revistă americană de cinema The Hollywood Reporter, a mai participat la festivalurile internationale de la Reykjavik, Salonic (în prezenta emotionantă a unuia dintre protagonistii finalei din ’86, antrenorul actual al PAOK Salonik, domnul László Bölöni) si Malatya si va fi prezentat publicului din New York la începutul acestei luni.

Visul lui Adalbert este o producţie Green Film si 4 Proof Film, realizat cu sprijinul CNC. Visul lui Adalbert va ajunge pe marile ecrane din România în primăvara lui 2012.