​"Nu ma emotioneaza deloc evenimentul, pentru ca nu e prima oara cand sunt nominalizat si nici nu ma duc la ceremonie", spune Paul Negoescu pentru HotNews, pregatindu-se sa filmeze din 15 decembrie primul sau lungmetraj. Totusi, gala berlineza se anunta interesanta, printre filmele nominalizate figurand "Melancholia", "Discursul regelui", "The Artist", "Le Havre" si "Le gamin au velo".

DerbyFoto: Paul Negoescu

Va fi cea de-a 24-a editie a ceremoniei decernarii premiilor Academiei Europene de Film, eveniment la care, in 2007, "4 luni, 3 saptamani si 2 zile" a fost premiat pentru regie şi scenariu, si la care a devenit o regula sa existe macar un scurtmetraj romanesc nominalizat.

In acest an sunt, ca o exceptie, doua, desi "Apele tac" are ca producator principal o companie nemteasca, Filmallee. Coproducatorul roman e Strada Film. Anca Miruna Lazarescu a emigrat in Germania cand avea 10 ani.

"Apele tac" e inspirat din doua povesti pe care timisoreanca stabilita in 1990 in Germania le-a auzit de la doi prieteni de familie care au fugit din Romania trecand Dunarea.

Un roman (Andi Vasluianu) si un svab (Toma Cuzin) care are cunostinte in Iugoslavia, decid sa treaca Dunarea impreuna, dar cand romanul isi aduce si nevasta gravida (Patricia Moga) pe care o ascunde sub bancheta din spate a masinii, svabul se supara si ii avertizeaza ca nu ii va ajuta daca vor avea probleme.

Cand romanul se prinde intr-o plasa de pescari, svabul care promisese initial ca nu-si va purta decat lui de grija isi uita promisiunea. Deznodamantul povestii e simplu si uman, facandu-l si pe spectatorul strain sa contextualizeze usor povestea.

Cu un foarte bun simt al ritmului, regizoarea creste tensiunea pana la a o face aproape imposibil de suportat si reuseste cu mare economie de mijloace sa te faca sa empatizezi cu personajele.

Paul Negoescu:"Sansele mele sunt foarte mici spre zero"

Si Paul Negoescu a fost cu "Derby" in Berlinale Shorts si a concurat pentru Ursul de Aur, dar in 2010. Filmul exploateaza filonul minimalist practicat de regizor in toate scurtmetrajele sale, urmarind o poveste foarte simpla care opune doi suporteri ai eternelor rivale, Steaua si Dinamo, care sunt - nu intamplator si mai ales -, tatal si prietenul fiicei acestuia.

Paul Negoescu

Paul Negoescu

Foto: Arhiva personala

Confruntarea are loc la cina, dupa ce tatal a facut 13-14 cat timp si-a auzit fiica facand sex in camera ei si a dat mai tare pe OTV. Dar OTV-ul nu l-a ajutat sa constientizeze ca fiica lui creste si ca nu o poate "ocroti" la nesfarsit.

Filmul care ia pulsul relatiilor parinti-copii in ziua de azi e taiat la milimetru si are interpretari oportune - Bogdan Voda (tatal), Clara Voda (mama), Maria Mitu (care debuta in cinema, in rolul fiicei) si Nicolas Teodorescu.

Paul Negoescu a declarat pentru HotNews.ro ca sansele sale la Premiul EFA pentru scurtmetraj sunt "foarte mici spre zero":

"Filmele mele castiga foarte rar premii, iar in situatia asta, unde voteaza peste 2000 de membri ai Academiei, sansele sunt si mai mici decat intr-un festival unde as putea avea un juriu favorabil.

In general, se premiaza filme cu subiecte grele, mize mari, suspans etc. Eu nu urmaresc asta cand fac un film. Mult mai multe sanse are celalalt film romanesc (chiar daca participa pentru Germania, tot romanesc e). "Apele tac" e mai pe gustul Academiei, ca sa zic asa".

Filmele preferate de Paul Negoescu dintre cele nominalizate sunt "Incident by a Bank" si "Dimanches". In schimb, nu-i place scurtmetrajul lui Terry Gilliam, "The Wholly Family", desi crede ca acesta are la fel de multe sanse ca "Frozen Stories", de Grzegorz Jaroszuk (mai ales ca EFA are multi membri polonezi.).

15 filme sunt nominalizate la categoria Scurtmetraj si toate au intrat in cursa dupa o nominalizare obtinuta la unul din cele cateva estivaluri europene aflate in parteneriat cu EFA. "Derby" a primit aceasta nominalizare la Bristol, unde a luat si Marele Premiu, iar "Apele tac" la Tampere, unde a castigat Premiul pentru scurtmetraj.

Cat de melancolici sunt membrii EFA?

Cel mai asteptat moment al actualei editii care are loc pe 3 decembrie la Berlin va fi anuntarea invingatorului la categoriile Filmul european al anului si Regizorul european al anului.

Au trecut cei peste 2000 de membri ai Academiei Europene de Film peste gafa lui Lars von Trier de la Cannes? Au votat fara probleme "Discursul regelui" /"The King's

Imagine din

Imagine din "Discursul Regelui"

Foto: RoImage 2000

Speech", film produs de britanici şi promovat ulterior de americani pana la a triumfa la Oscaruri?

"Melancholia"( premiat la Cannes pentru interpretarea lui Kirsten Dunst si bucurandu-se de popularitatea guresului Von Trier care mai nou a promis ca nu mai face declaratii publice) concureaza la categoria Filmul european al anului alaturi de:

  • "The Artist" de Michel Hazanavicius  - una dintre marile surprize ale Cannes-ului si anului, film mut in alb-negru declarat recent Cel mai bun film din 2011 de catre criticii newyorkezi
  • "Le gamin au vélo", de Jean-Pierre si Luc Dardenne  - Marele Premiu ex-aequo la Cannes, dar putin probabil sa castige acum
  • "Intr-o lume mai buna"/"Haevnen" al danezei Susanne Bier  - Oscar pentru film strain si o inexplicabila popularitate pentru un film atat de mediocru
  • "Discursul regelui"/"The King's Speech - care are deja in banduliera Oscarul pentru Cel mai bun film, regizor - Tom Hooper, actor in rol principal - Colin Firth si scenariu original - David Seidler, si care are mari sanse sa castige la Berlin si cel mai important premiu de la Gala EFA
  • "Le Havre" - bijuteria lui Aki Kaurismaeki a luat Premiul FIPRESCI la Cannes, dar e mult prea delicat pentru a fi gustat de majoritate.

Trailer „Discursul regelui”:

La categoria Regizorul european al anului, Lars von Trier are mai multe sanse, desi simpla nominalizare a Susannei Bier iti da fiori. Lupta se da aici intre:

  • Susanne Bier („Intr-o lume mai bună”)
  • Jean-Pierre si Luc Dardenne („Le gamin au vélo”)
  • Aki Kaurismaeki („Le Havre”)
  • Bela Tarr ("The Turin Horse")
  • Lars von Trier („Melancholia”)

Trailer „Melancholia”:

Nominalizarile la premiul Actrita europeana a anului le alatura pe Kirsten Dunst (chiar daca e americanca) si Charlotte Gainsburg (ambele pentru "Melancholia"), precum si pe Cecile de France ("Le gamin au velo"), Tilda Swinton ("We Need to Talk about Kevin") si Nadejda Markina (excelenta in "Elena" de Andrei Zviaghinţev). Mari sanse sa ia premiul are, totusi, Tilda Swinton, care are ratat Premiul de interpretare feminina la Cannes, in favoarea lui Kirsten Dunst.

Batalia e mult mai intensa la categoria Actorul european al anului, unde concureaza umar la umar Colin Firth ("Discursul regelui") si Jean Dujardin, proaspata vedeta internationala propulsata de "The Artist". Cel mai normal ar fi, totusi, ca membrii academiei sa-l fi votat pe Michel Piccoli pentru rolul din "Habemus papam" de Nanni Moretti, desi interpretarea/rolul sunt mult prea "low key" pentru a fi gustate de majoritate. André Wilms are mici sanse pentru "Le Havre", iar nominalizarea lui Mikael Persbrandt pentru "Intr-o lume mai buna" e, totusi, exagerata.

Interesant va fi rezultatul voturilor la categoria Scenaristul european al anului, unde concureaza:

  • Jean-Pierre &Luc Dardenne ("Le gamin au vélo")
  • Anders Thomas Jensen  ("Intr-o lume mai buna")
  • Aki Kaurismaeki ("Le Havre")
  • Lars von Trier ("Melancholia")

Faptul ca David Seidler, scenaristul de la "Discursul regelui" („oscarizat” in acest an) nu mai e nominalizat si la categoria similara de catre EFA e cel putin ciudat si ar putea netezi drumul spre premiu pentru Anders Thomas Jensen, autorul unei povesti cu teme mari si rezultate mici.

Premiul de imagine "Carlo di Palma" va fi decis intre:

  • Manuel Alberto Claro ("Melancholia")
  • Fred Kelemen ("The Turin Horse")
  • Guillaume Schiffman ("The Artist")
  • Adam Sikora ("Essential Killing"). 

Aici si competitia pentru nominalizari a fost stransa, dat fiind ca si numarul de nominalizari e mai mic. E de asteptat ca Manuel Alberto Claro sa ia premiul, desi ce au facut adversarii lui in "The Turin Horse" si "The Artist" nu e de ignorat.

Premiul Monteurul european al anului 2011 ii are ca nominalizati pe:

  • Tariq Anwar ("Discursul regelui")
  • Mathilde Bonnefoy ("Three")
  • Molly Malene Stensgaard ("Melancholia").

Posibil ca Tariq Anwar sa ia premiul.

Premiul Scenograful european al anului 2011, nominalizati:

  • Paola Bizzari ("Habemus papam")
  • Antxón Gómez ("Pielea in care traiesc""/Le piel que habito"
  • Jette Lehmann ("Melancholia").

Posibil sa fie premiat Antxón Gómez nu doar pentru ca e remarcabil ce a facut in filmul lui Pedro Almodovar, dar si ca o compensatie pentru lipsa filmului din lista de nominalizari.

La categoria Compozitorul European al anului sunt patru nominalizati:

  • Ludovic Bource ("The Artist")
  • Alexandre Desplat ("Discursul regelui")
  • Alberto Iglesias ("Pielea in care traiesc")
  • Mihály Vig ("The Turin Horse").

Cele mai mari sanse le are, ca de atatea ori, Alexandre Desplat.

Imagine din

Imagine din "Melancholia"

Foto: Independenta Film

Premiul Descoperirea europana a anului - Premiul FIPRESCI se va decide intre:

  • "Adem" de Hans Van Nuffel (Belgia-Olanda)
  • "Atmen" de Karl Markovics (Austria)
  • "Michael" de Markus Schleinzer (Austria)
  • "Nothing's All Bad" de Mikkel Munch-Fals (Danemarca)
  • "Tilva Ros" de Nikola Ležaić (Serbia).

Cel mai probabil, premiul se va duce la Markus Schleinzer. El trateaza in filmul sau a carui premiera mondiala a avut loc la Cannes cazul unui pedofil care sechestreaza un copil de 10 ani.

La categoria Documentarul european al anului - Premiul ARTE concureaza:

  • "Pina" de Wim Wenders (Germania)
  • "Position Among the Stars" de Leonard Retel Helmrich (Olanda)
  • "Vivan las antipodas!" de Victor Kossakovsky (Germania-Olanda-Argentina-Chile).

Premiul se va duce, probabil, la "Pina" din mai multe motive: e un film foarte bun, e primul "film de arta" realizat in 3D si, mai ales, unul dintre putinele filme europene in 3D. Nu in ultimul rand, Wim Wenders e onor prezidentul Academiei Europene de Film.

Trailer „Pina”:

Animatia europeana a anului se va decide intre:

  • "Le chat du rabin" de Antoine Delesvaux & Joann Sfar (Franta)
  • "Une vie de chat" de Jean-Loup Felicioli & Alain Gagnol (Franta-Belgia)
  • "Chico &Rita" de Tono Errando, Javier Mariscal & Fernando Trueba (Spania- Insula Man).

Nevazand niciun unul dintre aceste filme, nu ne dam, miau, cu presupusul.

Nominalizarile la lungmetraj fictiune au fost alese dintr-un total de 45 de filme provenind din 32 de tari. Printre acestea s-a numarat si „Loverboy”, de Catalin Mitulescu. Printre filmele care au mai ramas cu totul in afara nominalizarilor se mai numara „Balada tristei trompete” de Alex de la Iglesia si „Surviving Life” de Jan Švankmajer.

In cadrul ceremonii din 3 decembrie se va anunta si Premiul People’s Choice Award, votat de spectatorii europeni. De asemenea, Premiul pentru intreaga cariera ii va fi acordat cineastului britanic Stephen Frears, iar actorul danez Mads Mikkelsen va fi distins cu European Achievement in World Cinema.

O ceremonie cu dichis

Anul trecut, gala EFA s-a desfasurat la Tallinn, capitala Estoniei, pe ger si cu multe curse aeriene anulate. Acum, organizatorii aflati la ei acasa (EFA e o initiativa

Imagine din

Imagine din "Apele tac"

Foto: Strada Film

germana, de aceea gala are loc la Berlin o data la doi ani) promit o ceremonie mai cu mot.

Ostilitatile au loc la Tempodrom, langa Potsdamer Platz, iar prezentatoare va fi eterna Anke Engelke, care prezinta si galele de deschidere &inchidere de la Berlinala.

Ceremonia incepe la ora locala 20 si va fi transmisa live pe site-ul evenimentului: www.europeanfilmawards.eu, dar si in peste 100 de teritorii din intreaga lume (mai putin in Romania).

Traditionala petrecere de dupa ceremonie va avea loc la hotelul de cinci stele Concorde, care gazduieste si invitatii.

Spatiul va fi organizat aici pe doua niveluri, cu felurite bufete, si cu doi DJ speciali, Fatih Akin and Adam Bousdoukos, precum si cu muzica georgiana.

HotNews.ro va fi la Berlin si va transmite informatii la cald.