Eroul acestui film seamana cu Zorro si nu degeaba - acelasi Antonio Banderas le-a dat viata amandurora. Asteptatul „Puss in Boots” – a carui premiera romaneasca e in 2 decembrie - e foarte simpatic, dar nu mai pare destinat intregii familii (ca „Shrek”), ci mai mult copiilor si proprietarilor de pisici care sunt, o spune chiar eroul, niste nebuni.

Imagine din "Puss in Boots"Foto: Hotnews

Filmul produs de DreamWorks si regizat de Chris Miller (autorul lui „Shrek 3”) este un „spin-off prequel”, adica preia un personaj dintr-o alta serie („Shrek”) si il face eroul unui film de sine-statator a carui actiune are loc inaintea celei din seria de baza.

Prin urmare, nu il vedem pe Motanul Incaltat in varianta Obesity, ci tras printr-un inel - pardon, curea -, dar cu un rest de burtica regulamentara care il face si mai dezirabil nu doar pentru feline, ci pentru intreaga suflarea feminina din oras.

Filmul ne arata ce facea Motanul Incaltat inainte de a-l cunoaste pe Shrek. Adica pune carnita peste personaj. In linii mari, era un Zorro felin adoptat de mic de o femeie binevoitoare impreuna cu Humpty Dumpty care, ulterior, va incerca sa-l convinga sa fure tocmai boabele vrajite de fasole plus Gasca cu Ouale de Aur care locuieste in cer.

Motanul Incaltat e, insa, un tip cu principii. El devine erou in orasul sau (model de curaj, demnitate si seductie) si nu vrea sa isi dezamageasca mama adoptiva. De aceea nu va intra in jocul oului care nu-si gaseste locul (si care pare oricum destul de gay) decat atunci cand acesta e mult prea persuasiv.

In vrejurile povestii intervin si doi antagonisti patratosi si rudimentari, care poarta numele a doua personaje dintr-o poezie clasica pentru copii, Jack si Jill (Billy Bob Thornton ii da vocea lui Jack) si mai ales Kitty Softpaws, o pisica fara gheare si de aceea ideala la furat, careia ii da voce Salma Hayek.

Cu exceptia lui Kitty, cam multe personaje ne-feline pentru ceea ce toata lumea credea ca va fi un film cu pisici. Cand nu ti-ai mai lua privirea de la Motanul Incaltat (fie ca hipnotizeaza cu pupilele dilatate, fie ca lipaie „lecho”-ul intr-un saloon plin de barbati fiorosi), ce treaba ai avea cu Humpty Alexander Dumpty care parca seamana si cu Marius Florea Vizante?

Tocmai de aceea, secventele cu pisici sunt cele mai reusite din tot filmul – vezi dansul-competitie dintre Puss in Boots si Kitty Softpaws, desfasurat la barul „Ladita cu nisip”, unde matzele danseaza tragandu-si labele pe ciment, ca dupa toaleta.

La fel de reusit e si momentul cresterii rapide a boabelor de fasole. Vrejurile ii poarta pe eroi pana sus, la stele, iar 3D-ul te face se simti adrenalina fara sa te temi ca ai putea cadea (nici eroii nu se tem.).

Sus e exact asa cum isi imagineaza toti copiii – norii sunt pufosi si poti sari de pe unul pe celalalt, dar inauntrul castelului plantele sunt la fel de salbatice ca in jungla de pe pamant.

Cel mai implinit personaj e, ghici cine, caruia interpretarea nuantata a lui Antonio Banderas ii da cateva carate in plus. Cu accentul coltos al lui Banderas, Puss in Boots te obliga sa-l iei in serios.

„Is it hot in here or is it me?” susura spre lesinul feminin, dar tot el e in stare sa taie pantalonii dusmanului doar scotandu-si ghearele pentru ca, atunci cand vede o luminita jucand pe ciment, pac, sa-si uite toata morga si sa redevina o simpla pisica innebunita dupa joaca.

Desi are destul de putina poveste si o structura simpla, „Motanul incaltat” e foarte agreabil. Personajele sunt frumoase, actiunea e animata si pisicile, normal, fac toti banii. Nu ele sunt si spectatorii, desi „featurette”-ul acesta exact contrariul.

„Motanul Incaltat”/”Puss in Boots” de Chris Miller, voci: Antonio Banderas, Salma Hayek, Zack Galifianakis, Billy Bob Thornton, Amy Sedaris. Premiera romaneasca – 2 decembrie 2011