Lungmetrajul "Morgen", in regia lui Marian Crisan, se numara printre cele 63 de pelicule eligibile pentru o nominalizare la editia din 2012 a premiului Oscar pentru film strain, informeaza site-ul Academiei americane, organizatoarea galei, potrivit Mediafax. Cea de-a 84-a gala a premiilor Oscar, considerate cele mai prestigioase recompense din cinematografia mondiala, va avea loc pe 26 februarie 2012 la Los Angeles. Premiile Oscar vor fi acordate pentru 24 de categorii.

Nominalizarile vor fi anuntate pe 24 ianuarie 2012 la Los Angeles. Castigatorii vor fi desemnati prin votul celor circa 6.000 de membri ai Academiei de film americane, care vor trimite buletinele de vot organizatorilor galei pe 21 februarie.

Oscarurile sunt cele mai celebre premii din cinematografie, iar o nominalizare la categoria "cel mai bun film strain" aduce producatorului si regizorului prestigiu, fapt care contribuie la cresterea incasarilor.

Anul acesta, organizatorii au ales pentru aceasta categorie 63 de filme, inclusiv propunerea Romaniei, "Morgen", in regia lui Marian Crisan, dar si propunerea Noii Zeelande - in premiera - lungmetrajul "The Orator".

Totodata, printre filmele alese se numara productia poloneza "In Darkness", care a avut un mare succes la Toronto International Film Festival, in septembrie, dar si cea spaniola "Black Bread", recompensata anul acesta cu noua premii Goya.

Potrivit regulamentului Academiei de film americane, care acorda premiile Oscar, productiile eligibile la categoria "cel mai bun film intr-o limba straina" trebuie sa fie lungmetraje produse in afara Statelor Unite ale Americii, cu un dialog preponderent intr-o alta limba decat engleza, care sa fi fost lansate in tara de origine nu mai devreme de 1 octombrie 2010 si nu mai tarziu de 30 septembrie 2011. De asemenea, filmele eligibile trebuie sa fi rulat cel putin sapte zile consecutiv intr-un cinematograf si sa aduca incasari producatorului si distribuitorului. Fiecare tara poate avea o singura propunere.

Lungmetrajul "Morgen" de Marian Crisan este propunerea Romaniei la premiul Oscar, la categoria "cel mai bun film strain", pentru gala care va avea loc in 2012, au anuntat in 4 august reprezentantii Centrului National al Cinematografiei (CNC). Un juriu format din Eugenia Voda, critic de film si realizator TV, Magda Mihailescu - critic de film, Cristina Corciovescu - critic de film, Mihai Chirilov - critic de film, director artistic al Festivalului International de Film Transilvania, Dana Duma, critic de film, Dinu Tanase - director de imagine si regizor si Eugen Athanasiu - critic de film - a ales, cu o majoritate de patru voturi, ca filmul "Morgen" sa reprezinte Romania, la sectiunea "cel mai bun film strain" a premiilor Oscar, care vor fi decernate in 2012.

Debutul in lungmetraj al lui Marian Crisan, "Morgen", spune povestea unui barbat - Nelu (Andras Hathazi) care traieste la granita romano-ungara si care, intr-o zi, "pescuieste" un emigrant ilegal turc (Yilmaz Yalcin). Acesta ii ofera lui Nelu bani pentru a-l ajuta sa treaca ilegal prin Romania. Fara sa inteleaga exact ce vrea sa ii comunice emigrantul, Nelu ia banii si ii promite ca il va ajuta sa treaca granita "maine" ("morgen", in limba germana, n.r.).

"Morgen" a primit premiul pentru cel mai bun regizor, dar si cel pentru interpretare masculina, obtinut ex-aequo de Andras Hathazi si Yilmaz Yalcin, la Festivalul International de Film de la Salonic 2010. Marian Crisan a primit, in august 2010, la Festivalul International de Film de la Locarno, premiul special al juriului, precum si premiul ecumenic pentru filmul "Morgen". De asemenea, "Morgen" a fost recompensat cu marele premiu si premiul publicului la cea de-a treia editie a Festivalului de Film din Europa Centrala, CinEast 2010, organizata in noiembrie anul trecut la Luxemburg. Anul acesta, in aprilie, "Morgen" a fost recompensat cu premiul pentru regie la festivalul goEast de la Wiesbaden, iar in mai, cu premiul de distributie la Festivalul International de Film Independent IndieLisboa.

Anul trecut, propunerea Romaniei la premiul Oscar pentru "cel mai bun film intr-o limba straina" a fost "Eu cand vreau sa fluier, fluier" de Florin Serban, care insa nu a obtinut si o nominalizare la prestigiosul trofeu.