Premiera internaţională a filmului Visul lui Adalbert, regizat de Gabriel Achim, aduce şi prima selecţie în competiţia oficială a Festivalului Internaţional de la Reykjavik.

Visul lui Adalbert, regia Gabriel AchimFoto: ICR Londra

Secţiunea New Visions, dedicată regizorilor aflaţi la primul sau la al doilea lungmetraj, mai cuprinde filmele Breathing de Karl Markovics, Fear of Falling de Bartosz Konopka, Follow Me de Johannes Hammel, Habibi de Susan Youssef, Historias de Julia Murat, In the Open de Hernán Belón, Li and the Poet de Andrea Segre, Martha Marcy May Marlene de Sean Durkin, Oslo, 31. August de Joachim Trier, Twilight Portrait de Angelina Nikonova şi Volcano de Rúnar Rúnarsson.

Gabriel Achim va fi prezent în capitala Islandei la sfârşitul lui septembrie, pentru întâlniri şi discuţii cu publicul şi critica de specialitate, informeaza ICR Londra care sprijina participarea regizorului roman.

Absolvent de regie la UNATC, Gabriel Achim deţine un palmares bogat de scurtmetraje selecţionate la numeroase festivaluri internaţionale. În ultimul timp, şi-a concentrat atenţia asupra filmului său de debut, comedia neagră Visul lui Adalbert. Mergând pe linia unui umor absurd, filmul conturează cu cinism un moment din viata unei uzine din perioada regimului comunist. Mai exact, momentul în care victoria Stelei în faţa Barcelonei, din finala Cupei Campionilor Europeni, bulversează marea sărbătoare oficială a zilei: aniversarea a 65 de ani de la înfiinţarea Partidului Comunist Român. În plus, suntem la nici o săptămână distanţă de catastrofa de la Cernobâl, ceea ce face ca momentul acţiunii să fie cu totul special. În România, Visul lui Adalbert a fost revelaţia secţiunii Zilele Filmului Românesc de la TIFF (Transilvania International Film Festival).

Filmul nu reprezintă singurul element românesc de atracţie în festival: programul Focus pe România cuprinde cele mai noi si premiate productii cinematografice de lungmetraj sau documentare, precum şi o serie de evenimente speciale cum ar fi expozitia Portrete Subiective a fotografului Alex Gâlmeanu sau concertul susţinut de DJ Nico de Transilvania – marcând astfel cea mai fulminantă prezentă culturală românească în Islanda. De asemenea, regizorului Adrian Sitaru i se va dedica întreaga sectiune „Emerging Master”, cu lungmetrajele Din dragoste, cu cele mai bune intentii, Pescuit sportiv si trei dintre cele mai apreciate scurtmetraje: Colivia, Lord şi Valuri. Pe lângă acestea, Tudor Giurgiu a fost invitat să facă parte din juriul competiției oficiale, alături de Ulrich Thomsen şi Irene Bignardi.

Programul evenimentelor româneşti din Islanda este organizat de Institutul Cultural Român din Londra în parteneriat cu Festivalul de Film de la Reykjavik. Este al patrulea proiect de promovare a filmului românesc contemporan, după actiuni similare la Belfast, Dublin si Londra.