„Divortezi??! Ce bine!!.. Ne temeam ca ai cancer”, jubileaza un coleg in fata lui Cal Weaver (Steve Carrell) pe care nevasta (Julianne Moore) l-a anuntat de curand ca vrea sa divorteze. Cam asta e genul de umor care face din „Crazy, Stupid, Love” o comedie romantica peste media obisnuita.

Imagine din "Crazy Stupid Love"Foto: MediaPro Distribution

Poate de vina e faptul ca regizorii filmului, Glenn Ficara si John Requa, sunt relativ noi in business (au mai facut un lungmetraj in 2009, „I Love You Philip Morris”, cu Jim Carrey si Ewan McGregor), sau mai ales faptul ca Dan Fogelman le-a livrat un scenariu mai bine lucrat decat cele din alte filme de gen, cu personaje mai consistente, cu replici mai istete si – slava Domnului! – cu umor.

Umor reconfortant dupa tonele de maculatura pe care le-am inghitit pana acum. Filmul ramane peste medie chiar si dupa ce structura pe care e construit incepe sa se clatine.

„Crazy, Stupid, Love” pleaca din blockstarturi pe mai multe planuri. Un cuplu - Cal si Emily -, ia cina iar Emily ii arunca lui Cal, pe nepusa masa, chestia cu divortul. In drum spre casa, Cal incearca sa evite confesiuni de genul „M-am culcat cu David Lindhagen pentru ca relatia noastra nu mai evolua” si, pentru ca Emily nu tace la amenintari, sare din masina din mers.

Nu, nu pateste nimic. Dar sotii ajung acasa unde unul dintre copiii lor, Robbie, care are 13 ani, tocmai ii facuse o declaratie de dragoste bonei Jessica (cu patru ani mai mare ca el), spunandu-i in plus ca la ea se gandea atunci cand l-a prins in dormitor facand, ma rog...

Pe al treilea plan vedem cum doua prietene, Hanna (Emma Stone) si Madison (Julianna Guill) sunt acostate intr-un bar de un blond chipes pe nume Jacob (Ryan Gossling) care vine cu texte la modul „De o ora nu-mi pot lua ochii de la tine”. Hanna rade, nu spune nimica. Ba, de fapt, il ia peste picior si pleaca.

Cand iti spui ca acest film pare sa fie la fel ca celelalte, taman atunci incepe sa functioneze. Asta se intampla, pe ceas, cand Cal se duce prin baruri si se miortzaie pe partituri de genul „Beau pentru ca sotia mea s-a culcat cu David Lindhagen” (Steve Carrell e foarte bun in astfel de situatii.).

Intr-o seara, blondul Jacob (care arata ca decupat din reviste; ce schimbare pentru Ryan Gossling de la rolul din „Drive”; de fapt, aceasta e prima lui comedie romantica) il vede in bar, schiteaza un aproape imperceptibil semn de iritare si ii face semn din deget se apropie, asa cum - senator fiind, chemi soferul.

Intrat sub aripa lui Jacob, Cal devine – cu destula rezistenta, totusi – un seducator versat. Acest „bildungsroman” e partea cea mai amuzanta a filmului – o data pentru ca replicile sunt complet dezinhibate si sarite din tipare, in al doilea rand pentru ca alchimia dintre Carrell si Gossling e irezistibila.

Apogeul workshop-ului de agatat e „iesirea la simpla”, cand Cal trebuie sa seduca o profesoara (Marisa Tomei) care sade singura intr-un bar, ca marul pe craca. Catharsisul de o fi sedus pe indracita profesoara se va plati cu dobanda mai incolo, pentru ca scenariul reuseste uneori sa le potriveasca bine.

Mai putin ii iese aducerea tuturor planurilor la acelasi nivel (surpriza dinspre final e vag neverosimila), ca si modul cum – ca sa se ocupe mai intai de Cal -, le lasa balta pe Hanna, Emily si restul lumii.

Capitolul Hanna-Jacob e mai putin lucrat, desi se vorbeste mult si, in mare, ii intelegi intentiile. Ryan Gossling e discret si fermecator, dar Emma Stone apasa prea mult pedala. Ce repede pica Jacob in plasa si-si arata partile moi!... In fine, cine sta sa judece?

Daca n-o face e pentru ca filmul are umor si e placut. Are si partea lui de romantism – gratie lui Jonah Bobo, convingator in rolul baiatului care lupta pentru jumatatea lui si care il judeca cu aceleasi unitati de masura pe tatal sau, acuzandu-l de lasitate.

Nu va luati dupa titlul filmului si dupa afisul care arata atat de oarecare. Veti gasi in spatele lor destule momente reusite. Bucurati-va. Nu se stie niciodata ce filme mai apar...

„A naibii dragoste”/„Crazy, Stupid, Love” – regia Glenn Ficara si John Requa, cu: Steve Carrell, Julianne Moore, Ryan Gossling, Emma Stone, Marisa Tomei, Kevin Bacon. Premiera romaneasca – 16 septembrie 2011