În toate județele ”roșii” (unde PSD a câștigat cele mai multe voturi la europarlamentare), dar și în alte patru, UDMR a obținut zeci de mii de voturi în plus și scoruri de câteva ori mai mari decât la ultimul scrutin care a implicat competiția între partide, parlamentarele din 2016. Rezultatele UDMR au fost chiar spectaculoase în Neamț și Dâmbovița, unde procentele au crescut chiar de 6-7 ori.

Voturile UDMR - 2019 vs 2016Foto: Hotnews

În total discutăm de circa 27 de județe fără comunități cunoscute de maghiari, dar unde UDMR la alegerile de duminică a obținut peste 21.000 de voturi în plus față de parlamentarele din 2016. În termeni procentuali, discutăm totuși de circa 0,3% din total, deci puțin probabil că aceste scoruri „umflate” ar fi ținut UDMR departe de realizarea pragului electoral având în vedere scorul final al partidului - circa 5,7%.

În general, scorurile mai mari de câteva ori față de parlamentarele din 2016 au venit în județele din sud și din Moldova acolo unde PSD-ul a avut majoritate.

Singurele excepții dintre județele unde a învins PSD sunt Gorj (scoruri similare) și Hunedoara, un județ în care minoritatea maghiară este prezentă, chiar dacă este foarte mică. De altfel, aici Uniunea a obținut la ambele scrutinuri luate în calcul (europarlamentarele de acum și parlamentarele de acum trei ani) un scor de aproape trei procente.

Prima persoană care a semnalat că situația ar putea fi bizară este Lucian Bernd Săuleanu, decanul Baroului Dolj și profesor la Facultatea de Drept din Craiova. Acesta a sesizat câteva anomalii:

  • ”În Dolj au fost 1468 de voturi pentru UDMR, deși datele ultimului recensământ arată o populație de numai 192 de maghiari în județ. (...) În Teleorman, la numai 18 unguri înregistrați în evidența populației conform recensământului, au existat 667 de persoane care au optat pentru UDMR. (...) În Galați, cu 133 maghiari în evidență, au fost 1376 de voturi pro UDMR. La Botoșani, 926 de voturi și numai 14 unguri în evidență”.

Scoruri mai mari față de acum trei ani s-au consemnat și în alte județe, cum ar fi Tulcea, Vâlcea, Suceava sau Vrancea unde procentul a fost tot subunitar, dar dublu, triplu sau chiar de peste cinci ori mai mult față de 2016.

Rezultatele obținute în județele ”roșii” (cu excepția Bacăului, unde UDMR a obținut duminică 1,20%) sunt subunitare, dar pot fi considerate un aport pentru Uniunea Democrată a Maghiarilor din România care, acum o săptămână era considerată în pericol de a nu trece pragul electoral.

Rezultatele parțiale de la ora scrierii acestui articol plasează UDMR la 5,7%.

Despre situația curioasă a voturilor primite de UDMR din sudul și estul țării a scris până și presa maghiară:

TABEL - UDMR 2019 vs UDMR 2016 și diferențele consemnate în județele fără mari comunități maghiare:

---

INTERACTIV - UDMR 2019 vs UDMR 2016:

>> Dă click pe județe pentru a vedea scorul UDMR - procentual și ca număr de voturi.

>> Mută cursorul vertical STÂNGA (UDMR - 2019) și DREAPTA (UDMR - 2016) și vezi diferențele din județele selectate.