Partidul neo-nazist german NPD (Partidul National Democratic) isi face intrarea in Parlamentul European pentru prima data in istoria sa, potrivit rezultatelor finale ale alegerilor europene, publicate luni dimineata, alegeri castigate de conservatorii Angelei Merkel.

Creditat cu aproximativ 300.000 de voturi si un scor de 1% , NPD a obtinut unul din cele 96 de locuri pe care le va avea Germania in noul Parlament European, fata de 99 la sfarsitul alegerilor din 2009.

Partidul de extrema dreapta ete avantajat de o reforma a sistemului electoral german pentru europene care nu mai prevede un prag minim pentru castigarea unui loc in PE.

Reforma a fost in si avantajul miscarii politice civic-conservatoare ¬Alegatorii Liberi¬ (Freie Wahler), afiliata liberalilor Europeni, "Partidului pentru protectia animalelor ","Partidului Familiei" si "Partidului Verde" german, care au castigat fiecare un loc in PE.

Alegerile europene in Germania au fost castigate de Partidul Conservator al Angelei Merkel care are 35,3 % din voturi (29 de mandate) urmat de partenerul sau de coalitie, Partidul Social Democrat (SPD 27,3 %, 27 de locuri) .