Europarlamentarul PDL Monica Macovei ii cere printr-o scrisoare deschisa lui Martin Schulz, presedintele Parlamentului European, sa spuna daca a informat plenul cu privire la cererea DNA de ridicare a imunitatii europarlamentarului Ovidiu Silaghi, astfel incat anchetarea lui in Romania sa poata avea loc. "Cetatenii Uniunii Europene au dreptul sa fie corect informati despre activitatea dumneavoastra ca presedinte al Parlamentului European, mai ales acum cand aspirati la functia de presedinte al Comisiei Europene", sustine Macovei.

Intr-o scrisoare deschisa adresata presedintele Parlamentului European, Martin Schulz, europarlamentarul PDL Monica Macovei ii solicita "astazi, in prima zi destinata alegerilor pentru Parlamentul European, (...) sa clarificati pentru opinia publica europeana daca din pozitia de presedinte al Parlamentului European ati informat Plenul despre cererea de ridicare a imunitatii domnului europarlamentar Ovidiu Silaghi si daca ati trimis aceasta cerere Comisiei de Afaceri Juridice pentru a-si prezenta opinia privind ridicarea imunitatii europarlamentarului Ovidiu Silaghi, astfel incat anchetarea acestuia in Romania pentru fapte de coruptie sa poata avea loc".

Macovei sustine ca "Directia Nationala Anticoruptie (DNA) a solicitat, pe 11 decembrie 2013, opinia Parlamentului European si, respectiv, ridicarea imunitatii europarlamentarului Ovidiu Silaghi din Romania pentru infractiunea de trafic de influenta in forma continuata. Pe 13 decembrie 2013, Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie din Romania v-a transmis dumneavoastra cererea DNA prin care aceasta institutie solicita 'transmiterea unei opinii si formularea cererii de incepere a urmaririi penale' impotriva domnului Ovidiu Silaghi, pentru savarsirea infractiunii de trafic de influenta in forma continuata. Domnul Ovidiu Silaghi a dobandit calitatea de membru al Parlamentului European pe data de 4 septembrie 2013".

"Potrivit articolului 7 al Regulamentului Parlamentului European privind privilegiile si imunitatile europene, 'orice cerere adresata Presedintelui de catre o autoritate competenta a unui stat membru in vederea ridicarii imunitatii unui deputat, sau de catre un deputat sau un fost deputat in vederea apararii privilegiilor si imunitatilor, se anunta in Parlament si se transmite comisiei competente'", adauga europarlamentarul democrat-liberal.

Aceasta precizeaza ca "cert este ca pana in acest moment imunitatea europarlamentarului Ovidiu Silaghi nu a fost ridicata, iar ancheta penala a acestuia pentru fapte de coruptie este blocata de 5 luni de zile. Parchetul de pe langa Inalta Curte de Casatie si Justitie din Romania nu a primit niciun raspuns la cererea pe care v-a transmis-o pe 13 decembrie 2013".

In finalul scrisorii deschise adresate lui Martin Schulz, europarlamentarul Monicai Macovei sustine ca "cetatenii Uniunii Europene au dreptul sa fie corect informati despre activitatea dumneavoastra ca presedinte al Parlamentului European, mai ales acum cand aspirati la functia de presedinte al Comisiei Europene, incepand din toamna acestui an". Martin Schulz este candidatul social-democrat la presedintia Comisiei Europene.

Europarlamentarul Ovidiu Silaghi va candida pe 25 mai la alegerile parlamentare partiale din Romania, din partea PSD-PC-UNPR, la Colegiul 2 pentru deputati pe postul vacantat tot de el. Fostul ministru liberal al Transporturilor este cel care detinea si mandatul de deputat din acest colegiu. In anul 2013, pe atunci membru al PNL, el a demisionat din Parlament pentru a merge in Parlamentul European.

Atunci, Silaghi era propus de PNL sa revina in functia de ministru al Transporturilor (in locul lui Relu Fenechiu, condamnat definitiv la inchisoare). Silaghi a renuntat la nominalizare, in contextul in care procurorii anticoruptie au inceput urmarirea penala impotriva sa, pentru prezumtive fapte de coruptie pe care le-ar fi savarsit pe cand era ministru al Transporturilor in guvernul Ponta I, in anul 2012. Plecat in Parlamentul European, Silaghi nu a mai fost inclus pe lista liberalilor pentru europarlamentarele din 25 mai 2014. Ovidiu Silaghi a trecut in alianta electorala PSD-PC-UNPR, care l-a desemnat candidat in colegiul de deputat din Satu Mare pe care il parasise in anul 2013.