Scenariul de baza al celei mai mari banci locale dupa active este optimist, economia Romaniei urmand sa isi revina in a doua parte a anului. Scenariul pesimist ar fi acela in care conflictele din zona Africii ar urca pretul petrolului, afectand in mod negativ exporturile, investitiile in infrastructura si cresterea economica in general, a declarat miercuri seara preşedintele executiv al BCR, Dominic Bruynseels.

Dominic Bruynseels, CEO BCRFoto: BCR

"Un scenariu pesimist ar fi ca investiţiile majore în infrastructură să nu fie făcute. Cred că acest lucru ar fi într-adevăr îngrijorător. Am susţinut mulţi clienţi corporate în aceste vremuri dificile şi, mulţi dintre aceşti clienţi, încă se confruntă cu dificultatea de a-şi continua afacerea. Aşa că, şi noi şi clienţii aşteptăm ca cererea să reînvie şi sper că piaţa va avea o creştere semnificativă", a precizat Dominic Bruynseels. In opinia executivului BCR, estimarile de crestere economica pentru 2011 sunt de 1,2- 1,5%, sub potentialul Romaniei.

Conducerea BCR va recomanda acţionarilor să capitalizeze profitul obţinut de bancă în 2010, aşa cum a procedat şi anul trecut, a mai explicat Bruynseels. "Din perspectiva profitului foarte mic realizat potrivit RAS, cred că vom recomanda retenţia profitului, la fel ca anul trecut, şi cred că această acţiune va fi susţinută de Banca Naţională", a declarat executivul BCR. Decizia va fi luată de către acţionari, a mai spus Bruynseels.

Întrebat despre listarea băncii, avînd în vedere listarea Fondului Proprietatea, CEO-ul BCR a declarat ca are rezerve in acest moment cu privire la apetitul investitorilor in fata actiunilor, dincolo de faptul ca BVB are nevoie de o lichiditate mai consistenta pentru a susţine un emitent ca BCR. "Cred că este interesant ce s-a întâmplat cu acţiunile Fondului Proprietatea, o companie foarte mare recent listată la bursă. Au existat foarte multe speculaţii potrivit cărora preţul urma să crească spectaculos, dar, de fapt, acţiunile s-au stabilizat la un preţ uşor sub cel de listare. Nu cred că există suficientă lichiditate disponibilă pe piaţă pentru acţiuni mari. Cred că problemele actuale din Orientul Mijlociu şi emerging market vor face investitorii şi mai precauţi în a investi în acţiuni mai degrabă decât în obligaţiuni", a spus Bruynseels.

Ordonanţa 50/2010 a creat multe dezbateri şi transparenţă, precum şi libertatea clienţilor de a se muta de la o bancă la alta, dar nu putea să reducă dobânzile în mod administrativ, a declarat miercuri vicepreşedintele executiv pe retail al BCR, Oana Petrescu. "Ordonanţa a creat foarte multă dezbatere publică, o parte din ea benefică. Ce nu şi-a dorit ordonanţa şi ce nu poate să facă un act de legislaţie este să reducă în mod administrativ dobânzile. Ce putea să facă şi a făcut, iar acesta este un lucru pozitiv, este faptul că a creat transparenţă şi, în plus faţă de aceasta, a creat libertatea clienţilor de a se muta de la o bancă la alta. Practic, acum clienţii pot să decidă cu ce bancă vor să facă banking şi să procedeze în consecinţă", a spus Oana Petrescu.

De asemenea, preşedintele executiv al băncii, Dominic Bruynseels a declarat că, în cazul procesului cu clienţii nemulţumiţi ai băncii, cel mai mult au avut de câştigat avocaţii acestora. "Singurii oameni care au câştigat de pe urma acestei ordonanţe au fost avocaţii. Din păcate clienţii au pierdut. Scopul nostru este să ajungem la o soluţie pe care toată lumea- noi si clientii nostri- să o considere echitabilă. Nu vrem să le dăm avocaţilor şansa să câştige mai mulţi bani în continuare. Vom încerca să găsim modalităţi prin care să facem acest lucru posibil", a spus Bruynseels.

BCR nu doreste să încurajeze in acest moment creditarea prin card, a spus astăzi Oana Petrescu, vicepreşedinte pe retail al BCR, cea mai mare bancă din România, intrebata cum vede in 2011 piata credit cardurilor. ”Nu dorim sa incurajam in acest moment asemenea consum. Cand piata o va cere, vom veni cu solutii. Nu dorim ca bancile sa forteze asemenea cerere acum pentru ca nu ar fi o crestere sanatoasa”, a declarat Oana Petrescu.