Primarul general, Sorin Oprescu, a spus, joi, intr-o conferinta de presa ca pretul la incalzire se poate dubla in Bucuresti, dupa ce Guvernul a eliminat subventia, dar Primaria Capitalei va incerca sa ii ajute pe cei cu venituri mici, dupa aparitia normelor metodologice ale actului guvernamental.

"Mi-e teama ca pretul la incalzire se poate dubla, Primaria singura nu poate acoperi gaura lasata de Guvern, vom subventiona in continuare, vom da ajutoare pentru cei cu venituri foarte mici, dar majoritatea bucurestenilor vor suferi o crestere destul de mare la factura", a precizat Oprescu, potrivit Mediafax.

Primarul a subliniat ca se afla intr-o "situatie imposibila" in prezent, pentru ca nu poate incepe calculele pentru cine va acorda subventie, deoarece Guvernul nu a emis normele metodologice la hotararea privind eliminarea subventiei.

"Trebuie sa asteptam sa vedem daca ii putem ajuta pe saracii care au sub 786 de lei lunar, ca daca au un frigider si o masina de spalat nu ii mai putem ajuta, este o aberatie", a spus edilul.

Oprescu a afirmat ca Primaria a dat anul trecut 100 de milioane de euro subventie, iar in acest an incearca sa dea 125 de milioane de euro.

Primarul general a subliniat ca pretul la gicacalorie este cel mai ridicat din tara, 318 lei, 60% fiind tariful Elcen si 40% tariful RADET.

"Pana acum fiecare, si Elcen si RADET, subventiona pierderile. Guvernul nu s-a achitat niciodata de aceste sume, anul trecut a dat cam 10%. Guvernul ar trebui sa se implice sa scada pretul la Elcen. Nu stiu unde este economia pe care o face statul pentru cetateni. Guvernul ar fi putut sa dea in continuare subventia", a spus Oprescu.

Edilul a precizat ca cel mai greu o duc primarii din opozitie, mentionand ca va fi o mare problema sociala, iar Primaria Capitalei va incerca sa majoreze subventia.

Primarul general Sorin Oprescu a declarat, miercuri, ca proiectul de hotarare privind subventia la caldura va fi gata la sfarsitul lunii septembrie, astfel ca atunci vor fi stabilite de CGMB plafoanele in functie de cati bani sunt disponibili.

Oprescu a precizat ca in Capitala sunt aproximativ 400.000 - 450.000 de persoane care vor beneficia de aceste ajutoare. Primarul general se va intalni, saptamana viitoare, cu primarii de sector, urmand sa fie luata in discutie si aceasta tema.

"Voi consulta primarii de sector, dupa ce Consiliul General va stabili care sa fie nivelul de subventionare, astfel incat sa putem indrepta aceste sume catre primarii de sector, acestia avand o responsabilitate foarte clara cui dau ajutoarele. Va fi stabilita o metodologie clara pentru ca si cel care nu are bani sa poata plati, sa ii putem proteja pe cei fara posibilitati, pe cei care nu pot suporta pretul intreg al gicacaloriei care este de aproximativ 330 de lei", a precizat Oprescu.

Primarul general a subliniat ca a cerut de la ANAF in urma cu 6 - 7 luni listele cu veniturile bucurestenilor, dar acestea nu le-au parvenit inca.

Potrivit proiectului aprobat de consilierii municipali in 27 iulie, pretul local de facturare al energiei termice furnizate populatiei este, din 1 august 2011, de 137 de lei/Gcal (fara TVA), respectiv 169,88 lei/Gcal cu TVA.

Sorin Oprescu preciza atunci ca majorarea de 37% a pretului la gigacalorie, de la 119 la aproximativ 160 de lei, este "cea mai mica pe care suntem in stare sa o facem ca sa nu incarcam cetateanul".

Primarul general spunea ca, din punctul sau de vedere, a ales sa faca o singura marire, Bucurestiul fiind pe locul 12 in ce priveste pretul la gigacalorie.

Premierul Emil Boc a recomandat autoritatilor locale sa urmeze politica Guvernului si sa acorde subventii la incalzire doar cetatenilor cu venituri mici, pentru ca astfel vor cheltui si pana la jumatate din sumele alocate pana in prezent pentru aceste subventii.

Guvernul a eliminat subventia acoperita de la bugetul de stat pentru energia termica, incepand cu iarna 2011-2012, iar primariile vor decide daca si in ce conditii vor acorda subventii din bugetele locale.