Presedintele Traian Basescu a anuntat joi ca Romania va disloca in cursul acestui an o fregata in Cornul Africii (Oceanul Indian), renuntandu-se la participarea la Active Endeavour in Marea Mediterana. Operatiunea Active Endeavour se desfasoara sub egida NATO.

"Vom disloca in cursul acestui an, la momentul la care se va stabili, una din fregate in Cornul Africii, renuntand la participarea la Active Endeavour in Marea Mediterana. Deci, sigur, este o misiune mult mai dura, pentru ca se inscrie in efortul statelor Uniunii Europene de a pune in siguranta liniile de navigatie din Oceanul Indian, din Golful Aden si consideram ca, cu informarea partenerilor din NATO, vom redisloca, vom redistribui capabilitatile noastre din Mediterana in Oceanul Indian", a declarat Basescu joi la Reuniunea Anuala a Diplomatiei Roman, potrivit Agerpres.

Activitatea navelor comerciale in zona mentionata este afectata de piratii somalezi, atacurile acestora producind pagube materiale insemnate.

Reamintim ca Fortele Navale Romane au in acest moment in dotare trei fregate: Regele Ferdinand, Regina Maria si Marasesti. Fregata Regele Ferdinand s-a intors in luna iulie din Marea Mediterana, unde a participat la Operatiunea "Unified Protector" sub egida NATO - misiune de impunere a embargoului asupra Libiei.

Fregata Regele Ferdinand a participat la Operatiunile NATO Active Endeavour in Marea Mediterana in anii 2005, 2007, 2008 si 2010, in timp ce Fragata Regina Maria a participat la Active Endeavour in 2006 si 2009.

Vom reveni cu amanunte