"Marele flagel uman al secolului 20 este politicianul de profesie", scria istoricul britanic Paul Johnson. Un proiect inscris in concursul Restart Romania incearca sa lupte impotriva acestui flagel prin intermediul unui model deja prezent si activ in Statele Unite. Desi dupa 1989 romanii s-au asteptat sa primeasca dreptatea, ei nu au primit altceva decat dreptul de a-si alege politicienii. Cum vor putea romanii sa inainteze initiative legislative in Parlament? Cum, la presiunea oamenilor, parlamentarii vor putea fi siliti sa renunte la acele prevederi care le maresc discretionar pensiile? Cum ar putea fi folosit Internetul pentru exploatarea uneia dintre cele mai pretioase dar putin aplicate prevederi ale Constitutiei?

Competitia Restart RomaniaFoto: Hotnews
  • Cititi mai jos proiectul "Platforma pentru initiative legislative", introdus in competitia Restart Romania, si aduceti imbunatatiri sau critici. Au mai ramas doar doua saptamani pentru a va inscrie ideea in concurs.

Proiectul, avand baza legala in Constitutie, are ca scop implicarea cetatenilor in initierea si votul unor noi propuneri legislative.

Baza legala este Constitutia Romaniei care prevede, la articolul 74, posibilitatea ca romanii sa poata propune modificari legislative. Dar cerintele legale nu sunt usor de indeplinit pentru ca aceasta initiativa trebuie semnata de cel putin 100.000 de cetateni cu drept de vot si acestia trebuie sa provina din cel putin un sfert din judetele tarii, iar in fiecare din aceste judete, respectiv in municipiul Bucuresti, trebuie sa fie inregistrate cel putin 5.000 de semnaturi in sprijinul acestei initiative.

Acum, cu ajutorul Internetului, acest lucru devine posibil. Se pot obtine aceste semnaturi in cateva zile si, pentru prima data, politicienii si statul vor asculta vocea romanilor online si in timp real.

Cetatenii aproape ca nu au nicio oportunitate de a se implica in deciziile statului, mai des de o data la patru ani, si ne-am obisnuit sa ridicam din umeri. Modul de guvernare pare invechit, de parca deciziile privind viitorul tarii trebuie luate doar de o mana de politicieni, fara nici o posibilitate reala de implicare a cetatenilor. Dar putem sa ne implicam in mod real prin decizii care sa ajunga pe birourile din Parlament si Guvern. Nu am fi exceptia: Estonia si-a ales Parlamentul anul acesta prin vot online si in acest moment constitutia Islandei este redactata pe internet de catre cetateni.

Mod de functionare:

Functionalitatea platformei este simpla. Exemplu: eu doresc sa se anuleze prevederea privind prescrierea crimelor. Creez aceasta initiativa legislativa in platforma si ea devine automat eligibila pentru votul comunitatii. Daca se strang cele 100.000 voturi, se face o verificare automata privind distributia minima necesara pe judete si, daca si aceasta conditie este satisfacuta, initiativa este trimisa Parlamentului pentru adoptare asa cum este prevazut in Constitutie.

Platforma afiseaza in prima pagina cele mai votate precum si cele mai noi initiative, pentru a facilita votarea acestora de catre cetatenii interesati. Periodic, mass-media este informata privind initiativele care au un numar mare de voturi, pentru a incuraja cat mai multi romani sa-si faca parerea si votul cunoscut.

Securitate:

Accesarea site-ului se face in mod sigur prin protocolul SSL (Secure Sockets Layer), votul se face prin sistem securizat de catre utilizatori inregistrati care au oferit Nume, Prenume, Judet , CNP si Email. Datele personale sunt strict confidentiale, dar pot fi tiparite pentru a sustine initiativa legislativa in cazul in care legislatia prevede semnarea nominala a propunerilor legislative.

Daca prima faza va fi un succes, vom trece la sustinerea modificarii legislatiei pentru implementarea sistemului care sa dea deciziilor votate de un numar minin de cetateni (ex 2.000.000), o valoare legala si/sau obligatorie autoritatilor statului. Daca in acelasi timp, initiativa strange un numar mare de voturi impotriva (ex. 1.000.000) atunci se realizeaza dezbateri publice, consultari cu partidele, parlamentul pentru a decide care sunt aspectele bune si cele care pot fi imbunatatite. eGuvernarea este viitorul. Daca dorim sa schimbam modul in care suntem condusi, conteaza cat de implicat este fiecare dintre noi.

***

Restart Romania este o platforma online, initiata de TechSoup cu sprijinul Ambasadei Statelor Unite la Bucuresti, care permite cetatenilor sa-si defineasca problemele, sa vina cu idei care le pot rezolva, sa primeasca feed-back si apoi, daca acestea sunt bune, sa le vada transformate in proiecte online care pot schimba comunitatea. Si, daca aceste proiecte sunt cu adevarat bune, atunci vor primi o finantare de cel putin 5000 USD care sa le faca durabile. Au mai ramas doua saptamani pentru a va inscrie ideea in concursul Restart Romania.