Sporul de 15% din salariul de baza care urmeaza a fi acordat pentru "conditii grele de munca" intregului personal al Ministerului Afacerilor Externe care lucreaza in sediile centralei de la Bucuresti, in baza unei hotarari de guvern initiata de minister, este justificat si nu trebuie sa duca la controverse pentru ca este acordat inca din 2004 pentru peste 80% din personalul centralei MAE, a declarat, marti, ministrul Teodor Baconschi.

"Nu are de ce sa starneasca vreo controversa. Sporul este acordat pentru mai bine de 80% din personalul din centrala MAE inca din 2004, dar legiuitorul a hotarat ca din acest an, pe legea salarizarii bugetarilor, sporul acesta sa fie acordat printr-o hotarare de Guvern, iar sensul acestui proiect de hotarare de guvern este doar de a-i include pe cei care, pentru ca sunt detasati sau s-au aflat la post nu au beneficiat de acest spor, care, cum spuneam, pe baze legale s-a acordat inca din 2004", a precizat ministrul Baconschi, potrivit Agerpres.

Potrivit ministrului, acordarea acestui spor s-a facut in 2004 pe baza unor evaluari si expertize tehnice.

"De ce e justificat? Chiar daca, in perceptia unor persoane mai putin avizate, profesiunea diplomatica e foarte simpla, ea se desfasoara si in conditii de unde electromagnetice peste media normala pentru ca avem toate sistemele de transmisiuni si antenele respective chiar pe cladirea ministerului din Bucuresti. In acelasi timp, este vorba despre folosirea constanta, profesionala a mai multor limbi straine, de conditii stresante de lucru, sub presiunea unor crize, apropo de contextul international volatil. Credeti-ma ca, pe diferite axe, foarte multi diplomati pleaca extrem de tarziu acasa de la serviciu, sunt obligati profesional sa gestioneze diferite dosare sensibile muncind foarte mult", a argumentat seful diplomatiei.

MAE a initiat un proiect de hotarare de guvern care prin care solicita pentru angajatii sai un spor de 15% din salariul de baza, demers justificat pentru "conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase", sporul urmand a fi acordat exclusiv angajatilor care lucreaza in sediile ministerului din Bucuresti. Potrivit proiectului, locurile de munca in care personalul MAE isi desfasoara activitatea "in conditii de munca grele, vatamatoare sau periculoase" sunt situate in zone rezidentiale din centrul Capitalei - Aleea Modrogan, Aleea Alexandru, Bulevardul Primaverii, Bulevardul Aviatorilor, Piata Victoriei, strazile Muzeul Zambaccian, Emil Pangrati, Polona sau Alexandru Serbanescu.

Potrivit proiectului, sporul respectiv se suspenda pe durata trimiterii in misiune sau la post in strainatate a angajatilor MAE.