Proiectul minier de la Rosia Montana este "o prioritate, oricum am lua-o", spune, intr-un interviu la RFI, ministrul Mediului, Laszlo Borbely. El precizeaza ca "tehnologia bazata pe cianuri este acceptata in UE". Borbely se intreaba ce tara din UE s-ar gandi sa nu exploateze un zacamant de trei sute de tone de aur si 1.600 de tone de argint. Ministrul cere insa garantii ca proiectul aurifer nu va dauna mediului.

Rosia MontanaFoto: Hotnews

Intrebat cum comenteaza interventiile publice ale presedintelui Traian Basescu in favoarea acestui proiectul, Borbely a raspuns: "Punctul de vedere al presedintelui nu e o noutate. El a avut acelasi punct de vedere cred ca de la inceput, dansul a sustinut acest proiect. Punctul meu de vedere este acelasi de la preluarea mandatului: eu am spus ca o sa vin cu o propunere de Hotarare de Guvern pentru avizul de mediu cand voi fi convins suta la suta ca sunt respectate cele mai bune pratici din UE si ca nu va dauna mediului, deci nu va polua mediul aceasta investitie".

El a precizat ca "investitorul trebuie sa raspunda la cele peste cinci sute de intrebari care au fost puse dupa ce studiul de impact a fost in dezbatere pus pe site-ul ministerului". Personal, ministrul i-a cerut investitorului sa demonstreze ca "atunci cand ajunge cianura in lacul de acumulare nu mai e un pericol pentru mediu, chiar daca apare o fisura la lacul de acumulare".

In opinia sa, contractul ar trebui rediscutat, in conditiile in care, in opinia sa, statul roman putea sa incheie un contract mai avantajos.

Laszlo Borbely a subliniat ca "tehnologia bazata pe cianuri (...) este acceptata in UE".

Continuarea pe www.rfi.ro.