"Nici o campanie de responsabilizare nu misca latura sensibila a proastelor deprinderi precum amenda sau munca in folosul comunitatii", scrie autorul proiectului "O Romanie mai curata", introdus in concursul Restart Romania. Singura arma eficienta impotriva celor care arunca gunoaie oriunde vad cu ochii sunt amenzile. Cum ar putea functiona un sistem al "politiei gunoaielor"? Ce avantaje ar putea aduce tehnologia IT acestui proiect? Credeti ca biciul amenzilor va reusi sa stopeze murdarirea Romaniei?

Competitia Restart RomaniaFoto: Hotnews
  • Cititi mai jos propunerea "O Romanie mai curata".

Problema este arhicunoscuta, face parte din cotidian si unii s-au nascut cu ea si parasesc aceasta lume fara sa o fi perceput. Altii, tot mai putini, isi manifesta nedumerirea: in casa tot pe jos scuipa cojile de la seminte? Sau: daca a carat pet-ul plin cu bere, cum de nu-l duce inapoi gol si sa-l arunce la gunoi?

Cum putem schimba mentalitatea celor care murdaresc in continuare natura? Foarte simplu, as spune, si cu siguranta, dupa ce veti parcurge randurile urmatoare, imi veti da dreptate.

1. Am in vedere autorizarea unui program de formare in competente sociale si civice prin care vor fi pregatiti un numar de, sa spunem, 60 de persoane (pot incepe cu angajati ai politiei locale). 60 de persoane inseamna 4 grupe, iar durata unui program de formare este de 2 saptamani. Vor fi parcurse module de comunicare, negociere, solutionarea conflictelor.

2. Acesti agenti (de mediu) vor avea rolul sa mearga pe teren, in special in zilele de sarbatoare legala, la sfarsit de saptamana, chiar si prin mijloacele de transport sau in statii - caz in care pot fi imbracati in civil, dar intotdeauna in grupuri de cate 5 agenti. Nu vor avea dreptul sa incaseze amenzi dar vor intocmi procese verbale de constatare, similare celor eliberate de controlorii de pe mijloacele de transport in comun. Vor viza locurile unde oamenii ies la picnic si, cu timpul, vor face parte din peisaj, obisnuindu-i pe cetateni cu existenta lor. La fiecare proces verbal de constatare vor fi efectuate fotografii, similar procedurii practicate de firmele autorizate sa ridice masini. Se vor viza in mod special momentele in care cetatenii parasesc locul unde au petrecut picnic-ul. Un agent va constata gunoaiele lasate la plecare - pe care la va fotografia, iar alt agent va opri masina pe traseu. Fotografiile facute la plecare vor putea fi confruntate cu cele facute la inceput de catre agenti, in turul lor printre grupurile cetatenilor. In aceste tururi, in afara de faptul ca se fac fotografi, agentii impart fluturasi informativi prin care se promoveaza curatarea locului la plecare, dar se si precizeaza amenzile in cazul in care nu vor respecta aceste sfaturi.

3. Exista posibilitatea de a nu plati amenda. In primul rand, persoana amendata trebuie sa participe la o prezentare video prin care se promoveaza curatenia mediului. Vor fi prezentate aspecte ale voluntariatului elevilor, cercetasilor, persoanelor implicate in actiunile de curatare a mediului. Se pot prezenta chiar aspecte de la campaniile de plantare a copacilor. I se va face propunerea de a se inscrie ca voluntar pentru urmatoarele campanii. In al doilea rand, va presta munca in folosul comunitatii un numar de zile x salariul zilnic al agentului de mediu - egal cu valoarea amenzii.

4. Amenzile vor incarca un buget care va fi folosit pentru plata agentilor, pentru formarea altor agenti, pentru decontarea cheltuielilor cu transportul, combustibil, pentru cumpararea echipamentului si materialelor necesare functionarii in continuare: uniforma, aparat foto, rechizite, spray paralizant - in general echipament similar agentilor de paza si protectie. O parte din fondurile stranse vor fi folosite pentru implicarea in alte proiecte: campanii de impadurire, pentru salvarea mediului inconjurator. Cu siguranta venitul incasat va fi suficient pentru functionarea acestui sistem in bune conditii, multa vreme.