Toti barbatii din Guvernul Republicii Zimbabwe vor fi supusi circumciziei "pentru a da un exemplu" in incercarea de a reduce rata infectiilor cu HIV intr-o tara in care una din sapte persoane este seropozitiva, a anuntat vicepremierul Thokozani Khupe, scrie agentia Efe citata de Agerpres.

"Ca membri in guvern, trebuie sa dam exemplu pentru ca atunci cand vom merge la radacina problemei (SIDA) sa se poata intelege importanta si beneficiile (taierii imprejur)", a declarat dna Khupe pentru ziarul guvernamental Sunday Mail, admitand ca ministrii credeau ca glumea cand le-a comunicat aceasta masura.

Zimbabwe a inceput acum doi ani o campanie nationala de circumcizie si se estimeaza ca aproximativ 30.000 de barbati s-au supus deja acestei operatii.

Potrivit unor studii medicale, circumcizia poate reduce numarul cazurilor de contagiere cu HIV pana la 60 la suta, fapt pentru care autoritatile din Zimbabwe doresc ca 1,2 milioane de barbati sa se supuna acestei operatii pana in 2015.

"Obiectivul nostru este ca nimeni sa nu moara de HIV sau de boli derivate din SIDA si nu putem reusi aceasta decat atunci cand liderii nostri vor incepe sa dea exemplu", a adaugat Thokozani Khupe.

Un studiu prezentat in luna iunie si elaborat de UNICEF si Banca Mondiala arata ca aproape 2.500 de tineri contracteaza HIV pe zi in intreaga lume, iar Africa Subsahariana este regiunea cea mai afectata de pe planeta