Draga parinte ingrijorat de BAC-ul din 2012. Daca ai o fata, locuiesti in judetul Iasi, Braila, Suceava sau Botosani, iar specialitatea aleasa este filologie sau matematica, atunci nu te ingrijora prea tare: rata de promovare este peste 75% (din 10 eleve, cel putin 7 trec bacaluareat), scrie Mihai Marcu, pe blogul lui.

Daca in schimb baiatul tau zice ca invata din greu sa devina "tehnician" si locuiesti in Arges, Giurgiu sau Dambovita, atunci vestile sunt proaste: cam 2 elevi din 10 trec BAC-ul. Trebuie sa incepi sa cotizezi: fie cotizezi pentru fondul de protocol, in speranta ca la anul nu vor mai exista camere de filmat, fie cotizezi pentru meditatii, de preferat cu profesorii de la profilele filologie / matematica, pentru ca la scoala nu se face scoala.

In alt registru ceva mai serios, Diana Coman ne-a facut tuturor un mare bine punand la dispozitie notele de la BAC intr-un format inteligibil. Pentru deja o parte din analize statistice s-au facut deja, revin cu cateva statistici incorecte politic.

Ce mi-a atras in mod deosebit atentia este discrepanta in structura pe sexe a promovabilitatii.

Din 10 promovati, 6 sunt fete, 4 sunt baieti; din 10 respinsi, 6 sunt baieti, 4 sunt fete. Acelasi model se repeta in 41 de judete, cu exceptia notabila a judetului Harghita, unde proportia se schimba. Ma abtin de la orice incercare de a explica cifrele de mai sus.

Dezastrul nu este atat de pronuntat la specializarile matematica sau filologie ci la cele de "tehnicieni", ce reprezinta 51% din numarul de elevi.

Specializarile matematica, filologie, stiinte sociale au avut fiecare rate de promovabilitate peste 70%; "Tehnicienii" in schimb au o rata de promovare de 21%.

Care va fi contributia in societate / economie a unor absolventi din specializari precum:

  • Tehnician desenator pentru constructii si instalatii - promovabilitate 13%
  • Tehnician in industria alimentara - promovabilitate 8%;
  • Tehnician proiectant CAD - promovabilitate 12%;
  • Tehnician transporturi - promovabilitate 4% .

Ce se va intampla cu persoanele ce vor locui in case / blocuri unde absolventii de mai sus vor fi implicati in constructie / proiectare / verificare? Lista de meserii si de exemple poate continua.

Comenteaza pe Economia pe intelesul tuturor.