​Un absolvent al Colegiului National "Iancu de Hunedoara", din municipiul Hunedoara, a castigat in instanta dreptul de a se prezenta la sesiunea a doua a Bacalaureatului, dupa ce, in vara, a fost dat afara din sala de examen pentru ca ar fi copiat la proba de matematica. Tudor Tatar a contestat decizia Comisiei judetene de bacalaureat si a dat in judecata Inspectoratul scolar, la Tribunalul Hunedoara, potrivit Agerpres.

Instanta i-a dat castig de cauza, dupa care Inspectoratul scolar a facut recurs la Curtea de Apel Alba Iulia. Instanta superioara a respins recursul, iar elevul se poate prezenta la examene in sesiunea a doua din acest an, fara sa mai fie nevoit sa astepte pana in 2012, transmite agentia de presa citata.

Inspectorul scolar general, Alexandru Lautaru, a declarat ca "justitia si-a spus cuvantul, iar noi vom respecta ceea ce au decis magistratii. Acest lucru nu inseamna ca am renuntat la caile urmatoare de atac".

Inspectoratul scolar Hunedoara a solicitat revizuirea recursului, iar termenul fixat pentru judecata a fost stabilit pe 7 septembrie. Daca institutia de invatamant va avea castig de cauza, atunci notele obtinute de tanarul din Hunedoara la sesiunea din august-septembrie a Bacalaureatului vor fi anulate. Pana atunci el se poate prezenta la proba de matematica si la cea obligatorie a profilului.

Inspectorul scolar general, Alexandru Lautaru, a declarat ca elevul a fost surprins de supraveghetori cu o fituica in timpul examenului. Elevul ar fi fost asezat intr-o banca de langa geamul salii de clasa, iar copiuta se afla pe pervazul ferestrei, langa mana tanarului. "Copiuta era langa mana tanarului. Chiar daca el spune ca nu a folosit-o, metodologia examenului este foarte clara si precizeaza ca sunt interzise orice mijloace ajutatoare", a precizat Alexandru Lautaru.

Promovabilitatea la examenul de bacalaureat din acest an a fost, in judetul Hunedoara, de 39%, un numar de 130 de elevi fiind eliminati din salile de clasa pentru ca au fost prinsi copiind.

Amintim ca aproape toti elevii unui liceu din Hunedoara au fost dati afara de la proba scrisa obligatorie a profilului, pe 29 iunie, in cadrul primei sesiuni de Bacalaureat, pentru frauda sau tentativa de frauda. Mai precis, au fost eliminati din examen 111 elevi din 159 prezenti in centrul de examen de la Grupul Agricol Alexandru Borza din Geoagiu, care se pare ca aveau rezolvarile subiectelor de Bacalaureat.

Ce spune legea

Potrivit Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat - 2011, aprobata prin ordinul Ministerului Educatiei nr. 4799/31.08.2010

Art. 96 – (1) Candidatii care au fost eliminati de la o proba, pentru frauda sau tentativa de frauda, nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat. Acestia vor relua integral examenul de bacalaureat, cel mai devreme in a treia sesiune dupa cea in timpul careia au fost eliminati.

(2) Candidatii care au fost inscrisi la examen fara a indeplini conditiile legale de inscriere sau care au beneficiat de informatii, documente sau alte forme de sprijin, obtinute pe cale frauduloasa, care le-au facilitat rezolvarea subiectelor, situatii constatate de organele in drept, sunt eliminati din examen. Daca frauda este constatata in centrul zonal de evaluare, lucrarile sunt anulate si candidatii sunt considerati eliminati din examen.

Art.70 - (10) Candidatii care au fost eliminati de la o proba, pentru frauda sau tentativa de frauda, nu mai pot participa la probele urmatoare si sunt declarati „eliminati din examen”, fara posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii sau a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. Se considera ca acesti candidati nu au promovat examenul de bacalaureat.