​BAC 2011 Un absolvent a obtinut in instanta dreptul de a sustine Bacalaureatul, dupa ce ar fi fost prins copiind

de Raluca Pantazi     HotNews.ro
Marţi, 23 august 2011, 15:58 Actualitate | Esenţial


​Un absolvent al Colegiului National "Iancu de Hunedoara", din municipiul Hunedoara, a castigat in instanta dreptul de a se prezenta la sesiunea a doua a Bacalaureatului, dupa ce, in vara, a fost dat afara din sala de examen pentru ca ar fi copiat la proba de matematica. Tudor Tatar a contestat decizia Comisiei judetene de bacalaureat si a dat in judecata Inspectoratul scolar, la Tribunalul Hunedoara, potrivit Agerpres.  

Instanta i-a dat castig de cauza, dupa care Inspectoratul scolar a facut recurs la Curtea de Apel Alba Iulia. Instanta superioara a respins recursul, iar elevul se poate prezenta la examene in sesiunea a doua din acest an, fara sa mai fie nevoit sa astepte pana in 2012, transmite agentia de presa citata.

Inspectorul scolar general, Alexandru Lautaru, a declarat ca "justitia si-a spus cuvantul, iar noi vom respecta ceea ce au decis magistratii. Acest lucru nu inseamna ca am renuntat la caile urmatoare de atac".

Inspectoratul scolar Hunedoara a solicitat revizuirea recursului, iar termenul fixat pentru judecata a fost stabilit pe 7 septembrie. Daca institutia de invatamant va avea castig de cauza, atunci notele obtinute de tanarul din Hunedoara la sesiunea din august-septembrie a Bacalaureatului vor fi anulate. Pana atunci el se poate prezenta la proba de matematica si la cea obligatorie a profilului.

Inspectorul scolar general, Alexandru Lautaru, a declarat ca elevul a fost surprins de supraveghetori cu o fituica in timpul examenului. Elevul ar fi fost asezat intr-o banca de langa geamul salii de clasa, iar copiuta se afla pe pervazul ferestrei, langa mana tanarului. "Copiuta era langa mana tanarului. Chiar daca el spune ca nu a folosit-o, metodologia examenului este foarte clara si precizeaza ca sunt interzise orice mijloace ajutatoare", a precizat Alexandru Lautaru.

Promovabilitatea la examenul de bacalaureat din acest an a fost, in judetul Hunedoara, de 39%, un numar de 130 de elevi fiind eliminati din salile de clasa pentru ca au fost prinsi copiind.

Amintim ca aproape toti elevii unui liceu din Hunedoara au fost dati afara de la proba scrisa obligatorie a profilului, pe 29 iunie, in cadrul primei sesiuni de Bacalaureat, pentru frauda sau tentativa de frauda. Mai precis, au fost eliminati din examen 111 elevi din 159 prezenti in centrul de examen de la Grupul Agricol Alexandru Borza din Geoagiu, care se pare ca aveau rezolvarile subiectelor de Bacalaureat.

Ce spune legea

Potrivit Metodologiei de organizare si desfasurare a examenului de Bacalaureat - 2011, aprobata prin ordinul Ministerului Educatiei nr. 4799/31.08.2010

Art. 96 – (1) Candidatii care au fost eliminati de la o proba, pentru frauda sau tentativa de frauda, nu mai au dreptul de a participa la urmatoarele doua sesiuni ale examenului de bacalaureat. Acestia vor relua integral examenul de bacalaureat, cel mai devreme in a treia sesiune dupa cea in timpul careia au fost eliminati.

(2) Candidatii care au fost inscrisi la examen fara a indeplini conditiile legale de inscriere sau care au beneficiat de informatii, documente sau alte forme de sprijin, obtinute pe cale frauduloasa, care le-au facilitat rezolvarea subiectelor, situatii constatate de organele in drept, sunt eliminati din examen. Daca frauda este constatata in centrul zonal de evaluare, lucrarile sunt anulate si candidatii sunt considerati eliminati din examen.

Art.70 - (10) Candidatii care au fost eliminati de la o proba, pentru frauda sau tentativa de frauda, nu mai pot participa la probele urmatoare si sunt declarati „eliminati din examen”, fara posibilitatea recunoasterii, in sesiunile urmatoare, a notelor la probele promovate anterior eliminarii sau a probelor de evaluare a competentelor lingvistice si digitale. Se considera ca acesti candidati nu au promovat examenul de bacalaureat.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.

6050 vizualizari

 • +13 (19 voturi)    
  si motivatia? (Marţi, 23 august 2011, 16:14)

  dex [anonim]

  care este motivatia judecatorilor - pe ce baza i-au peermis aluia sa dea bacu acu cand legea este foarte clara???
  • +11 (17 voturi)    
   Corect (Marţi, 23 august 2011, 16:30)

   mihai [anonim] i-a raspuns lui dex

   Care a fost motivatia judecatorilor sau a tinarului? Cum a motivat/dovedit ca nu a copiat?
   Salutara declaratia inspectorului scolar general, Alexandru Lautaru: a recunoscut decizia justitiei si se lupta in continuare. Ma bucura faptul ca nu a incercat sa-l jigneasca pe tinarul care a fost acuzat ca a copiat.
   • -4 (10 voturi)    
    Nu Nu...... (Miercuri, 24 august 2011, 9:29)

    cata [anonim] i-a raspuns lui mihai

    Inspectoratul scolar trebuie sa dovedeasca ca baiatul a copiat!!! Nu invers! Nu au avut camere video de supraveghere?......inseamna ca nu a copiat.

    Ce s-a ajuns de romanica noastra.....trebuie sa dovedesti in instanta ca NU esti vinovat...si mai grav ca sunt multi "destepti" carora li se pare normal.
    • +7 (7 voturi)    
     De ce? (Miercuri, 24 august 2011, 10:15)

     Gigi-Contra [utilizator] i-a raspuns lui cata

     Si cuvantul supraveghetorilor nu are nicio valoare? Pai ce facem? Ca sa putem judeca o fapta trebuie sa facem din toata Romania un Big Brother, fiindca marturiile celor implicati nu mai este de niciun folos?
     Si inca ceva. Cum adica nu trebuie sa dovedeasca ca nu e vinovat? Daca supraveghetorii au venit cu fituica si au declarat ca l-au scos din examen fiindca incerca sa fraudeze, elevul respectiv trebuie sa demonteze afirmatiile si probele aduse de supraveghetori. Oricum, se incearca sa se faca ceva bine in tara asta si totusi justitia e cea care pune cea mai mare frana. Oricat ar incerca sa vina cu contraargumente, justitia romana este cea care a tras tara inapoi indiferent de cata schimbare s-a dorit...si ne miram ca europenii ne considera niste corupti cronici!
     • +3 (3 voturi)    
      Corectie (Miercuri, 24 august 2011, 11:27)

      Gigi-Contra [utilizator] i-a raspuns lui Gigi-Contra

      Am scris "...marturiile celor implicati nu mai este..." - corect este "nu mai sunt". Mea culpa
  • +6 (8 voturi)    
   simplu: (Marţi, 23 august 2011, 18:09)

   zaboo [utilizator] i-a raspuns lui dex

   asa VREA muschii lor - si sa se inteleaga clar asta!
  • -2 (14 voturi)    
   motivul e urmatorul (Marţi, 23 august 2011, 18:56)

   constantin [anonim] i-a raspuns lui dex

   Faptul ca acea copiuta era pe pervaz, nu il invinueste direct pe elev, este doar o posibilitate, poate ridicata, dar, DOAR o posibilitate ca acesta sa fi copiat. Nu se poate dovedi 100% clar ca intr-adevar el a copiat.
   Intrebarea NU este "Cum a motivat/dovedit ca nu a copiat?", ci
   cum demonstrezi ca a copiat?

   Cel ce acuza tb sa aduca dovezi, nu celalalt.
   • +4 (8 voturi)    
    Acuzatii (Marţi, 23 august 2011, 19:48)

    Daniels22026 [utilizator] i-a raspuns lui constantin

    Acuzatul in cazul asta era Inspectoratul Scolar. Asa cum scrii, cel ce acuza (adica elevul) trebuia sa dovedeasca ca n-a copiat. Ar fi putut demonstra usor asta prin cunostinte foarte bune la matematica. As paria ca abilitatile matematice n-au fost argumente ale elevului la proces.
    • +2 (6 voturi)    
     inteleg ce zici dar.. (Marţi, 23 august 2011, 20:18)

     constantin [anonim] i-a raspuns lui Daniels22026

     prin acuzat m-am referit la elev, dar la problema de inceput, adica elevul a fost acuzat ca a copiat.
     Poate am fost si eu un pic neclar.

     Nu tin partea elevului..

     Eu vad problema urmatoare:
     Elevul nu trebuia sa fie in situatia de a pierde prima sesiune de BAC din cauza unei presupuneri. Era nevoie de dovezi 100% incontestabile pentru a-l elimina din examen. Poate daca ar fi fost filmat, sau alta dovada clara, era altceva.
     • +1 (3 voturi)    
      legea e lege pentru toti (Marţi, 23 august 2011, 22:18)

      Claudiu2s [utilizator] i-a raspuns lui constantin

      eu mi-am pierdut permisul de conducere 1 luna...chiar daca politistul a facut un abuz, el a avut dreptate pentru ca EU nu am putut dovedi ca nu am facut ce a zis el.
      • +5 (5 voturi)    
       Nu este loc de interpretare... (Miercuri, 24 august 2011, 10:19)

       Gigi-Contra [utilizator] i-a raspuns lui Claudiu2s

       Cititi articolele din metodologia examenului de bac. Nu exista varianta daca a folosit fituica sau nu... Singura varianta este ca a avut o fituica...ATAT!!! si deja sunt indeplinite toate conditiile sa fie aplicate sanctiunile. Ce o tot frecam daca si cu parca...e foarte clar. Nici nu iti trebuie studii specifice ca sa intelegi toata desfasurarea faptelor.
     • +1 (1 vot)    
      Bati câmpii. (Joi, 25 august 2011, 9:48)

      Audit [utilizator] i-a raspuns lui constantin

      La greu. Îmi dau seama şi de puterea ta de înţelegere a acestei speţe şi de moralitatea ta.
      • -1 (1 vot)    
       hai sa lasam descrieri de genul asta.. (Joi, 25 august 2011, 10:48)

       constantin [anonim] i-a raspuns lui Audit

       Daca ai ceva util de spus pentru acest articol, spune, daca nu, nu.
       Nu cred ca ai inteles o boaba din ce am scris mai sus asa ca abtine-te de la comentarii din astea.
   • +2 (2 voturi)    
    tentativa (Miercuri, 24 august 2011, 10:31)

    zigzag [anonim] i-a raspuns lui constantin

    legea spune "frauda" sau "tentativa de frauda". daca iti faci fituici si le tii la indemana nu inseamna tentativa?
    • -3 (3 voturi)    
     oameni buni.. (Miercuri, 24 august 2011, 11:00)

     conscab [utilizator] i-a raspuns lui zigzag

     nu cred ca ati citit tot..

     ce ai zis tu e corect dar nu se poate demonstra sigur ca acea fituica e chiar a baiatului.
     A fost gasita in dreptul sau, pe un pervaz,deci este loc de interpretare. Nu a fost prins chiar in timp ce copia si nici nu era asupra sa hartia.

     Eu asta spun, oricat de mult bate la ochi asa ceva si probabil ca intr-adevar a copiat, asta nu ajunge.. Trebuiesc probe 100% incontestabile ca sa-l scoti din examen.
  • 0 (0 voturi)    
   Lucrurile sunt clare! (Joi, 25 august 2011, 9:45)

   Audit [utilizator] i-a raspuns lui dex

   Daca ajungi in justitie ca om cinstit, esti terminat!

   Iar acest copil este si va ajunge un delicvent. Asta a reusit justitia din Romania sa faca din el.
   Din pacate nu este un caz singular.
   Justitia a distrus, distruge si va distruge vieti. Copilul si parintii lui nu isi dau seama ca de fapt l-au terminat ca om: furtul pentru el va fi de acum lege de capatai.

   FERIŢI-VĂ DE JUSTIŢIE!
   FERŢIVĂ DE MAGISTRAŢI!
 • +14 (22 voturi)    
  Judecatorul ar trebui sa ajunga in instanta (Marţi, 23 august 2011, 16:27)

  denvarel [utilizator]

  In Romania nu exista o instanta pentru judecatori? Adica chiar asa poti da o hotarare, fatis in contra legii si sa nu patesti nimic?
 • +11 (17 voturi)    
  inca o gafa ... (Marţi, 23 august 2011, 16:29)

  cris [anonim]

  ...a justitiei salveaza un puturos;...la mai multe lepre salvate ,"draga" noastra legata la ochi...!
 • +9 (15 voturi)    
  termene (Marţi, 23 august 2011, 16:31)

  Claudiu2s [utilizator]

  eu nu inteleg cum baiatul asta a obtinut o hotarare atat de repede, cand toata lumea stie ca termenul pentru prima prezentare la judecata tot timpul e peste 2-3 luni.

  Ori la el, in nici 2 luni deja s-a rezolvat cazul si se merge la recurs?

  E clara putrezimea.
  • +9 (9 voturi)    
   ...posibil (Marţi, 23 august 2011, 17:18)

   dana [anonim] i-a raspuns lui Claudiu2s

   ... cred ca este posibil... "Mica reforma a justitiei" adoptata toamna trecuta prevede ca termenele de judecata pot fi si foarte scurte, de o saptamana chiar, in cazul situatiilor 'urgente'. Cazul acesta era unul urgent, pentru ca se putea 'repara', eventual, in sesiunea a 2-a de bac, care venea in pas alergator...
   Totusi, ar fi interesant de vazut motivarea completului de judecata...
   • +4 (6 voturi)    
    in afara de o motivare de la medic (Marţi, 23 august 2011, 18:10)

    zaboo [utilizator] i-a raspuns lui dana

    sau una de la diriginta nu prea vad sa existe una reala; dar le inghitim, ca nu avem de ales...
 • +8 (12 voturi)    
  LEGALIZAREA HOTIEI (Marţi, 23 august 2011, 16:34)

  bizonul [anonim]

  elevul asta vede de cind a deschis ochii si a inceput sa gindeasca, ca orice se poate fura fara sa fii amendat, inchis la puscarie. Vede ca politicienii fura miliarde si nu patesc nimic, atunci el cu ce este mai vinovat decit hotii mari? si probabil, ca si taticutzul lui face parte din caracatitza mafioata doritoare sa inghita Romania. Plus un huooooooo urias judecatorului, care o fi prieten cu taticutzul golanashului, viitorul patriei....
 • +10 (12 voturi)    
  mda (Marţi, 23 august 2011, 16:39)

  eu [anonim]

  pai in completul de judecata exista o matusa sau un unchi parca a acestei eminente care a copiat la bac si prins cu matza in sac

  altfel nu avea cum sa obtina o hotarare atat de rapid, MAI ALES ca legea este clasa si zice ca nu ai voie cu materiale ajutatoare in sala de examen, indiferent ca era pe pervaz, lipita pe geam, sau in ciocul unui porumbel care era langa geam
 • +12 (14 voturi)    
  tara de hoti (Marţi, 23 august 2011, 16:47)

  arabu [anonim]

  Asa ne educam copii??? "Fura linistit ca te scapa justitia" ???
 • +10 (12 voturi)    
  pedeapsa divina (Marţi, 23 august 2011, 16:59)

  gechi [utilizator]

  Dumnezeu nu doarme si te pedepseste cand ti-e lumea mai draga, iar cea mai potrivita pedeapsa pentru el ar fi sa promoveze bacul in toamna si sa piarda la recurs.
 • +15 (17 voturi)    
  Avocat slab (Marţi, 23 august 2011, 17:11)

  Daniels22026 [utilizator]

  A obtinut dreptul de a sustine bacalaureatul? Cam slab avocatul ala! Daca isi permitea un avocat mai bun, lua si bacalaureatul, cu 10 pe linie, direct din sala de judecata.
 • +13 (15 voturi)    
  in termeni simpli; (Marţi, 23 august 2011, 17:22)

  danarad [anonim]

  hotia a fost legalizata !
 • -5 (7 voturi)    
  offfff (Marţi, 23 august 2011, 17:55)

  gogu [anonim]

  Cat de usor, repede si fara temei condamnam o fapta, un om, o situatie.......!
  Cand suntem in aceasi situatie ca indivizi, devenim, instantaneu, alti ,,judecatori''. Se pare ca cine ridica piatra azi.....maine e alt om...daca mai ajunge sa fie!
  Mai e mult pana ...departe!
 • +3 (5 voturi)    
  nu intotdeauna lucrurile sunt ca la prima vedere (Marţi, 23 august 2011, 18:21)

  florin [anonim]

  Nu stiu care a fost treaba cu procesul, dar localnic fiind, cunosc cateva amanunte.
  A circulat o fituica prin clasa si s-ar fi oprit in dreptul lui cand a intrat inspectorul scolar.
  Toti elevii spuneau ca de fapt elevul in cauza ar fi fost singurul din clasa care putea sa faca lucrarea la matematica aproape de 10. (era cel mai bun din clasa cel putin)
  Poate nu merita sa i se intample asta.
  • +1 (3 voturi)    
   fituica (Marţi, 23 august 2011, 19:38)

   dana [anonim] i-a raspuns lui florin

   ...s-a oprit fituica in dreptul lui !
   Pai de ce sa o fi luat de la colegul care o transmitea ?
   Mai ales ca avea nevoie de ea !
   Si mai fusesera si avertizati anterior ca vor fi eliminati din examen pentru copiute ...
   • 0 (6 voturi)    
    rectificare la fituica (Marţi, 23 august 2011, 19:52)

    dana [anonim] i-a raspuns lui dana

    mai ales ca NU avea nevoie de ea, am vrut sa spun.
    Totusi, copiuta buclucasa putea fi 'impinsa' pe pervaz de colegul de alaturi, din solidaritate, cu cele mai bune 'intentii' din partea lui, dar fara sa fi fost solicitata... Si atunci, elevul in cauza nu poate fi acuzat...
    • +3 (3 voturi)    
     camere... (Marţi, 23 august 2011, 22:24)

     Claudiu2s [utilizator] i-a raspuns lui dana

     ...de aia ar trebui sa fie camere de supraveghere adevarate.
     dar intrebarea e...daca s-a gasit frauda doar cand a venit comisia de la inspectorat, supraveghetorii ce pazeau? T
 • -1 (1 vot)    
  bataia de joc a elevilor (Marţi, 23 august 2011, 20:53)

  ciprian [anonim]

  de ce nu pun camere si la examenele directorilor de institutii publice?
  atia au subiectele facute deacasa, nici nu mai trebuie macar sa copieze, i si bat joc de saracii elevi
 • 0 (0 voturi)    
  camere (Miercuri, 24 august 2011, 9:08)

  FLORIN [anonim]

  Elevul, treaba lui, nici ca ma intereseaza.
  Ceea ce intreb , pe cand camere in biroul inspectorului general/membru PDL(acu, ca isi schimba el rapid partidul de vin altii la putere, e genul traseist) Alexandru Lautaru? S-ar descoperi zilnic cate o ilegalitate asezonata cu un furtisag.


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by