Print
YM
E-mail
Mai mare|Mai mic
Intalnire online

VIDEO Politia Rutiera nu a lansat propunerea de confiscare a autovehiculului sau de diferentiere a amenzii in functie de venituri ori valoarea autovehiculului - Comisarul sef Toma Paul

de R.M.     HotNews.ro
Marţi, 23 august 2011, 15:20 Actualitate | Esenţial


Comisarul sef Toma Paul
Foto: Hotnews
Politia Rutiera nu a propus amenzi de 2.000 de euro pentru soferii de masini scumpe care incalca legea sau confiscarea autoturismelor in cazul unor infractiuni grave, a explicat, la HotNews.ro, comisarul sef Toma Paul, care a precizat ca modificarile Codului Rutier vizeaza renuntarea la sistemul de puncte de penalizare si majorarea amenzilor.

"Politia Rutiera nu a lansat o asemenea propunere de aplicare diferentiata a sanctiunii contraventionale in functie de venituri sau valoarea autovehiculului condus si nici referitor la confiscarea autovehiculului", a declarat el, intr-o intalnire online cu cititorii HotNews.ro.

In ceea ce priveste procesul verbal de constarare a infractiunii, politia doreste ca atunci cand un cetatean contesta in instanta sanctiunea sa depuna si o garantie financiara, fara a ingradi in vreun fel liberul acces la justitie."Si viitor se propune pastrarea accesului neingradit la justitie al tuturor cetatenilor, deci posibilitatea de contestare a procesului verbal, insa se propune introducerea unei sume, stabilita de instanta de judecata, care poate ajunge pana la echivalentul amenzii contraventionale, ca si garantie inainte de inceperea procesului", a spus comisarul sef Toma Paul.

In cazul admiterii plangerii, suma se restituie iar in caz contrar aceasta se retine ca echivalent al amenzii contraventionale.

"In aceste conditii, apreciem ca fiecare dintre cei tentati sa introduca plangere stiind de la inceput ca nu au dreptate (mijloace de probe care sa-i sustina nevinovatia) vor analiza cu mai multa atentie oportunitatea actiunii", a explicat acesta.
 • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.


Citeste doar ceea ce merita. Urmareste-ne si pe Facebook si Instagram.


Întrebari puse de cititorii HotNews.ro:


 • Întrebarea nr. 1 gelu

  de ce discutam mereu de inasprirea legilor daca ele nu se aplica? de exemplu: e plin Bucurestiul de echipe de politie care dubleaza semaforul. De ce blocati resursele umane in acest mod, cand ei ar putea sa alerge de la o intersectie la alta si sa de amenzi celor care blocheaza intersectia? alta chestie cu parcatul unde este semn de interzis: de ce nu exista un politist responsabil pe o zona care odata sau de doua ori pe zi sa treaca si sa puna amenzi in geam(sau sa le trimita acasa cum e procedura)? Ex concret : la 13 sept colt cu trafic greu sunt aproape zilnic politisti pe post de semafor, masinile vin pe linia de tramvai si nu patesc nimic (ce cred eu ca se poate face: tras pe dreapta - undeva unde e loc - trafic greu in acest caz, un politist sa traga pe dreapta, altul sa faca proces verbal cand o sa piarda grabitul 2 ore acolo se va lecui). va dau zeci de exemple in fiecare zi daca vreti... ce tot vorbim de legi mai aspre daca nici astea care sunt nu se aplica? politistul nu are nicio autoritate si eu nu cred ca el e vinovat ci managementul defectuos - omul nu este selectat, evaluat, controlat.

  • Toma Paul

   Ca sa aplici o sanctiune in primul rand trebuie sa fie o incalcare a legii si o persoana abilitata care sa o constate. Spre deosebire de alte tari din Europa, precum Olanda, unde 80% dintre sanctiunile rutiere se aplica in baza unor mijloace tehnice, in romania constatarea se face in general direct de catre politistul rutier. Asemenea mijloace le utilizam numai pentru constatarea regimului de viteza. Prezenta politistilor in interesectiile principale din municipii precum Bucurestiul este necesara in special pentru imbunatatirea fliuentei rutiere in lipsa unor sisteme inteligente de dirijare a traficului ce trebuiesc asigurate potrivit legii de catre autoritatile administratiei publice locale.

 • Întrebarea nr. 2 stea

  In ce mod pot fi sanctionati soferii cu masini puternice care in conditiile circulatiei aglomerate pe mai multe benzi si la limita maxima admisa de viteza a coloanei, incearca sa isi faca loc pe banda de langa ax cu claxoane sonore si luminoase, prin apropierea periculoasa din spate si cu riscul ca un sofer mai slab de inger sa comita un accident trecand imprudent pe alta banda? Mentionez ca nu este vorba de situatiile expres prevazute de lege cand conducatorii auto trebuie sa dea prioritate, salvarii, politiei, coloanelor oficiale, etc. Va multumesc.

  • Toma Paul

   Ceea ce prezentati se regaseste in conceptul 'conducere agresiva' care a fost definit ca si propunere in legea de aprobare a OUG nr. 69/2007 de modificare a OUG nr. 195/2002. Urmeaza ca asupra propunerii sa se pronunte Parlamentul Romaniei.

 • Întrebarea nr. 3 echos

  Buna ziua,
  Am o intrebare: considerati necesara intarirea protectiei acordata de stat politistului?
  Sa ma explic: Nu mi se pare normal ca politistul sa poata fii dat in judecata individual de catre cetatean atat timp cat el, politistul, reprezinta o institutie a statului si este in exercitiul functiunii. Nu mi se pare normal ca politistul sa trebuiasca sa-si plateasca din banii lui avocat care sa-l apere in instanta.
  Si personal, imi pare rau ca politistii umbla cu arme la ei DEGEABA....

  • Toma Paul

   Intrebarea vizeaza doua aspecte: cel contraventional respectiv penal. Din punct de vedere al sanctiunii contraventionale cetateanul nemultumit se adreseaza instantei contestand procesul verbal de constatare a contraventiei, caz in care institutia din care face parte politistul asigura reprezentarea. In celalat caz, fiind vorba de o fapta de natura penala, raspunderea politistului este directa si se realizeaza in confromitate cu dispozitiile codului penal si codului de procedura penala.

 • Întrebarea nr. 4 Virgil

  Am si eu 2 intrebari referitoare la "violenta in trafic"
  1. Ce facem cu soferii violenti care enervati fiind ca nu ne dam imediat din calea lor cand ne fac flashuri ne intra in fata si franeaza brusc? In cazul unui astfel de accident vinovatul legal este soferul care"nu a pastrat distanta regulamentara"
  2. Ce facem cu soferii violenti care practica cea mai noua meserie din Bucuresti si anume accidentarea intentionata a autoturismelor care ies de pe drumuri fara prioritate. Cu totii stim ca in Bucuresti exista drumuri fara prioritate de pe care efectiv nu se poate iesi decat daca un binevoitor de pe drumul principal iti da voie.

  • Toma Paul

   1. Nu domneavoastra aveti calitatea de a constata si aplica sanctiunile pentru nerespectarea normelor rutiere de catre alt conducator auto. In astfel de cazuri, sesizati politia rutiera. Solutionarea unui astfel de accident se va efectua in baza declaratiilor celor implicati si a altor mijloace de proba existente.

   2. Un astfel de caz a aparut recent in media, fiind identificate persoanele in cauza care in prezent sunt cercetate in cadrul unui dosar penal de catre IPJ Ilfov. Este bine de stiut ca in situatii similare cel mai bine este sa respectati prevederile legale astfel incat in situatia in care sunteti implicat intr-un accident sa nu vi se retina culpa in producerea acestuia.

   Mai este o solutie, sa apelati pentru solutionarea accidentului la politia rutiera, si nu la modalitatea completarii formularului 'constatare amiabila de accident'.

 • Întrebarea nr. 5 PSD-erbedeul

  STimate Domnule Comisar,
  1. Va rugam sa luati masuri hotarate impotriva conversatiilor telefonice efectuate de soferi (conducatori si conducatoare auto) aflati in trafic.
  Am observat un lucru ciudat: chiar daca opresc sa vorbeasca la telefon, nu opresc intr-o parcare ci unde-i trazneste (intr-o curba, intr-o portiune de sosea ingusta).
  2. Incercati sa limitati eliberarea permiselor auto unor persoane cu afectiuni psihice sau cu educatie scolara incompleta !
  Va multumesc.

  • Toma Paul

   In activitatile zilnice urmarim depistarea si santionarea celor care vorbesc la telefon in timp ce conduc vehicule fara utilizarea sistemului 'maini libere'.

   2. Permisele de conducere sunt eliberate numai persoanelor apte din punct de vedere medical si psihologic, activitate desfasurata de Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, structura din cadrul MAI.

 • Întrebarea nr. 6 ion

  1. Cum clasificati masinile scumpe? Cum le evaluati? Un logan cu modificari legale care pot ajunge la 50 mii euro intra in categoria masinilor scumpe? Si cum se face diferentierea amenzii pentru doi soferi cu masini de valori diferite?

  2. Confiscarea masinii nu intra in contradictie cu legea proprietatii? De ce se poate confisca masina daca nu a fost folosita intentionat ca instrument pentru comiterea de infractiuni? Ce valoare va mai avea culpa in acest caz?

  3. Se vorbea despre introducerea avertismentelor ca promotor pentru suspendarea permisului pentru abateri minore, acum se scot punctele de penalizare. N-ar fi mai corect sa fie modificata aplicarea acestora pentru abateri minore dar nu penale si inasprirea sanctiunilor?

  4. De ce nu se anuleaza un permis de conducere daca soferul a fost prins baut la volan?

  5. Procesul verbal executoriu nu incalca constitutia? Stim deja de abuzuri si chiar eu sunt victima a abuzului unui domn politisti de la circulatie, cand acestia vor avea acest instrument la indemana nu exista suspiciunea ca uneori va fi folosit abuziv?

  • Toma Paul

   1 si 2. Politia Rutiera nu a lansat o asemenea propunere de aplicare diferentiata a sanctiunii contraventionale in functie de venituri sau valoarea autovehiculului condus si nici referitor la confiscarea autovehiculului.

   3. In cazul in care legea prevede sanctiunea contraventionala complementara de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu se aplica puncte de penalizare iar sanctiunea principala o reprezinta amenda contraventionala si nu avertismentul. Propunerea noastra vizeaza eliminarea punctelor de penalizare si marirea cuantumului amenzii.

   4. In cazul in care conducatorul unui autovehicul sau tramvai este condamnat printr-o sentinta penala definitiva pentru savarsirea infractiunii de conducere sub influenta alcoolului pe drumurile publice permisul de conducere se anuleaza.

   5. Procesul verbal neatacat in termen de 15 zile de la comunicare sau hotararea definitiva si irevocabila prin care instanta a respins plangerea formulata impotriva procesului verbal devin titluri executorii fara vreo alta formalitate.

 • Întrebarea nr. 7 tincu

  in anul 1991,am fost condamnat ptr talharie si as dori sa stiu daca pot sa ma prezint la examenul ptr obtinerea permisului de conducere sau este necesar reabilitarea pe care o poate da numai printr-o hatarare judecatoreasca?va multumesc

  • Toma Paul

   Va rog sa va adresati directiei regim permise de conducere (DRPCIV). Cel mai indicat este sa solicitati prin hotarare judecatoreasca reabilitarea.

 • Întrebarea nr. 8 vasile

  De ce nu se iau masuri pentru asigurarea suplimentara a securitatii politistilor, acestia fiind de multe ori reticenti in a interveni in cazul unor incidente violente in trafic.

  Cum comentati faptul ca soferii violenti au trecut testele psihologice desi e clar ca nu sunt deloc apti? Nu ar trebui anulate permisele lor de conducere?

  • Toma Paul

   In situatii critice apelam la ajutorul colegilor, iar in cazuri deosebite la fortele de interventie rapida. Din datele pe care le detinem, itemii din testul psihologic vizeaza clarificarea capacitatii subiectului de a putea conduce o masina pe drumurile publice si nu inclinarea catre acte de violenta a acestuia.

   Daca titularul permisului de conducere sufera de o boala incompatibila cu calitatea de conducator de autovehicul, in baza comunicarii medicului de specialitate se retrage permisul de conducere.

 • Întrebarea nr. 9 DC

  "Amenzi de 2.000 de euro pentru soferii cu masini scumpe care incalca legea" - soferul va prefera sa-i dea pe loc 50-100 Euro politistului, decat sa ia o amenda de 2000E. Cum evitati asta?

  • Toma Paul

   Nu a fost propus un asemenea cuantum al valorii amenzii pentru nerespectarea normelor rutiere. Evitarea contactului direct dintre politist si persoana contravenienta ar conduce la eliminarea tentatiei - posibilitatii de mituire. In acest sens, mijloacele tehnice video sunt de un real folos, dotari care insa lipsesc. Ex. Camera video inregistreaza abatarea, politistul rutier identifica detinatorul autovehiculului caruia ii aplica amenda si o trimite impreuna cu fotografia.

 • Întrebarea nr. 10 Matrixu

  De ce nu se introduce un articol pentru a se putea da amenzi de pe camerele video amplasate pe stalpi prin intersectii?
  Aceiasi intrebare si pentru amenzi date pe camerele de luat vederi aflate in masinile participantilor la trafic. Cum se poate demonstra ca am fost amenintat injurat sau scuipat in trafic daca nu printr-o dovada video?

  • Toma Paul

   Exista o asemenea prevedere la art 109 al 2 din OUG nr. 195/2002. Din pacate, politia rutiera nu are in dotare mai multe asemenea camere de supraveghere video a traficului rutier.

   Neavand calitatea de agent constatator, in asemenea situatii nu pot fi aplicate sanctiuni contraventionale. Exista o propunere formulata in comisiile de specialitate ale parlamentului Romaniei de folosire a unor asemenea mijloace de proba. Pana in prezent, nu s-a ajuns la o solutie concreta.

 • Întrebarea nr. 11 vamaiot

  Domnule comisar sef, ce sustinere credeti ca exista la nivel politic pentru inasprirea penalitatilor din Noul cod rutier, astfel incat sa reducem problemele legate de :

  -masinile care nu platesc taxe in tara dar ne ingramadesc in ambuteiaje,
  -soferii implicati in accidente cu victime, care nu raspund pentru neatentia lor,
  -soferii care violenti care sub indemnul manelelor la primul blocaj coboara sa aplice legea personala

  Iar o alta intrebare este, credeti ca o revigorare a imaginii politiei rutiere, prin schimbarea tinutei cu una specifica (gen combinezon si boneta) modelul francez de ex, ar inlocuii imaginea de mult formata a politistului care te oprea in trafic si care statea in in masina de politie cu portiera deschisa, tinand piciorul ridicat si completand sprijinit de volan Procesul Verbal ? Mentionez ca standardele Europene au schimbat normele de procedura si in politia rutiera , dar raportarea oamenilor are inca amintirile vremurilor in care se putea conta pe bunatatea agentului constatator !

  • Toma Paul

   Ambele intrebari cred ca ar trebui adresate factorilor politici iar in situatia in care primiti un raspuns am fi recunoscatori sa-l aflam si noi.

 • Întrebarea nr. 12 goto

  se va face o deosebire la amenzi in functie de gravitatea faptei? de exemplu una e sa depasesti viteza cu 10-15 km/h in oras sau localitati, mai ales in zone unde e limitare la la 30 km/h, si alta e sa depsesti cu peste 50 km/h. in acest caz marirea amenzii ar trebuii facuta in mod exponential, nu liniar (adica mult mai mare in al doilea caz).

  ce amenzi si mai ales cand se vor aplica si celor care administreaza drumurile? mai ales in cazul indicatoarelor care nu se vad din cauza copacilor sau panourilor publicitare. sau unde limita de viteza nu este indicata corect. de exemplu intre bucuresti si ploiesti sunt multe localitati unde la intrare limita este de 70 iar la iesire este semnalizat sfarsitul limitei de 50. sau localitati legate una de alta unde la prima este 70 si la a doua este de 50 dar a doua nu este semnalizata. si sa nu mai vorbim de sosele unde delimitarile sensurilor nu se mai vad. parerea mea este ca in cazurile in care se produc accidente in locuri unde semnalizarile nu sunt vizibile sa fie tras la raspundere si administratorul drumului.

  confiscarea masinii nu e corecta. in schimb se poate face amenda astfel incat sa coste aproape cat masina.

  amenzile in functie de valoarea masinii sau venitul soferilor nu e corecta. am vazut pe autostrada dacii 1310 care mergeau aiurea rau de tot. in acest caz valoarea amenzii ar fi foarte mica, deoarece masina ar costa pina intr-o mie de euro. si mai ales in mediul rural se pot vedea astfel de cazuri. si nu mai zic de faptul ca multe masini sun sh, deci amenzile mai mici. si in plus cine si pe ce baza se va calcula cuantumul amenzii?

  • Toma Paul

   Exista o diferentiere a cuantumului amenzii in functie de marimea vitezei nu si de locul unde a fost incalcata norma.

   2. Exista si se aplica amenzi administratorilor drumurilor inclusiv pentru situatiile prezentate de dvs. Din pacate, se pare ca simpla amenda nu-i determina sa remedieze problemele semnalate. Vom insista sens in care va rugam sa transmiteti direct structurilor teritoriale din Bucuresti si Ploiesti problemele cu care va confruntati.

   3. Politia rutiera nu a propus confiscarea autovehiculului si nicio o amenda atat de mare.

   4. Am raspuns mai sus la aceasta intrebare

 • Întrebarea nr. 13 zuperman

  Faptul ca nu se poate contesta procesul verbal nu lasa loc pentru eventuale abuzuri?

  • Toma Paul

   Fiecarui cetatean i se garanteaza accesul liber la justitie situatie in care nu se poate interzice nimanui contestarea procesului verbal. Nu am formulat asemenea propunere.

   Si viitor se propune pastrarea accesului neingradit la justitie al tuturor cetatenilor, deci posibilitatea de contestare a procesului verbal, insa se propune introducerea unei sume stabilita de instanta de judecata care poate la echivalentul amenzii contraventionale, ca si garantie inainte de inceperea procesului. In cazul admiterii plangerii, suma se restituie. In caz contrar, aceasta se constituie in echivalentul amenzii contraventionale. In aceste conditii, opinam ca fiecare dintre cei tentati sa introduca plangere stiind de la inceput ca nu au dreptate (mijloace de probe care sa-i sustina nevinovatia) vor analiza cu mai multa atentie oportunitatea actiunii.

 • Întrebarea nr. 14 www

  Cum vor putea fi amendati anumiti soferi care au masini de zeci de mii de euro dar,surpriza,loc de munca nu?
  Teribilistii care se intrec sau depasesc "la risc" si te trezesti ca intri in sant ce se poate face?Amenzi pai nu lucreaza.

  • Toma Paul

   Legea nu prevede asemenea conditie, amenda aplicandu-se celui care incalca legea, fara a fi prevazute conditii legate de existenta unor venituri, loc de munca, valoarea masinii etc.

 • Întrebarea nr. 15 Calinescu Radu

  De nenumarate ori pe autostrazi, atunci cand te afli pe banda a 2-a pentru ca depasesti vehicule aflate pe banda 1 sau chiar se merge in coloana atat pe banda 1 cat si pe a 2-a, apar conducatori auto ce vin tare din spate, se apropie extrem de mult de spatele masinii aflate in fata lor, semnalizeaza agresiv cu farurile si parca spun : "pleaca din fata mea . Trebuie sa trec eu !". Aceste situatii apreciez ca sunt extrem de grave si pot pune viata celor ce circula regulamentar in mare pericol. Am fost de curand martorul unui astfel de eveniment cand un sofer agresiv a "obligat" o doamna cu copii aflati pe bancheta din spate a masinii ce o conducea sa revina pe banda 1 , intre 2 camioane pe care dorea sa le depaseasca. Putin a lipsit, avand un Citroen micut, sa nu piarda controlul masinii si sa sufere un accident din care numai Dumnezeu stie daca ar fi scapat cineva cu viata. In aceste cazuri stresul la care este supus soferul masinii "avertizate" sa se dea la o parte este unul enorm si poate provoca accidente tragice. Putem face cumva astfel incat astfel de soferi sa fie amendati ? De ce la scolile de soferi nu se discuta de faptul ca actiunile agresive pot genera un stres inutil partenerilor de trafic, stres ce poate duce in multe situatii la actiuni cu final dramatic ? Oricum stresul impiedica o gandire limpede si nu are cum sa generezeze efecte pozitive pentru nimeni. Nici macar pentru cel ce il genereaza!

  • Toma Paul

   Legea prevede pentru toti conducatorii de vehicule utilizarea benzilor dinspre partea drepta a drumului sens in care dupa efectuarea unei depasiri, sunteti obligat sa reveniti pe banda pe care circulati. In al doilea rand, neavand calitatea de agent constatator, nu trebuie sa deveniti justitiar in trafic si sa va incapatanati sa circulati pe banda de langa axul drumului. Lasati constatarea si sanctionarea unei astfel de situatii pentru cei care au compententa.

   Cazul semnalat de dvs. face parte din 'comportamentul agresiv' pe care dorim sa-l reglementam in legea circulatiei si la care m-am referit mai sus.

 • Întrebarea nr. 16 Marius

  Buna Ziua,

  Noul proiect al codului rutier stipuleaza si culpa comuna in cazul accidentelor? Aici ma refer la masinile parcate la colt de strada care blocheaza posibilitatea de a te asigura in conditii de siguranta sau a celor din zona trecerilor de pietoni care iti obtureaza posibilitatea de a vedea potentiali pietoni si care poate duce la accidente.
  Vor exista programe de educarea a populatiei despre cum se traverseaza corect?

  va multumesc,
  Marius

  • Toma Paul

   In solutionarea unui accident se poate retine culpa mai multor participanti la trafic inclusiv a conducatorilor masinilor implicate.

   Cat priveste obturarea vizibilitatii ea trebuie sesizata si constatata.

   De altfel, in actuala legislatie rutiera se prevede o sitanta minima fata de trecerile pietonale in care se interzice oprirea/stationarea vehiculelor.

   Au existat asemenea programe si ele exista in continuare.

 • Întrebarea nr. 17 noname

  sa zicem ca in cel mai rau caz, se contesta.
  daca politia demonstreaza ca amenda este indreptatita, sanctiunea ramane. altfel nu.
  faptul ca ramane din momentul validarii ei de instanta, o face mai putin amenda?
  care este problema? daca este vinovat, soferul nu va plati oricum, fie ca o contesta si pierde, fie ca nu o contesta?
  unde ne grabim asa?
  si noi despre ce vorbim aici? pe baza caror modificari? cine le-a vazut? unde sunt scris intr-o forma precisa si asumata ? daca nu sunt scrise, pe cine cautati prin redactie ?

  • Toma Paul

   La aceasta intrebare am raspuns mai sus.

 • Întrebarea nr. 18 Adrian

  D-le comisar, de ce Politia Rutiera pune totdeauna accentul pe depasirea vitezei legale si nu ia in considerare toate celelalte incalcari? Ca exemplu, celebrul video cu un automobilist care a atins viteza de 214 kmh pe A2 arata clar un alt automobilist care a trecut de pe banda 1 pe banda 2 a autostrazii fara sa se asigure, fiind gata sa provoace un accident.

  • Toma Paul

   Imaginile au fost prezentate de mass media in contextul vitezei inregistrate insa manevra facuta de catre celalat conducator auto este de asemenea periculoasa si supusa sanctiunii.

 • Întrebarea nr. 19 Victor

  Conform art.6 pct.2 din CEDO este precizat faptul ca "Orice persoana acuzata de o infracţiune este prezumata nevinovata pana ce vinovatia sa va fi legal stabilita. " Reprezinta deja o uzanta faptul ca referirea la infractiunea din CEDO trebuie interpretata intr-un sens larg, netinind cont exclusiv de sensul dat termenului infractiune in dreptul intern al unei tari.

  Prin urmare si la contraventii. Prin urmare cine acuza (eg: agentul constatator) trebuie sa prezinte dovezi pentru a proba fapta comisa.

  Cum veti putea, in baza acestor prevederi, sa contracarati prevederile unei Directive Europene?

  • Toma Paul

   In cazul contestarii procesului verbal de constatare a contraventiei se aplica potrivit legislatiei nationale dispozitiile Codului de procedura civila iar persoana care solicita anularea actului de constatare trebuie sa prezinte probe care sa intoarca prezumtia de legalitate si temeinicie a procesului verbal de contraventie.

 • Întrebarea nr. 20 mircea

  Domnule Comisar,

  circul mult pe soselele Romaniei si cred ca un mare pericol cu multe victime, il reprezinta depasirile riscante unde este linie continua (Curbe, pante etc). Foarte des am fost pus in situatii limita de soferi iresponsabili.
  Nu am vazut niciodata un echipaj de politie in aceste zone periculoase. Cum va ganditi sa supravegheati si sa luati masuri pentru aceste abateri ?
  De ce echipajele stau numai in localitati ? Nu va ganditi si la echipaje in civil in locurile periculoase ?

  • Toma Paul

   Daca ati vedea politisti in aceste zone sigur s-ar folosi sitagma 'stau la panda'. In situatiile in care reteaua de drumuri, mai ales in afara localitatilor, este insuficient dimensionata circulatia desfasurandu-se in proportie covarsitoare pe o singura banda pe sens, stationarea unui autovehicul in aceste zone ar ingreuna si mai mult desfasurarea traficului in conditii de siguranta.

   In activitatile zilnice punem un accent deosebit pe depistarea si sanctionarea unor asemenea manevre deosebit de periculoasa.

   In urma cu cativa ani a existat o asemenea preocupare legata echipaje in civil in locuri periculoase care s-a lovit insa de o opozitie puternica a societatii civile.

 • Întrebarea nr. 21 Pisi

  Pentru modalitatea criminala de a inchide brusc A2 de la Drajna la Fetesti, sambata 13 august la ora de maxim trafic. In urma acestei modailtati de a pune brusc masina de politie in mijlocul autostrazii si a scoate sute de masini de pe autostrada, s-au accidentat zeci de masini. Daunele astea cine le plateste?

  • Toma Paul

   Tot politistii, insa in conditiile in care acestia nu sunt in misiuni de interventie cu caracter de urgenta.

  • Toma Paul

   Trebuie verificata situatia, nu cunosc date concrete sens in care va rog sa va adresati conducerii sectiei de politie autostrazi.

 • Întrebarea nr. 22 Sorin

  Si aici ma refer strict la noul Cod Rutier.
  Nu exista sanctiuni in actualul Cod Rutier pentu cei care circula pe linia de tramvai atunci cand exista doua benzi de circulatie pe sens? Cine o aplica? Nu exista sanctiuni pentru cei care trec pe culoarea rosie a semaforului? Cine o aplica?
  Caz concret, echipaj de politie la intersectia de la gara de nord, venind pe Grivita, doua benzi pe sens. S-a format o a treia banda, pe linia de tramvai. Echipajul ne oprea pe noi, de pe cele doua benizi, regulamentare, si lasa sa treaca exact pe cei care circulau neregulamentar - de pe linia de tramvai. Deci, intrebarea, cu cine aplicam Noul, Vechiul, Viitorul Cod Rutier?

  E usor a scrie versuri / Cand nimic nu ai a spune, / Insirand cuvinte goale / Ce din coada au sa sune.
  Cu respect,
  Sorin

  • Toma Paul

   Cu mici exceptii, calea de rulare a tramvaiului poate fi utilizata si de catre conducatorii de vehicule.

 • Întrebarea nr. 23 Dinu

  1. unde se poate citi varianta noua a codului rutier?
  2. in noul cod rutier, exista notiunea de "autor moral" al unui accident? (si ma refer aici de ex. la situatia in care eu incerc sa evit coliziunea cu un alt autovehicul, care incalca o prevedere a codului rutier, din aceasta manevra rezultand sa spunem o coliziune intre mine si un alt participant la trafic. Chiar daca cel pe care am incercat sa il evit nu este implicat in coliziune, el este de fapt "autorul moral", nu?)

  • Toma Paul

   1. Propunerile vor fi inaintate forurilor legislative care vor analiza si vor stabili forma finala a actului.

   2. In solutionarea oricarui accident de circulatie trebuiesc avute in vedere toate aspectele care au determinat producerea acestuia.

 • Întrebarea nr. 24 Claudiu

  La scoala de soferi am fost invatat sa respect intocmai limitele de viteza stabilite pe drumul respectiv. Dar practic, daca respect cei 50+10 km/h admisi in localitati adun frustrarea din partea celor care ma depasesc si care imi fac flash-uri (as fi singurul care circula legal), iar la un drum Galati-Arad s-ar mai adauga cateva ore. Nu se poate mari limita de viteza pe toate drumurile nationale si europene la 70 km/h cand trec prin localitati si nici nu exista alternativa pe autostrada (exemplu: Valea Prahovei)?

  • Toma Paul

   Potrivit legii, in functie de particularitatile si elementele geometrice ale drumului, administratorul drumului poate stabili pe raza localitatilor limite superioare valorii de 50 km pe ora dar nu mai mult de 80 pentru vehicule din categoria A si B, dar numai cu acordul politiei rutiere. Au existat cateva asemenea propuneri precum cele de DN 1 la care faceti referire, dar si pe alte segmente ale unor drumuri nationale.

11386 vizualizari

 • politia rutiera nu munceste(eficient) (Marţi, 23 august 2011, 15:44)

  gelu [anonim]

  de ce discutam mereu de inasprirea legilor daca ele nu se aplica? de exemplu: e plin Bucurestiul de echipe de politie care dubleaza semaforul. De ce blocati resursele umane in acest mod, cand ei ar putea sa alerge de la o intersectie la alta si sa de amenzi celor care blocheaza intersectia? alta chestie cu parcatul unde este semn de interzis: de ce nu exista un politist responsabil pe o zona care odata sau de doua ori pe zi sa treaca si sa puna amenzi in geam(sau sa le trimita acasa cum e procedura)? Ex concret : la 13 sept colt cu trafic greu sunt aproape zilnic politisti pe post de semafor, masinile vin pe linia de tramvai si nu patesc nimic (ce cred eu ca se poate face: tras pe dreapta - undeva unde e loc - trafic greu in acest caz, un politist sa traga pe dreapta, altul sa faca proces verbal cand o sa piarda grabitul 2 ore acolo se va lecui). va dau zeci de exemple in fiecare zi daca vreti... ce tot vorbim de legi mai aspre daca nici astea care sunt nu se aplica? politistul nu are nicio autoritate si eu nu cred ca el e vinovat ci managementul defectuos - omul nu este selectat, evaluat, controlat.
  • Re: (Miercuri, 24 august 2011, 10:51)

   Toma Paul [hotnews.ro] i-a raspuns lui gelu

   Ca sa aplici o sanctiune in primul rand trebuie sa fie o incalcare a legii si o persoana abilitata care sa o constate. Spre deosebire de alte tari din Europa, precum Olanda, unde 80% dintre sanctiunile rutiere se aplica in baza unor mijloace tehnice, in romania constatarea se face in general direct de catre politistul rutier. Asemenea mijloace le utilizam numai pentru constatarea regimului de viteza. Prezenta politistilor in interesectiile principale din municipii precum Bucurestiul este necesara in special pentru imbunatatirea fliuentei rutiere in lipsa unor sisteme inteligente de dirijare a traficului ce trebuiesc asigurate potrivit legii de catre autoritatile administratiei publice locale.
 • Sanctiuni (Marţi, 23 august 2011, 15:46)

  stea [anonim]

  In ce mod pot fi sanctionati soferii cu masini puternice care in conditiile circulatiei aglomerate pe mai multe benzi si la limita maxima admisa de viteza a coloanei, incearca sa isi faca loc pe banda de langa ax cu claxoane sonore si luminoase, prin apropierea periculoasa din spate si cu riscul ca un sofer mai slab de inger sa comita un accident trecand imprudent pe alta banda? Mentionez ca nu este vorba de situatiile expres prevazute de lege cand conducatorii auto trebuie sa dea prioritate, salvarii, politiei, coloanelor oficiale, etc. Va multumesc.
  • Re: (Miercuri, 24 august 2011, 10:53)

   Toma Paul [hotnews.ro] i-a raspuns lui stea

   Ceea ce prezentati se regaseste in conceptul 'conducere agresiva' care a fost definit ca si propunere in legea de aprobare a OUG nr. 69/2007 de modificare a OUG nr. 195/2002. Urmeaza ca asupra propunerii sa se pronunte Parlamentul Romaniei.
 • protejarea politistului... (Marţi, 23 august 2011, 15:55)

  echos [utilizator]

  Buna ziua,
  Am o intrebare: considerati necesara intarirea protectiei acordata de stat politistului?
  Sa ma explic: Nu mi se pare normal ca politistul sa poata fii dat in judecata individual de catre cetatean atat timp cat el, politistul, reprezinta o institutie a statului si este in exercitiul functiunii. Nu mi se pare normal ca politistul sa trebuiasca sa-si plateasca din banii lui avocat care sa-l apere in instanta.
  Si personal, imi pare rau ca politistii umbla cu arme la ei DEGEABA....
  • Re: (Miercuri, 24 august 2011, 10:55)

   Toma Paul [hotnews.ro] i-a raspuns lui echos

   Intrebarea vizeaza doua aspecte: cel contraventional respectiv penal. Din punct de vedere al sanctiunii contraventionale cetateanul nemultumit se adreseaza instantei contestand procesul verbal de constatare a contraventiei, caz in care institutia din care face parte politistul asigura reprezentarea. In celalat caz, fiind vorba de o fapta de natura penala, raspunderea politistului este directa si se realizeaza in confromitate cu dispozitiile codului penal si codului de procedura penala.
 • Violenta in trafic (Marţi, 23 august 2011, 15:57)

  Virgil [anonim]

  Am si eu 2 intrebari referitoare la "violenta in trafic"
  1. Ce facem cu soferii violenti care enervati fiind ca nu ne dam imediat din calea lor cand ne fac flashuri ne intra in fata si franeaza brusc? In cazul unui astfel de accident vinovatul legal este soferul care"nu a pastrat distanta regulamentara"
  2. Ce facem cu soferii violenti care practica cea mai noua meserie din Bucuresti si anume accidentarea intentionata a autoturismelor care ies de pe drumuri fara prioritate. Cu totii stim ca in Bucuresti exista drumuri fara prioritate de pe care efectiv nu se poate iesi decat daca un binevoitor de pe drumul principal iti da voie.
  • Re: (Miercuri, 24 august 2011, 11:00)

   Toma Paul [hotnews.ro] i-a raspuns lui Virgil

   1. Nu domneavoastra aveti calitatea de a constata si aplica sanctiunile pentru nerespectarea normelor rutiere de catre alt conducator auto. In astfel de cazuri, sesizati politia rutiera. Solutionarea unui astfel de accident se va efectua in baza declaratiilor celor implicati si a altor mijloace de proba existente.

   2. Un astfel de caz a aparut recent in media, fiind identificate persoanele in cauza care in prezent sunt cercetate in cadrul unui dosar penal de catre IPJ Ilfov. Este bine de stiut ca in situatii similare cel mai bine este sa respectati prevederile legale astfel incat in situatia in care sunteti implicat intr-un accident sa nu vi se retina culpa in producerea acestuia.

   Mai este o solutie, sa apelati pentru solutionarea accidentului la politia rutiera, si nu la modalitatea completarii formularului 'constatare amiabila de accident'.
 • Rugaminte (Marţi, 23 august 2011, 16:03)

  PSD-erbedeul [utilizator]

  STimate Domnule Comisar,
  1. Va rugam sa luati masuri hotarate impotriva conversatiilor telefonice efectuate de soferi (conducatori si conducatoare auto) aflati in trafic.
  Am observat un lucru ciudat: chiar daca opresc sa vorbeasca la telefon, nu opresc intr-o parcare ci unde-i trazneste (intr-o curba, intr-o portiune de sosea ingusta).
  2. Incercati sa limitati eliberarea permiselor auto unor persoane cu afectiuni psihice sau cu educatie scolara incompleta !
  Va multumesc.
  • Re: (Miercuri, 24 august 2011, 11:02)

   Toma Paul [hotnews.ro] i-a raspuns lui PSD-erbedeul

   In activitatile zilnice urmarim depistarea si santionarea celor care vorbesc la telefon in timp ce conduc vehicule fara utilizarea sistemului 'maini libere'.

   2. Permisele de conducere sunt eliberate numai persoanelor apte din punct de vedere medical si psihologic, activitate desfasurata de Directia regim permise de conducere si inmatriculare a vehiculelor, structura din cadrul MAI.
 • intrebari (Marţi, 23 august 2011, 16:03)

  ion [anonim]

  1. Cum clasificati masinile scumpe? Cum le evaluati? Un logan cu modificari legale care pot ajunge la 50 mii euro intra in categoria masinilor scumpe? Si cum se face diferentierea amenzii pentru doi soferi cu masini de valori diferite?

  2. Confiscarea masinii nu intra in contradictie cu legea proprietatii? De ce se poate confisca masina daca nu a fost folosita intentionat ca instrument pentru comiterea de infractiuni? Ce valoare va mai avea culpa in acest caz?

  3. Se vorbea despre introducerea avertismentelor ca promotor pentru suspendarea permisului pentru abateri minore, acum se scot punctele de penalizare. N-ar fi mai corect sa fie modificata aplicarea acestora pentru abateri minore dar nu penale si inasprirea sanctiunilor?

  4. De ce nu se anuleaza un permis de conducere daca soferul a fost prins baut la volan?

  5. Procesul verbal executoriu nu incalca constitutia? Stim deja de abuzuri si chiar eu sunt victima a abuzului unui domn politisti de la circulatie, cand acestia vor avea acest instrument la indemana nu exista suspiciunea ca uneori va fi folosit abuziv?
  • Re: (Miercuri, 24 august 2011, 11:10)

   Toma Paul [hotnews.ro] i-a raspuns lui ion

   1 si 2. Politia Rutiera nu a lansat o asemenea propunere de aplicare diferentiata a sanctiunii contraventionale in functie de venituri sau valoarea autovehiculului condus si nici referitor la confiscarea autovehiculului.

   3. In cazul in care legea prevede sanctiunea contraventionala complementara de suspendare a exercitarii dreptului de a conduce nu se aplica puncte de penalizare iar sanctiunea principala o reprezinta amenda contraventionala si nu avertismentul. Propunerea noastra vizeaza eliminarea punctelor de penalizare si marirea cuantumului amenzii.

   4. In cazul in care conducatorul unui autovehicul sau tramvai este condamnat printr-o sentinta penala definitiva pentru savarsirea infractiunii de conducere sub influenta alcoolului pe drumurile publice permisul de conducere se anuleaza.

   5. Procesul verbal neatacat in termen de 15 zile de la comunicare sau hotararea definitiva si irevocabila prin care instanta a respins plangerea formulata impotriva procesului verbal devin titluri executorii fara vreo alta formalitate.
 • intrebare (Marţi, 23 august 2011, 16:06)

  tincu [anonim]

  in anul 1991,am fost condamnat ptr talharie si as dori sa stiu daca pot sa ma prezint la examenul ptr obtinerea permisului de conducere sau este necesar reabilitarea pe care o poate da numai printr-o hatarare judecatoreasca?va multumesc
  • Re: (Miercuri, 24 august 2011, 11:11)

   Toma Paul [hotnews.ro] i-a raspuns lui tincu

   Va rog sa va adresati directiei regim permise de conducere (DRPCIV). Cel mai indicat este sa solicitati prin hotarare judecatoreasca reabilitarea.
 • intrebari (Marţi, 23 august 2011, 16:07)

  vasile [anonim]

  De ce nu se iau masuri pentru asigurarea suplimentara a securitatii politistilor, acestia fiind de multe ori reticenti in a interveni in cazul unor incidente violente in trafic.

  Cum comentati faptul ca soferii violenti au trecut testele psihologice desi e clar ca nu sunt deloc apti? Nu ar trebui anulate permisele lor de conducere?
  • Re: (Miercuri, 24 august 2011, 11:13)

   Toma Paul [hotnews.ro] i-a raspuns lui vasile

   In situatii critice apelam la ajutorul colegilor, iar in cazuri deosebite la fortele de interventie rapida. Din datele pe care le detinem, itemii din testul psihologic vizeaza clarificarea capacitatii subiectului de a putea conduce o masina pe drumurile publice si nu inclinarea catre acte de violenta a acestuia.

   Daca titularul permisului de conducere sufera de o boala incompatibila cu calitatea de conducator de autovehicul, in baza comunicarii medicului de specialitate se retrage permisul de conducere.
 • Cum se va evita mita? (Marţi, 23 august 2011, 16:12)

  DC [anonim]

  "Amenzi de 2.000 de euro pentru soferii cu masini scumpe care incalca legea" - soferul va prefera sa-i dea pe loc 50-100 Euro politistului, decat sa ia o amenda de 2000E. Cum evitati asta?
  • Re: (Miercuri, 24 august 2011, 11:17)

   Toma Paul [hotnews.ro] i-a raspuns lui DC

   Nu a fost propus un asemenea cuantum al valorii amenzii pentru nerespectarea normelor rutiere. Evitarea contactului direct dintre politist si persoana contravenienta ar conduce la eliminarea tentatiei - posibilitatii de mituire. In acest sens, mijloacele tehnice video sunt de un real folos, dotari care insa lipsesc. Ex. Camera video inregistreaza abatarea, politistul rutier identifica detinatorul autovehiculului caruia ii aplica amenda si o trimite impreuna cu fotografia.
 • Amenzi de pe camerele de supraveghere. (Marţi, 23 august 2011, 16:17)

  Matrixu [anonim]

  De ce nu se introduce un articol pentru a se putea da amenzi de pe camerele video amplasate pe stalpi prin intersectii?
  Aceiasi intrebare si pentru amenzi date pe camerele de luat vederi aflate in masinile participantilor la trafic. Cum se poate demonstra ca am fost amenintat injurat sau scuipat in trafic daca nu printr-o dovada video?
  • Re: (Miercuri, 24 august 2011, 11:20)

   Toma Paul [hotnews.ro] i-a raspuns lui Matrixu

   Exista o asemenea prevedere la art 109 al 2 din OUG nr. 195/2002. Din pacate, politia rutiera nu are in dotare mai multe asemenea camere de supraveghere video a traficului rutier.

   Neavand calitatea de agent constatator, in asemenea situatii nu pot fi aplicate sanctiuni contraventionale. Exista o propunere formulata in comisiile de specialitate ale parlamentului Romaniei de folosire a unor asemenea mijloace de proba. Pana in prezent, nu s-a ajuns la o solutie concreta.
 • Sanctiunile duc la respectarea regulilor ! (Marţi, 23 august 2011, 16:19)

  vamaiot [anonim]

  Domnule comisar sef, ce sustinere credeti ca exista la nivel politic pentru inasprirea penalitatilor din Noul cod rutier, astfel incat sa reducem problemele legate de :

  -masinile care nu platesc taxe in tara dar ne ingramadesc in ambuteiaje,
  -soferii implicati in accidente cu victime, care nu raspund pentru neatentia lor,
  -soferii care violenti care sub indemnul manelelor la primul blocaj coboara sa aplice legea personala

  Iar o alta intrebare este, credeti ca o revigorare a imaginii politiei rutiere, prin schimbarea tinutei cu una specifica (gen combinezon si boneta) modelul francez de ex, ar inlocuii imaginea de mult formata a politistului care te oprea in trafic si care statea in in masina de politie cu portiera deschisa, tinand piciorul ridicat si completand sprijinit de volan Procesul Verbal ? Mentionez ca standardele Europene au schimbat normele de procedura si in politia rutiera , dar raportarea oamenilor are inca amintirile vremurilor in care se putea conta pe bunatatea agentului constatator !
  • Re: (Miercuri, 24 august 2011, 11:21)

   Toma Paul [hotnews.ro] i-a raspuns lui vamaiot

   Ambele intrebari cred ca ar trebui adresate factorilor politici iar in situatia in care primiti un raspuns am fi recunoscatori sa-l aflam si noi.
 • amenzi (Marţi, 23 august 2011, 16:20)

  goto [anonim]

  se va face o deosebire la amenzi in functie de gravitatea faptei? de exemplu una e sa depasesti viteza cu 10-15 km/h in oras sau localitati, mai ales in zone unde e limitare la la 30 km/h, si alta e sa depsesti cu peste 50 km/h. in acest caz marirea amenzii ar trebuii facuta in mod exponential, nu liniar (adica mult mai mare in al doilea caz).

  ce amenzi si mai ales cand se vor aplica si celor care administreaza drumurile? mai ales in cazul indicatoarelor care nu se vad din cauza copacilor sau panourilor publicitare. sau unde limita de viteza nu este indicata corect. de exemplu intre bucuresti si ploiesti sunt multe localitati unde la intrare limita este de 70 iar la iesire este semnalizat sfarsitul limitei de 50. sau localitati legate una de alta unde la prima este 70 si la a doua este de 50 dar a doua nu este semnalizata. si sa nu mai vorbim de sosele unde delimitarile sensurilor nu se mai vad. parerea mea este ca in cazurile in care se produc accidente in locuri unde semnalizarile nu sunt vizibile sa fie tras la raspundere si administratorul drumului.

  confiscarea masinii nu e corecta. in schimb se poate face amenda astfel incat sa coste aproape cat masina.

  amenzile in functie de valoarea masinii sau venitul soferilor nu e corecta. am vazut pe autostrada dacii 1310 care mergeau aiurea rau de tot. in acest caz valoarea amenzii ar fi foarte mica, deoarece masina ar costa pina intr-o mie de euro. si mai ales in mediul rural se pot vedea astfel de cazuri. si nu mai zic de faptul ca multe masini sun sh, deci amenzile mai mici. si in plus cine si pe ce baza se va calcula cuantumul amenzii?
  • Re: (Miercuri, 24 august 2011, 11:27)

   Toma Paul [hotnews.ro] i-a raspuns lui goto

   Exista o diferentiere a cuantumului amenzii in functie de marimea vitezei nu si de locul unde a fost incalcata norma.

   2. Exista si se aplica amenzi administratorilor drumurilor inclusiv pentru situatiile prezentate de dvs. Din pacate, se pare ca simpla amenda nu-i determina sa remedieze problemele semnalate. Vom insista sens in care va rugam sa transmiteti direct structurilor teritoriale din Bucuresti si Ploiesti problemele cu care va confruntati.

   3. Politia rutiera nu a propus confiscarea autovehiculului si nicio o amenda atat de mare.

   4. Am raspuns mai sus la aceasta intrebare
 • Contestatie proces verbal (Marţi, 23 august 2011, 16:23)

  zuperman [utilizator]

  Faptul ca nu se poate contesta procesul verbal nu lasa loc pentru eventuale abuzuri?
  • Re: (Miercuri, 24 august 2011, 11:38)

   Toma Paul [hotnews.ro] i-a raspuns lui zuperman

   Fiecarui cetatean i se garanteaza accesul liber la justitie situatie in care nu se poate interzice nimanui contestarea procesului verbal. Nu am formulat asemenea propunere.

   Si viitor se propune pastrarea accesului neingradit la justitie al tuturor cetatenilor, deci posibilitatea de contestare a procesului verbal, insa se propune introducerea unei sume stabilita de instanta de judecata care poate la echivalentul amenzii contraventionale, ca si garantie inainte de inceperea procesului. In cazul admiterii plangerii, suma se restituie. In caz contrar, aceasta se constituie in echivalentul amenzii contraventionale. In aceste conditii, opinam ca fiecare dintre cei tentati sa introduca plangere stiind de la inceput ca nu au dreptate (mijloace de probe care sa-i sustina nevinovatia) vor analiza cu mai multa atentie oportunitatea actiunii.
 • Intrebari (Marţi, 23 august 2011, 16:27)

  www [anonim]

  Cum vor putea fi amendati anumiti soferi care au masini de zeci de mii de euro dar,surpriza,loc de munca nu?
  Teribilistii care se intrec sau depasesc "la risc" si te trezesti ca intri in sant ce se poate face?Amenzi pai nu lucreaza.
  • Re: (Miercuri, 24 august 2011, 11:41)

   Toma Paul [hotnews.ro] i-a raspuns lui www

   Legea nu prevede asemenea conditie, amenda aplicandu-se celui care incalca legea, fara a fi prevazute conditii legate de existenta unor venituri, loc de munca, valoarea masinii etc.
 • Agresivitate pe autostrada (Marţi, 23 august 2011, 16:29)

  Calinescu Radu [anonim]

  De nenumarate ori pe autostrazi, atunci cand te afli pe banda a 2-a pentru ca depasesti vehicule aflate pe banda 1 sau chiar se merge in coloana atat pe banda 1 cat si pe a 2-a, apar conducatori auto ce vin tare din spate, se apropie extrem de mult de spatele masinii aflate in fata lor, semnalizeaza agresiv cu farurile si parca spun : "pleaca din fata mea . Trebuie sa trec eu !". Aceste situatii apreciez ca sunt extrem de grave si pot pune viata celor ce circula regulamentar in mare pericol. Am fost de curand martorul unui astfel de eveniment cand un sofer agresiv a "obligat" o doamna cu copii aflati pe bancheta din spate a masinii ce o conducea sa revina pe banda 1 , intre 2 camioane pe care dorea sa le depaseasca. Putin a lipsit, avand un Citroen micut, sa nu piarda controlul masinii si sa sufere un accident din care numai Dumnezeu stie daca ar fi scapat cineva cu viata. In aceste cazuri stresul la care este supus soferul masinii "avertizate" sa se dea la o parte este unul enorm si poate provoca accidente tragice. Putem face cumva astfel incat astfel de soferi sa fie amendati ? De ce la scolile de soferi nu se discuta de faptul ca actiunile agresive pot genera un stres inutil partenerilor de trafic, stres ce poate duce in multe situatii la actiuni cu final dramatic ? Oricum stresul impiedica o gandire limpede si nu are cum sa generezeze efecte pozitive pentru nimeni. Nici macar pentru cel ce il genereaza!
  • Re: (Miercuri, 24 august 2011, 11:44)

   Toma Paul [hotnews.ro] i-a raspuns lui Calinescu Radu

   Legea prevede pentru toti conducatorii de vehicule utilizarea benzilor dinspre partea drepta a drumului sens in care dupa efectuarea unei depasiri, sunteti obligat sa reveniti pe banda pe care circulati. In al doilea rand, neavand calitatea de agent constatator, nu trebuie sa deveniti justitiar in trafic si sa va incapatanati sa circulati pe banda de langa axul drumului. Lasati constatarea si sanctionarea unei astfel de situatii pentru cei care au compententa.

   Cazul semnalat de dvs. face parte din 'comportamentul agresiv' pe care dorim sa-l reglementam in legea circulatiei si la care m-am referit mai sus.
 • culpa comuna (Marţi, 23 august 2011, 16:39)

  Marius [anonim]

  Buna Ziua,

  Noul proiect al codului rutier stipuleaza si culpa comuna in cazul accidentelor? Aici ma refer la masinile parcate la colt de strada care blocheaza posibilitatea de a te asigura in conditii de siguranta sau a celor din zona trecerilor de pietoni care iti obtureaza posibilitatea de a vedea potentiali pietoni si care poate duce la accidente.
  Vor exista programe de educarea a populatiei despre cum se traverseaza corect?

  va multumesc,
  Marius
  • Re: (Miercuri, 24 august 2011, 11:47)

   Toma Paul [hotnews.ro] i-a raspuns lui Marius

   In solutionarea unui accident se poate retine culpa mai multor participanti la trafic inclusiv a conducatorilor masinilor implicate.

   Cat priveste obturarea vizibilitatii ea trebuie sesizata si constatata.

   De altfel, in actuala legislatie rutiera se prevede o sitanta minima fata de trecerile pietonale in care se interzice oprirea/stationarea vehiculelor.

   Au existat asemenea programe si ele exista in continuare.
 • Cum sa nu poti contesta procesul verbal ? (Marţi, 23 august 2011, 16:41)

  noname [anonim]

  sa zicem ca in cel mai rau caz, se contesta.
  daca politia demonstreaza ca amenda este indreptatita, sanctiunea ramane. altfel nu.
  faptul ca ramane din momentul validarii ei de instanta, o face mai putin amenda?
  care este problema? daca este vinovat, soferul nu va plati oricum, fie ca o contesta si pierde, fie ca nu o contesta?
  unde ne grabim asa?
  si noi despre ce vorbim aici? pe baza caror modificari? cine le-a vazut? unde sunt scris intr-o forma precisa si asumata ? daca nu sunt scrise, pe cine cautati prin redactie ?
  • Re: (Miercuri, 24 august 2011, 11:47)

   Toma Paul [hotnews.ro] i-a raspuns lui noname

   La aceasta intrebare am raspuns mai sus.
 • Condus periculos (Marţi, 23 august 2011, 16:42)

  Adrian [anonim]

  D-le comisar, de ce Politia Rutiera pune totdeauna accentul pe depasirea vitezei legale si nu ia in considerare toate celelalte incalcari? Ca exemplu, celebrul video cu un automobilist care a atins viteza de 214 kmh pe A2 arata clar un alt automobilist care a trecut de pe banda 1 pe banda 2 a autostrazii fara sa se asigure, fiind gata sa provoace un accident.
  • Re: (Miercuri, 24 august 2011, 11:49)

   Toma Paul [hotnews.ro] i-a raspuns lui Adrian

   Imaginile au fost prezentate de mass media in contextul vitezei inregistrate insa manevra facuta de catre celalat conducator auto este de asemenea periculoasa si supusa sanctiunii.
 • PV Executoriu? Sigur e legal? (Marţi, 23 august 2011, 16:43)

  Victor [anonim]

  Conform art.6 pct.2 din CEDO este precizat faptul ca "Orice persoana acuzata de o infracţiune este prezumata nevinovata pana ce vinovatia sa va fi legal stabilita. " Reprezinta deja o uzanta faptul ca referirea la infractiunea din CEDO trebuie interpretata intr-un sens larg, netinind cont exclusiv de sensul dat termenului infractiune in dreptul intern al unei tari.

  Prin urmare si la contraventii. Prin urmare cine acuza (eg: agentul constatator) trebuie sa prezinte dovezi pentru a proba fapta comisa.

  Cum veti putea, in baza acestor prevederi, sa contracarati prevederile unei Directive Europene?
  • Re: (Miercuri, 24 august 2011, 11:52)

   Toma Paul [hotnews.ro] i-a raspuns lui Victor

   In cazul contestarii procesului verbal de constatare a contraventiei se aplica potrivit legislatiei nationale dispozitiile Codului de procedura civila iar persoana care solicita anularea actului de constatare trebuie sa prezinte probe care sa intoarca prezumtia de legalitate si temeinicie a procesului verbal de contraventie.
 • Intrebare (Marţi, 23 august 2011, 16:54)

  mircea [anonim]

  Domnule Comisar,

  circul mult pe soselele Romaniei si cred ca un mare pericol cu multe victime, il reprezinta depasirile riscante unde este linie continua (Curbe, pante etc). Foarte des am fost pus in situatii limita de soferi iresponsabili.
  Nu am vazut niciodata un echipaj de politie in aceste zone periculoase. Cum va ganditi sa supravegheati si sa luati masuri pentru aceste abateri ?
  De ce echipajele stau numai in localitati ? Nu va ganditi si la echipaje in civil in locurile periculoase ?
  • Re: (Miercuri, 24 august 2011, 11:57)

   Toma Paul [hotnews.ro] i-a raspuns lui mircea

   Daca ati vedea politisti in aceste zone sigur s-ar folosi sitagma 'stau la panda'. In situatiile in care reteaua de drumuri, mai ales in afara localitatilor, este insuficient dimensionata circulatia desfasurandu-se in proportie covarsitoare pe o singura banda pe sens, stationarea unui autovehicul in aceste zone ar ingreuna si mai mult desfasurarea traficului in conditii de siguranta.

   In activitatile zilnice punem un accent deosebit pe depistarea si sanctionarea unor asemenea manevre deosebit de periculoasa.

   In urma cu cativa ani a existat o asemenea preocupare legata echipaje in civil in locuri periculoase care s-a lovit insa de o opozitie puternica a societatii civile.
 • Dar pe politisti cine ii ia la rost? (Marţi, 23 august 2011, 16:59)

  Pisi [anonim]

  Pentru modalitatea criminala de a inchide brusc A2 de la Drajna la Fetesti, sambata 13 august la ora de maxim trafic. In urma acestei modailtati de a pune brusc masina de politie in mijlocul autostrazii si a scoate sute de masini de pe autostrada, s-au accidentat zeci de masini. Daunele astea cine le plateste?
  • Re: (Miercuri, 24 august 2011, 11:58)

   Toma Paul [hotnews.ro] i-a raspuns lui Pisi

   Tot politistii, insa in conditiile in care acestia nu sunt in misiuni de interventie cu caracter de urgenta.
  • Re: (Miercuri, 24 august 2011, 11:59)

   Toma Paul [hotnews.ro] i-a raspuns lui Pisi

   Trebuie verificata situatia, nu cunosc date concrete sens in care va rog sa va adresati conducerii sectiei de politie autostrazi.
 • Cine va aplica legea? (Marţi, 23 august 2011, 17:08)

  Sorin [anonim]

  Si aici ma refer strict la noul Cod Rutier.
  Nu exista sanctiuni in actualul Cod Rutier pentu cei care circula pe linia de tramvai atunci cand exista doua benzi de circulatie pe sens? Cine o aplica? Nu exista sanctiuni pentru cei care trec pe culoarea rosie a semaforului? Cine o aplica?
  Caz concret, echipaj de politie la intersectia de la gara de nord, venind pe Grivita, doua benzi pe sens. S-a format o a treia banda, pe linia de tramvai. Echipajul ne oprea pe noi, de pe cele doua benizi, regulamentare, si lasa sa treaca exact pe cei care circulau neregulamentar - de pe linia de tramvai. Deci, intrebarea, cu cine aplicam Noul, Vechiul, Viitorul Cod Rutier?

  E usor a scrie versuri / Cand nimic nu ai a spune, / Insirand cuvinte goale / Ce din coada au sa sune.
  Cu respect,
  Sorin
  • Re: (Miercuri, 24 august 2011, 12:00)

   Toma Paul [hotnews.ro] i-a raspuns lui Sorin

   Cu mici exceptii, calea de rulare a tramvaiului poate fi utilizata si de catre conducatorii de vehicule.
 • Care sunt modificarile de care discutam? (Marţi, 23 august 2011, 17:17)

  Dinu [anonim]

  1. unde se poate citi varianta noua a codului rutier?
  2. in noul cod rutier, exista notiunea de "autor moral" al unui accident? (si ma refer aici de ex. la situatia in care eu incerc sa evit coliziunea cu un alt autovehicul, care incalca o prevedere a codului rutier, din aceasta manevra rezultand sa spunem o coliziune intre mine si un alt participant la trafic. Chiar daca cel pe care am incercat sa il evit nu este implicat in coliziune, el este de fapt "autorul moral", nu?)
  • Re: (Miercuri, 24 august 2011, 12:03)

   Toma Paul [hotnews.ro] i-a raspuns lui Dinu

   1. Propunerile vor fi inaintate forurilor legislative care vor analiza si vor stabili forma finala a actului.

   2. In solutionarea oricarui accident de circulatie trebuiesc avute in vedere toate aspectele care au determinat producerea acestuia.
 • Limitele de viteza (Marţi, 23 august 2011, 17:25)

  Claudiu [anonim]

  La scoala de soferi am fost invatat sa respect intocmai limitele de viteza stabilite pe drumul respectiv. Dar practic, daca respect cei 50+10 km/h admisi in localitati adun frustrarea din partea celor care ma depasesc si care imi fac flash-uri (as fi singurul care circula legal), iar la un drum Galati-Arad s-ar mai adauga cateva ore. Nu se poate mari limita de viteza pe toate drumurile nationale si europene la 70 km/h cand trec prin localitati si nici nu exista alternativa pe autostrada (exemplu: Valea Prahovei)?
  • Re: (Miercuri, 24 august 2011, 12:06)

   Toma Paul [hotnews.ro] i-a raspuns lui Claudiu

   Potrivit legii, in functie de particularitatile si elementele geometrice ale drumului, administratorul drumului poate stabili pe raza localitatilor limite superioare valorii de 50 km pe ora dar nu mai mult de 80 pentru vehicule din categoria A si B, dar numai cu acordul politiei rutiere. Au existat cateva asemenea propuneri precum cele de DN 1 la care faceti referire, dar si pe alte segmente ale unor drumuri nationale.
 • Tinta falsa (Marţi, 23 august 2011, 17:26)

  Calin [anonim]

  Am fost amendat decurand pentru ca am circulat cu 71km/h la intrarea intr-o comuna. Amenda 134 RON.
  Facand abstractie de faptul ca mai nou la intrari de acest tip se inscriptionaeza pe sosea limitele de 70km/h respectiv 50km/h iar pe respectuvul tronson nu exostau aceste atentionari ma intreb si va intreb: oare acesta sa fie marele pericol pentru siguranta circulatiei ce trebuie drastic sanctionat sau soferii care circula pe sosele cu mult peste 100-120km/h, fac depasiri periculoase, circula prin comune si orase cu viteza mult peste cea legala, cei care trec pe galben sau rosu la semafor. Cred ca legea este departe de a corija pacatele cu adevarat grave si se multumeste cu fraierii care depasesc cu cativa km viteza legala. Mentionez ca in 37 de ani de condus nu am provocat niciun accident de circulatie si am luat 3 amenzi cu depasiri de viteza de 5, 10 respectiv 20 km/h sistematic la intrari in comune NU in interiorul localitatii.
 • Intrebari (Marţi, 23 august 2011, 17:38)

  Topinel [anonim]

  1. Ce legatura exista intre pretul masinii si viteza potentiala pe care o poate atinge? Viteza maxima tine in primul rand de rapoartele cutiei de viteze, nu de pretul masinii. Orice masina cu motor > 100CP si o greutate decenta poate atinge intr-un anumit timp 200 km/h.

  2. De ce aduceti modificari legii daca nici reglementarile curente nu se aplica. In general politia sta la vanatoare radar in locuri nepopulate cu limite de viteza aberante sau vaneaza depasirile pe linie continua. Rar mi-e dat sa vad alta situatie in care politia aplica legea. De exemplu, daca numai intr-o luna s-ar ridica carnete pentru depasirea coloanei stationate la semafor in Bucuresti, cred ca jumatate de oras ar ramane fara carnet. Ca dovada ca e doar o problema de aplicare, nu de legislatie, sper ca va amintiti cele doua saptamani cand s-a circulat civilizat in Bucuresti, tocmai ca politia ridica carnete pentru contraventia de mai sus.

  3. Desi am fost agresat in trafic (am primit un spray paralizant in nas de la un taximetrist), singurul lucru pe care l-a primit agresorul a fost o amenda de 200 de lei pentru tulburarea linistii publice. Si asta fiindca am insistat, in ciuda faptului ca am fost descurajat prin toate mijloacele chiar de politie sa depun plangere, sub motivul abracadabrant ca nu m-a lovit fizic si n-au ce sa-i faca, iar spray-ul paralizant nu e arma. Aceleasi probleme de suport si aplicare ale legii.

  4. Cum vedeti rezolvarea problemelor generate de harburile inmatriculate in Bulgaria?

  5. In spirit european, sunteti dispus sa ridicati limita de alcoolemie la un procent care sa permita consumul unei beri?
 • Sanctiuni progresive (Marţi, 23 august 2011, 18:03)

  Ritzi Pitzi [utilizator]

  1.

  Nu credeti ca o metoda eficienta de descurajare (in timp) a incalcarii Codului Rutier ar putea fi marirea progresiva a sanctiunilor pentru "recidivisti " ? Exista sistemul de evidenta a abaterilor, deci se poate aplica, doar sa existe si vointa ...

  Amenzile si suspendarea permisului pot sa creasca progresiv pentru abateri identice repetate, pana cand se vor potoli si ultimii teribilisti:
  - prima abatere = sanctiunea (amenda, suspendare) din Codul Rutier
  - a doua abatere = sanctiunea x 2
  - a treia abatere = sanctiunea x 4
  - a patra abatere = sanctiunea x 8
  s.a.m.d.

  Sa vedem atunci cine se va mai urca la volan a cincea oara sub influenta alcoolului stiind ca-l asteapta 3x16=48 de luni de suspendare, iar a sasea oara va ramane fara permis 8 ani !

  Prevederile actuale, care duc suspendarea pana la maxim 270 de zile si amenzile pentru persoane fizice pana la 1320 lei (20 puncte) se pare ca sunt insuficiente pentru descurajarea celor care isi conduc masinile in total dispret fata de ceilalti participanti la trafic...

  2.

  Din cate cunosc, dosarele penale pentru conducerea unui vehicul fara permis sau fara a poseda categoria corespunzatoare se termina in majoritatea cazurilor cu amenzi penale sau inchisoare cu suspendare.

  Se poate modifica legea astfel incat aceste infractiuni sa conduca automat la o pedeapsa privativa de libertate (de exemplu 1-3 luni), dar care sa nu poata fi "cu suspendare"?

  In acest fel poate se vor gandi de mai multe ori cei in cauza... In momentul de fata, un astfel de infractor, care poate comite accidente grave, nu poate fi oprit ca, pana la proces, sa conduca din nou vehicule fara a poseda permis, continuand sa fie un pericol public.

  Multumesc.
 • Noul Cod neconstitutional (Marţi, 23 august 2011, 18:04)

  stelian [anonim]

  Prin aplicarea de amenzi in functie de tipul masinii si nu in functie de infractiune se incalca Constitutia, ca toti sunt egali in fata legii. Este absolut elementar.
  De ce trebuie sa ia o amenda mai mare cineva cu un BMW sau Toyota ca merge cu 150 km la ora in zona de 90 sa zicem decit unul cu Logan ce merge cu aceeasi viteza?
  De ce proces verbal executoriu? Adica prezumtia de nevinovatie nu mai exista? Domnii de la circulatie au mereu dreptate?
  De ce nu scoateti din lege prostia cu alegerea numerelor? Numerele de pe placile de inmatriculare sa fie aleatorii pentru toti. Masinile companiilor sa aiba combinatie de 4 litere care sa inceapa cu F-firma sau C-companie).
  Presedintele si alte persoane oficiale nu se deplaseaza decit in masina oficiala, cu girofar si in coloana. Dar lista acestor persoane trebuie sa fie relativ mica, in opinia mea nedepasind 50-60 persoane. Pe timpul exercitarii mandatului acestea sunt OFICIALI. Punct. Si te supui regulilor persoanelor oficiale.
  In rest nimic special. Si ce daca e senator, deputat sau secretar de stat sau primar/prefect?
  Problema e insa alta. Si nimeni nu va face ce a facut presedintele Georgiei.
 • Undeva in Elvetia - amenzi uriase ! (Marţi, 23 august 2011, 18:08)

  Ioana [anonim]

  De ce nu confiscati masinile care trec de viteza 180km /h , in unele tari civilzate se aplica aceste lucruri+amenzi uriase. In Elvetia daca parchezi in unele zone interzise primesti amenda 1/2 din valuarea masinii! La sarbi daca depasesti 120km /h faci inchisoare fara prea multa vorba. Aplicati fara teama cateva din amenzile din aceste tari si sa vedeti ce rapid se potolesc acesti maniaci care se cred toti Schumacher. O amenda serioasa ar fi 1/2 din valoarea masinii , asa le inchideti gura la multi vitezomani, 2000 de euro mi se pare prea putin la o masina de 80000 EUR!
 • calraificare despre copiii sub 12 ani (Marţi, 23 august 2011, 18:54)

  gigi [anonim]

  Daca tot umblati la codul rutier, ar fi bine sa clarificati contradictia evidenta dintre paragrafele 1 si 2 ale articolului 97 cu privire la transportarea copiilor.

  Aliniatul 1 e "nou", aliniat cit de cit la normele UE si defineste conditiile in care copiii au voie sa calatoreasca in masina. Nu e aliniat totusi la cei 135cm stipulati de normele UE, dar nici alte state UE nu s-au aliniat, deci la noi ramine la 150cm. OK

  Aliniatul 2 in schimb e "foarte vechi", de pe vremea cind in Romania nu se auzise de scaunele de copii. As sugera sa fie modificat, pentru ca "tinutul in brate" e in contradictie cu aliniatul 1, in care se spune clar ca stau in scaunel sau in scoica. Nu se spune nimic despre airbag-urile frontale cu care sint dotate masinile in ziua de azi. Nu se spune nimic nici despre Dacii si despre ce se intimpla in Daciile care nu au centura in spate si deci scaunelele nu pot fi prinse.

  Clarificati va rog deci aceste aspecte, pentru a fi limpede pentru toata lumea cind luam amenda si cind nu, dar mai ales pentru siguranta noastra a tuturor.
 • rutiera (Marţi, 23 august 2011, 19:38)

  Gabriel [anonim]

  Ce ati avut in vedere cad ati propus dezincriminarea DEPASIRII LINIEI CONTINUE?In momentul de fata aceasta depasire genereaza o mare parte din evenimentele rutiere.V-ati gandit ce va urma dupa modificare.2.Ati luat in consideratei faptul ca vorbitul la telefon distrage atentia foarte mult si este posibil sa duca la aproape tot atat de multe accidente ca si alcoolul? 3.Ce se poate face impotriva unui conducator auto care circula cu 90 km/h pe banda 2 a autostrazii Buc.-Pitesti,iar cailalti conducatori auto trebuie sa-l depaseasca prin DREAPTA?.A ajuns in Bucuresti tot numai pe banda 2.
 • agresivi (Marţi, 23 august 2011, 20:12)

  MCL [anonim]

  As avea si eu niste intrebari:
  1. Ce se va intampla cu soferii cu ditamai vapoare, care se cred importanti, si care, desi au deja un semafor rosu pentru ca este o trecere de pietoni, dar totusi claxoneaza, si trec pe rosu la viteze mari?
  2. Ce ar pati cei care nu semnalizeaza schimbarea de directie, pentru ca vorbesc la telefon in timp ce conduc?
  3. Ar trebui ceva si pentru cei, care merg cu viteze mult prea mari in oras, si chiar iti dau flash-uri sa te dai din drumul lor, ca ei "ie importanti", si se grabesc?
  4. Ce se intampla cu poluarea fonica produsa de esapamente "tunate" neam-prost, sau de ATVuri, tot cu esapamente de astea, de zici ca se da cu picamerul?
  5. Ce vor pati cei "importanti" care parcheaza aiurea, cu avariile puse, ca au treaba "numai 5 minute"?

  La noi problema cea mai importanta in traficul de zi-cu-zi este conduita soferilor - adica pitipoancele si cocalarii, care se cred Dumnezeu, pentru ca au in dotare masini de zeci si sute de mii de Euro. Ei nu se tem de nimic, pentru ei nu exista legi, pur si simplu. In primul rand m-as uita la acesti oameni, si nu la amaratii cu rable, care depasesc cu 5 kph limita legala.
 • .... (Marţi, 23 august 2011, 20:32)

  florin [anonim]

  Buna ziua,

  as dori sa stiu de ce politistii rutieri nu dau amenzi pt claxonatulul excesiv, chestie reglementata de Codul Rutier (din pacate, in toata tara te imbolnavesti de nervi din cauza acestui "fenomen"). Sunt convins ca daca soferii incep sa fie amendati cu sume intre 200 si 500 de RON, intr-o saptamana se lasa linistea in orase.

  De asemenea, as dori sa stiu daca sofatul agresiv (flashuri, manevre de intimidare) este pasibil de pedeapsa. Daca da, de ce nu se aplica legea?

  Multumesc.
 • cum (Marţi, 23 august 2011, 20:39)

  MERGE INCET [anonim]

  Cum se poate contracara acel exces de zel facut fara nici un rost si fara explicatie practica sau stiintifica,de-a limita dupa bun ul plac viteza prin indicatoare ,in locuri fara un risc evident sau chiar in locuri cu drum drept,2-3 benzi / sens si fara alte restrictii?In unele localitati,pe astfel de drumuri,se pune limitare la 30km/ora,desi o viteza de 60-70/ora ar fi cel putin sigura?asta nu e un exces de zel sau dorinta de-a putea da amenzi atunci cind e nevoie de bani la buget?Asta nu seamana cu o lipsa de respect pentru conducatorii auto/contribuabili?
 • marcare clara a zonelor de restrictie (Marţi, 23 august 2011, 21:03)

  Eugen [anonim]

  Cum se poate delimita mai clar o zona de restrictie, de exemplu: de viteza redusa? In foarte multe locuri, exista semn de incepere a restrictiei, dar NU SE OBOSESTE NIMENI sa puna si semnul de incheiere a zonei cu aceasta restrictie. Asta provoaca situatii ambigue si da ocazie la abuzuri.

  Multumesc!
 • doua situatii (Marţi, 23 august 2011, 21:14)

  catalin [anonim]

  1. de ce politia nu este mai ofensiva cu incalcarea de catre unii conducatori auto a obligatiei de a parca, opri sau stationa numai in locurile permise (mentionate in lege sau marcate, semnalizate etc.) ? Mai ales ca este usor de constatat o asemenea abatere. Problema ar trebui privita nu numai dpdv al blocarii si diminuarii fluentei circulatiei, ci si al mediului. Sunt strazi cu sens unic sau cu semnalizari de interzicerea opririi pe una din parti, unde se opreste si parcheaza fara ca cineva sa sanctioneze aceasta abatere. Din acest motiv, in afara traficului ingreunat, creste poluarea, inclusiv cea sonora.
  2. de ce nu se urmareste respectarea cu strictete a obligatiei dotarii cu placute de inmatriculare la masini ? Atata timp cat legea romaneasca cere existenta unor placute in fata si spatele masinii, de ce se accepta circulatia pe drumurile publice fara una dintre cestea ?
  Desi usor de constatat, am observat politisti care nu au avut nicio reactie fata de o asemenea masina stationata sau in trecere pe langa ei. Identificarea unor hoti a fost ingreunata de faptul ca acestia au circulat cu masini fara numar. Imi aduc acum aminte de faptul ca la spargerea unei case de schimb din Navodari , a fost folosita o astfel de masina si ca hotul nu a fost prins si din aceasta cauza. Si nu este numai acest caz. Stiti ca exista practica solicitarii unui taximetru care sa indeplineasca anumite criterii legate de placuta de inmatriculare ? Sa n-o aiba sau sa nu se vada ...
  Aspectele la care va rog sa va aplecati, nu reprezinta doar fapte de incalcare a legii. Ele contribue la formarea tinerilor si nu numai, in spiritul nerespectarii si incalcarii legii.
  Locuiesc pe o artera principala intr-o localitate mare. Constat in orice moment al zilei ca, daca cineva competent ar parcurge distanta dintre doua intersectii si ar putea aplica amenzi pentru abateri de la normele de circulatie si nu numai, s-ar strange bani frumosi. In afara de efectul pozitiv al educarii oamenilor.
 • comment (Marţi, 23 august 2011, 21:40)

  teo1962 [utilizator]

  Domnule politist,
  Cred ca multe din propunerile dumneavoastra (cel putin cele dezbatute de presa) sunt de-a dreptul aberante. De exemplu, plata amenzii in functie de veniturile persoanei care o conduce, sau chiar confiscarea masinii, daca aceasta nu e implicata intr-o actiune de furt sau ceva asemanator. Banuiesc ca stiti care ar fi argumentele care ar fi impotriva unor astfel de masuri. Imi permit sa va adresez totusi cateva intrebari la care sper sa imi raspundeti.
  1. Cata incredere trebuie sa avem in politisti ca sunt cinstiti atunci cand intocmesc un proces verbal atata timp cat sustineti ca acest proces verbal sa fie executoriu? Eu efectiv am fost "jefuit" de o echipa de politie care "au constatat" ca am depasit viteza legala (desi eu am fost convins ca nu e asa) dar pana la urma nu am fost amendat.
  2. Ce ne facem cu drumurile extraordinar de proaste, in care ne stricam masinile si nimeni nu ia nicio masura? Platesc bani frumosi pe combustibil, taxa drumuri, fel de fel de alte taxe, dar cel ce sufera sunt tot eu. Exemplu: 15-20 km de la barajul lacului Vidraru spre Transfagarasan. Mi-e rusine mie sa mai spun ceva de tronsonul acesta.
  3. Cine se face raspunzator pentru marcajele, semnele de circulatie sau alte indicatoare lipsa pe soselele din Romania?
  4. Cum v-ati gandit sa rezolvati problema tiganilor care nu stiu sa citeasca, dar au permis de conducere auto?
  5. Cum v-ati gandit sa rezolvati problema "cocalarilor" care sunt "regi" ai soselelor?
  6. Cand ati gandit si propus ideile preluate de presa v-ati gandit cu adevarat la romani si la micsorarea numarului de victime pe soselele patriei sau v-ati gandit la rotunjirea veniturilor politistilor? Fara gluma sau orice fel de bascalie.
  Sincer, am minime sperante, ca ceea ce vreti sau doriti dumneavoastra va fi inspre binele nostru al tuturor si mai degraba ne vom indrepta spre o noua dictatura politista.
  Cu respect, care sper sa fie reciproc.
 • Neconstitutional si imoral (Marţi, 23 august 2011, 21:50)

  Cristina [anonim]

  Cum este posibil sa vi se para corect ca amenda pentru depasirea vitezei sa fie corelata cu "valoarea masinii"?

  Legea trebuie sa fie aceeasi pentru toata lumea, indiferent de culoare, apartenenta politica sau marimea portofelului! Tocmai asta este ideea, nu?
  Corect este sa ca amenda sa depinda de importanta infractiunii. Si indiferent cine esti, sa platesti pentru faptele tale.
 • SCOLILE DE SOFERI (Marţi, 23 august 2011, 21:58)

  victor [anonim]

  Buna ziua!D-le comisar-sef, cum se pot selecta si supraveghea cat mai obiectiv instructorii de la scolile de soferi?...Sunt prezent zilnic in trafic si observ fff multe abateri comise de elevii lor, cu ei in dreapta...De acolo pleaca,parerea mea, si viitorii agresori din trafic...
  Si 2, chestionarul psihologic poate ca ar trebui putin imbunatatit, nu credeti?...
  Mult succes!
 • Intrebari (Marţi, 23 august 2011, 22:01)

  Mirobo [utilizator]

  1. Proiectul Dvs legislativ va include si sanctionarea soferilor care CU BUNA STIINTA ,fiind "iritati" de noi ,cei care respectam viteza legala in localitati precum si in afara acestora ne taie fata sau franeaza brusc ,FARA MOTIV ,pentru a ne forta la randul nostru sa facem aceeasi manevra?

  2. Sunt patit, de doua ori in spete la care am evitat accidente la care eram nevinovat ,respectiv tamponare in coloana in cazul depasirii liniei continue a unui nebun de pe contrasens ( raportul de cauzalitate !!!) si intrare in bordura pentru evitarea altui nebun care nu mi-a acordat prioritate la intrarea de pe drum secundar ?

  3.Cand aveti de gand sa patrulati pe drumurile publice cu masini in care sa filmati toate ilegalitatile produse de cei care incalca Codul Rutier si care ulterior nu mai au nici o sansa in justitie?
  Circuland mult pe soselele noastre am remarcat ca foarte multi soferi sau ocupanti ai vehicolelor ce circula pe drumurile publice arunca deseuri de orice tip ORIUNDE,ORICAND, chiar si atunci cand alti soferi efectueaza manevre de depasire a acestora (iar aceste actiuni ale lor pun in pericol efectuarea acestor manevre).
  Ex: un "domn " la volanul unui vehicol apartinand SC Agricola SA Bacau arunca coaja de banana pe banda 2 exact in momentul in care eu treceam prin dreptul acestuia.

  4.V-ati gandit sa acordati soferilor care evita accidente si bonusuri,respectiv "iertarea" de mici abateri gen:depasirea vitezei cu MAXIM 20 km/h a vitezei maxime legale( ODATA),a uitat sa aprinda lumina de intalnire ZIUA pe un drum unde acest lucru este prevazut,etc?
 • Viteza mare in orase (Marţi, 23 august 2011, 22:05)

  virgil [anonim]

  Cum va ganditi sa combateti viteza excesiva din localitati ? In Bucuresti noaptea si dimineata devreme pe marile bulevarde se circula cu viteza foarte mare.

  Mai mult daca circuli cu viteza legala ti se dau flash-uri sa le faci loc
 • Titlu executoriu?? (Marţi, 23 august 2011, 22:12)

  Alex [anonim]

  Domnul Lucian Dinita a propus instituirea titlului executoriu pentru procesul verbal de constatare a contraventiei. Vi se pare normal ca un act elaborat dupa interpretarea organului de politie, in strada, sa aiba aceasta calitate?? Toti soferii stiu ca interpretarile politistilor sunt uneori subiective. Prin urmare, cum vor mai putea fi unele procese verbale contestate, chiar daca cetateanul ar avea martori si alte elemente probatorii??
 • OARE? (Marţi, 23 august 2011, 22:22)

  Observator [anonim]

  Ca sa concluzionez dupa 34 de intrebari si semne de intrebare:
  Domnule Comisar SEF TOMA PAUL cand veti incepe (dvs politistii) sa va faceti datoria? Legile va lipsesc?
 • FLASH-URI (Marţi, 23 august 2011, 22:23)

  gino [anonim]

  cum intentionati sa sanctionati intimidarea in trafic prin flash-uri sau claxoanarea celui din fata ta ?domnilor legiutori mai calatoriti si cu masina prin europa sa vedeti cum se circula de ex.pe germmania si nu numai peste tot in europa, tu ai o masina de serie si esti deja pe banda 3 in depasire si din spate vine unul cu 200km/h cu un ferari sau porche ,pai ala intepeneste in spatele tau la distanta regulamentara si nu te intimideaza,aici trebuie lucrat cel mai mult sanctiuni drastice celor care te intimideaza in trafic asta sa fie primul punct de lege cu asta sa se inceapa!
 • zgomotul asurzitor (Marţi, 23 august 2011, 22:43)

  campean [anonim]

  Ce sanctiuni primesc soferii si motociclistii care fac zgomot infernal in trafic,participa la raliuri pe strazile si bulevardele capitalei,in special noaptea,cand ar trebui sa existe mai multa grija pentru diminuarea poluarii fonice avandu-se in vedere faptul ca oamenii care muncesc incearca sa se odihneasca in timpul noptii.Chiar la ora la care va scriu-22,30-un motociclist tureaza la maximum motorul pe un bulevard al Bucurestiului,un sofer claxoneaza cu disperare,altul are masina tunata ca sa paraie incat sa trezeasca pe toata lumea.Este cineva interesat sa fim un popor mai sanatos?Se gandeste cineva la copiii care cresc in atmosfera asta dementa si violenta?
 • agresiunea in trafic (Marţi, 23 august 2011, 22:56)

  Serban [anonim]

  Cum credeti ca puteti dovedi si sanctiona o agresiune in trafic ( nu ma refer aici la cele filmate cind soferii se dau jos din masina si isi dau ciomege in cap sau se impusca). Ma refer la micile agresiuni aplicate motociclistilor care sunt posibil generatoare de accidente.
  V-ati gindit la introducerea motopolitistilor pe motociclete neinscriptionate ?
 • despre cod rutier si altele (Marţi, 23 august 2011, 23:21)

  pion [anonim]

  de ce politistii stau la pandari nu se plaseaza vizibil/ de ce se dau tematici de amendare ale conducatorilor auto/ de ce politistii nu sunt la locurile vizibile si nu doar pandari ci sa se implice in bunul mers al circulatiei? codul rutier trebuie sa cuprinda expres aceasta sarcina a politistului rutier. Indicatoarele se monteaza, in unele locuri, fara nicio logica - doar logica amendarii. credeti ca fluiditatea si traficul este influentat negativ numai pe drumurile principale de masinile oprite in locuri nepermise? oare vehiculele oprite, parcate in intersectii, oriunde, in cartiere nu au un grad ridicat de periculozitate pentru conducatorii auto. de ce nu sunt semanlizate corect strazile cu viteza cu care se poate circula? exemplu pe bdul lascar catargii se circula cu 60 Km/h intri in piata victoriei apoi pe aviatorilor (care-i viteza pe Aviatorilor, caci nu exista indicator de sfarsit de viteza de 60 km/h? Sa fie introdusa in cod masura ca autocamioanele aflate te traseu sa fie la distanta minima intre ele de 300 m.( nu cum circula astazi, in lant astfel incat nu poti depasi fara a nu implica riscuri)
 • Presarea vehicolului din fata (Marţi, 23 august 2011, 23:24)

  Benjib [anonim]

  In spania, o cunostinta, a luat amenda prin posta pt ca politia, l-a vazut cum mergea foarte aproape in spatele altei masini presandu-l pe cel din fata.
  In Germania am fost opriti de politisti civili in audi negru. Propun partrularea de masini nemarcate.
 • intrebari (Marţi, 23 august 2011, 23:53)

  mircea [anonim]

  1. Politistii au pierdut aproape total contactul si capacitatea de a aplica legile rutiere eficient. Soferii merg pe unde vor fara nici o sanctiune: depasiri pe linia continua, pe linia dubla continua, prin stanga refugiului de tramvai, pe trotuare, pe spatiul verde etc. Din mii de cazuri observate in Bucuresti nici un singur ilegalist nu a fost pedepsit. Cum poate Politia sa revina pe strazi si sa-si faca treaba, adica sa incaseze amenzile de la infractorii si contravenientii care acum nu patesc nimic?? De ce nu sunt camere video in toate locurile sensibile, din moment ce si-ar amortiza costurile in doua-trei zile de functionare prin sutele de amenzi pe care le pot sustine?

  2. De ce trecerile de pietoni nu sunt marcate corespunzator? Ex. vopseaua de pe sosea este de proasta calitate si se sterge intr-o luna si un an de zile trecerea de pietoni ramane nemarcata. De asemeni, lipsesc indicatoarele la multe treceri, lipseste iluminatul public (ex. trecerea de pietoni de la noul pod peste Calea Barbu Vacarescu).
 • buna ziua (Marţi, 23 august 2011, 23:59)

  cristi [anonim]

  buna ziua,
  exista niste criterii clare dupa care se departajeaza masinile in ieftine si scumpe?
  nu mai e nici un secret pt nimeni ca politistul in general actioneaza in functie de planul de incasari pe care-l da sefu sau in functie de ''sutuiala'' pe care o primeste agentul de la sef la ora 8 dimineata..deci daca procesul verbal devine executoriu cine te mei poate feri de abuzurile politistului(care sint sigur ca vor exista)?
  credeti ca in actualul context socio-economic aceste masuri coergitive nu vor avea efect exact invers?(mita fiind acum unul din efectele care-mi trece acum prin cap)
  si ultima intrebare:tot aud ca politia propune,politia zice politia etc etc...ma indoiesc ca la agentul din strada vine domn'general(sau ce grade aveti dv in politie) cu carnetelu' si ia sirguincios notite...deci cine sint domnii care fac aceste propuneri?(sincer cred ca in ultimul timp politia cam abereaza)
 • CORELATI CODUL RUTIER CU STAREA DRUMURILOR SI A PA (Miercuri, 24 august 2011, 0:26)

  Alina [anonim]

  Domnule Comisar: Rational ar fi ca orice lege rutiera sa fie facuta tinind cont de conditiile de trafic pe care ni le oferiti. Sa avem drumuri cu doua benzi pe sens (cel putin) sa avem locuri de parcare in orase. sa avem semnafoare cu unda verde. sunt numai citeva conditii absolut necesare.
  Altfel Politia Rutiera s-ar putea sa se desfiinteze deoarece in scurt timp vom deveni toti soferii niste infractori si numai aveti pe cine sa sanctionati.
  Conduceti de la Bucuresti la Brasov si va veti lamuri. Va fi omorit si turismul (daca nu e mort deja).
  Gasiti caile sa-i identificati pe cei rai nu pe cei care poate gresesc din neatentie sau oboseala ca muncesc prea mult.
  Ce parere aveti despre aceasta idee de a corela codul rutier cu starea infrastructurii rutiere
 • luati doar ce e mai rau din vest (Miercuri, 24 august 2011, 0:52)

  dan [anonim]

  luati doar prevederile cele mai restrictive din vest, cand vom putea circula legal daca am consumat o bere?
 • cand veti lua si masuri de prevenire? (Miercuri, 24 august 2011, 1:07)

  dan [anonim]

  cand veti lua si masuri de prevenire nu doar de pedepsire?
  intre targul Vitan si centura orasului limita este de 50 km/h, pe un drum cu sens unic, cu 2 benzi pe sens, practic in afara orasului, iar politia sta la panda cu radarul... masura de pedepsire
  puneti in "punctele negre" camere radar si semnalizati-le, atuinci soferii reduc viteza si riscul de accidente scade semnificativ... masura de prevenire
  evolueaza si politia sau tot militie ramane?
 • cicliști (Miercuri, 24 august 2011, 1:08)

  voinic [utilizator]

  Când intrăm și noi în EU, cu un cod rutier care dă prioritățile în această ordine:

  1. pietoni
  2. cicliști
  3. transport în comun
  ...
  9. mașini mici
  10. camioane
 • Legea raspunderii obiective (Miercuri, 24 august 2011, 7:25)

  Marian [anonim]

  Detin o companie de inchirieri masini. Conform propunerii venhiculate in presa: Poliţia vrea să introducă legea răspunderii obiective. Conform şefului Poliţiei Rutiere, comisarul-şef Lucian Diniţă, „aceasta ar însemna că, în cazul încălcării legii, vă fi sancţionat proprietarul maşinii, urmând ca acesta să-şi recupereze, mai departe, paguba de la cel care a condus, dacă nu a fost el acela"
  1. Cum vom putea noi (firma de inchirieri masini) recupera contravaloarea amenzilor de la un client strain, avand in vedere ca amenda vine la luni bune dupa comiterea faptei?
  2. Se introduce confiscarea masinii pentru anumite fapte. Ne veti confisca masina daca clientul nostru va comite acele infractiuni? Noi de unde ne vom recupera contravaloarea masinii?
  Daca legea va fi promulgata asa cum e propunerea consider ca nu se vor mai putea inchiria masini catre persoane fizica in Romania.
 • Propuneri (Miercuri, 24 august 2011, 7:56)

  Conducator auto [anonim]

  Circul zilnic prin Bucuresti pina in 50km/zi. Jumatate din timpul cit conduc il acord nu felului cum conduc eu, ci felului cum conduc ceilalti. S-ar spune ca e conducere preventiva. Si da si nu, pentru ca intilnesc la tot pasul conducatori auto care incalca regulile si atunci prefer sa ma feresc singur, decit sa ma bazez pe respectarea regulilor de catre ceilalti. Daca as fotografia toate incalcarile regulilor de circulatie vazute intr-o ora s-ar aduna o gramada de amenzi.Mai cred ca fara modificari substantiale ale actualului cod rutier s-ar putea face disciplina daca:
  1. ati introduce patrule auto fara insemne cu politisti in civil care sa constate abaterile si pe care sa le demonstreze foto sau video. In cazurile de abateri grave sa aiba posibilitatea de a opri vehiculul cu luarea masurilor ce se impun. Sanctiunile sa le vina acasa insotite de dovezile respective.
  2. cred ca limita de 50km/h in localitati nu a inbunatatit statistica accidentelor. La masinile din ziua de astazi in loc sa fii atent la drum si la participantii la trafic mai mult stai cu ochii pe vitezometru ca s-o tii in 50km/h. Un 70km/h ar fi mai lejer tinind cont si de lipsa autostrazilor cit si a faptului ca daca vrei sa ajungi de la Bucuresti la Suceava de ex. treci din sat in sat si dupa 6-7 ore de condus esti mult mai predispus sa faci accidente decit daca ai conduce 4-5 ore.
  3. Posibiliatea ca Politia Rutiera sa aplice amenzi usturatoare si administratorilor drumurilor publice care nu intretin, repara, amenajeaza, semnalizeaza aceste cai de circulatie.
  Referitor la pct.1 o vorba romanesca spune "frica pazeste bostanaria".Cred ca s-ar face ordine in max 2-3 luni de la introducerea ei.
 • cod rutier (Miercuri, 24 august 2011, 8:08)

  tyty [anonim]

  va salut d-le comisar sef
  v-as adresa cateva opinii cu caracter de intrebari:
  -sunteti interesat sa fluidizati traficul sau doar sa mariti incasarile din amenzi? stim cazurile de radare la iesirea din localitati, unde nu sunt case dar s-a extins intravilanul aiurea si noi, soferii (de ocazie, de nevoie, de placere) mergem ca fraierii cu 50. si poate luati masuri pentru cresterea vitezei pe portiunile de drum unde nu se justifica acest 50, ca nu suntem asa placut impresionati de culturile de parloaga.
  -vad ca faceti mare distinctie intre smecherii cu bolizi scumpi si cei ca masini ieftine. eu am o masina medie, dar am vazut mai multi vitezomani cu dacii, matizuri si utilitare decat cu BMW. nu vad de ce impactul cu BMW este mai tragic decat impactul cu o dubita condusa de un descreierat. cred ca toate trebuie reduse in mod egal.iar masinile scumpe au sisteme de siguranta si franare mult superioare masinilor low-cost.
  ar mai fi multe de adaugat, dar mai sunt si altii si tr sa le raspundeti si lor
  multumesc
 • DE CE? (Miercuri, 24 august 2011, 8:13)

  ZaiR [anonim]

  De ce nu importam un cod ruter implementat in alte tari unde functoneaza : Elvetia - Amenzi dure pana la confiscarea masinii cu care a fot comisa infractiunea pe o perioada determinata. Serbia - Ore de munca in folosul comunitatii. Slovenia - confiscarea bunului pana la plata amenzii.

  De ce stam si ne chinuim in fiecare an sa mai scoatem cate un cod rutier si apoi lucram de 10 ori la el ca nu este bun si trebuie 'surubarit'.

  Mai pot fi contraventiile contestate in justitie si daca da, care este rostul noului cod rutier?

  De ce nu se investesteste in infrastructura online (camere in fiecare intersesctie) si abateriile consemnate sa fie trimise direct la administratia financiara. Nu sunt platite, bunul detinut iti este confiscat pentru plata amenzii.

  De ce nu importam unul care functioneaza si da rezultate in alte parti, ne este rusine sa recunoastem ca mai avem de invatat si trebuie sa ne dovedim asa-zisele cunostinte?
 • Ce se intampla daca soferul nu plateste amenda? (Miercuri, 24 august 2011, 8:23)

  misha [anonim]

  Din cate observ, oricine are o amenda, de aproape orice fel, poate astepta linistit pana ce se prescrie.
  Nu intra in executare, nu se transforma in zile de arest sau altele similare.
  Orice individ certat cu bunele moravuri stie asta si se comporta ca atare.
  Degeaba mariti amenzile (circulatie/tulburarea linistii/etc) daca nu se forteaza si incasarea.
 • masini fara permis (Miercuri, 24 august 2011, 8:44)

  Doina [anonim]

  Ce prevederi exista vizavi de autoturismele care pot fi conduse azi de la 16 ani fara permis categoria B, ci doar c un curs efectuat (caoacitatea motorului pana in 49cmc)?
 • Intrebari (Miercuri, 24 august 2011, 8:55)

  Laurentiu Ghita [anonim]

  1. Propun sanctionarea nesimtitilor care opresc unde "vrea muschii lor", punand luminile de avarie si blocand tot. Cum? Simplu. Daca ai avarie, pune si triunghiurile la distanta regulamentara. Altfel esti oprit neregulamentar, indiferent de "avarii";
  2. Mariti sanctiunile in caz de recidiva. Sistemul de puncte nu e chiar asa de inutil si functioneaza in multe tari;
  3. In cazul depasitii limitelor de viteza cu mai mult de 5okm/h e clar ca e pura nesimtire, confiscarea masinii, indiferent de valoarea ei. Pericolul la care ii expun pe ceilalti merita neglijarea "dreptului constitutional la proprietate";
  4. Idem in cazul depasirilor de coloane, la bariere, etc;
  5. Posibilitatea contestariii proceselor verbal si sanctionarea politistilor care comit abuzuri;
  6. Pedepsirea dura a celor care agreseaza un politist. Altfel, "cashketele" vor continua sa fie bataia de joc a cocalarilor.
  Si ar mai fi, dar mai sunt si altii. Ceea ce este mai important, este ca legea, asa cum este sau va fi, SA FIE APLICATA. Fara comentarii sau targuieli. Si pentru toti.
  Iar cei cu replici de genul "infrastructura, sosele, gropi,etc" sa se abtina. Respecti legea indiferent daca circuli pe autostrada sau pe ulitza.
 • rigoare (Miercuri, 24 august 2011, 9:15)

  ElGrecu [anonim]

  Buna ziua,
  Va rog sa-mi:
  1. Definiti ce inseamna masina scumpa? Valoarea de piata, pretul masinii noi? Cred ca aceasta prevedere va fi folosita pentru multe abuzuri!
  2. Spuneti-mi daca aveti cunostinta de modul in care se recupereaza punctele pierdute in Franta de exemplu?
  3. Explicati de ce sunt multe prevederi ale actualului cod (vorbitul la telefon, purtatul centurii de siguranta, opritul si parcarea interzise, depasirea refugiului de tramvai prin partea stanga, nesemnalizarea directiei de mers, depasirea coloanei aflate la semafor s.a.) aproape complet ignorate de agentii de politie? V-a dat cineva dreptul sa decideti daca legea este aplicabila sau nu, este stramba sau dreapta?
  4. Spuneti ce masuri sunt prevazute pentru ca politistul roman sa-si dobandeasca autoritatea pentru care este platit de contribuabilul roman si sa nu mai vedem scene gen politist plimbat pe capota, politist injurat de judecator in stare de ebrietate etc?
 • Schimbati modul de aplicare al sanctiunilor ! (Miercuri, 24 august 2011, 9:25)

  Andor [anonim]

  Mare parte din ceea ce ma framanta si pe mine ca sofer s-a spus deja, asa ca nu insist.
  Problema e, cred eu, faptul ca politia nu are autoritate decat in fata oamenilor corecti (putini dar mai exista). Si pentru orice proces verbal incheiat se poate depune contestatie?!
  Eu mi-am luat o camera HD rezistenta la apa si socuri cu 500RON (suna a reclama, stiu). Ar fi chiar asa de mare investitita sa dotati macar 50 de poilitisti in fiecare judet, polititsti in civil, in masini nemarcate, in trafic? Filmezi frumos ce se intampla la intersectii, toti vitejii care depasesc coloanele oprite regulamentar... Nu-i opresti. Le trimiti acasa poza si amenda. Scurt! Si nu accepti contestatii - doar e proba video!
  Inteleg sa-mi refuze mie - ca particular - o inregistrare personala pentru ca eu pot sa-mi falsific inregistrarile cu softuri adecvate , dar Politia ar trebui sa fie in afara unor asemenea presupuneri!
  Sau folositi camerele de supraveghere instalate, desi pe acestea nu-s sigur ca se vad numerele de inmatriculare! Faceti ceva, oameni buni!!!!
 • ? (Miercuri, 24 august 2011, 9:43)

  L2 [anonim]

  1. Se va face o reevaluare a limitelor de viteza pe toate drumurile din tara (in sensul cresterii limitei acolo unde nu esita pericol - de ex. comuna Lazu din jud. Constanta unde, desi nu exista nici o casa langa DN, exista limita de 50km/h)

  2. In Bucuresti au fost montate treceri de pietoni inteligente (cu senzori); numai ca unele din ele au senzorii defecti sau intorsi de vant, astfel incat se declanseaza cand trece o masina pe sosea, dar nu se declanseaza cand trece pietonul - ex: trecerea din zona Sos. Salaj). Exista o verificare periodica a acestora?

  3. La orele de varf traficul este puternic influentat de masini care sunt lasate pe avarii pe prima banda (sau a2a, daca prima banda e ocupata de masini parcate); astfel drumul se lungeste si nervozitatea creste. Exista vreo intentie de a pedepsi drastic aceste gesturi?

  4. Daca ati observat, una din principalele ingrijorari ale tuturor participantilor la trafic este consusul agresiv si violenta la volan - de la sicanari in trafic pana la scos de pe sosea, accidente provocate sau agresiuni ce nu intra in zona de "vatamare corporala". Avand in vedere ca legea trebuie sa apere cetatenii, va rog sa imi spuneti cand se va renunta la discursul de gen "nu se poate constata / pedepsi" si se va decide cum pot fi probate astfel de situatii (probe video / martori / sau chiar reclamatii multiple de la oameni diferiti) si mergand la pedepse ce pot merge de la suspendarea permisului la amenda sau chiar inchisoare (da, consider ca faptele de amenintare si stresul psihologic provocat "victimei" plus punerea in pericol a sigurantei personale sunt motive suficient de intemeiate pentru pedeapsa cu inchisoarea pe termen scurt)
  Multumesc
 • franare cu intentie (Miercuri, 24 august 2011, 9:47)

  rodin [anonim]

  Ce poate face un conducator auto, altceva decat a frana, in situatia in care un vehicul il depaseste (de obicei pe banda din dreapta) revine pe banda mea de circulatie printr-o manevra foarte scurta si franeaza brusc.
  Practic daca nu anticipezi manevra este aproape imposibil sa-l eviti.
  Ce pot face eu ca si conducator auto in situatia asta?
  Cardul legal ma sprijina in vreun fel?
  Practic nu am nici o proba a actiunii acestuia, iar daca il lovesc la prima vedere eu sunt cel vinovat si proba contrarie o pot obtine foarte greu spre imposibil.
 • Si cei cu masini modeste dar cu venituri mici? (Miercuri, 24 august 2011, 9:57)

  Alex [anonim]

  Daca am o masina de la parinti (renault megane 2006) si un venit mic, cum se calculeaza amenda? In functie de masina? sau sunt prins cu masina unui prieten, cum calculam amenda? ALOO TREZIREAA!!! E penibil, am primit parca 3,5 mil amenda pt depasirea vitezei pe un drum cu 2 benzi pe sens unde nu era nimeni si stateau in boscheti dupa o casa. Aveam pana in 90. In localitate. Asta inseamna 40% din venitul meu, amenda asta cum e? e normala? Si am fost oprit de 3 ori de politie in 9 ani de cand am permis si merg zilnic. Ok aia cu masini scumpe, dar aia cu masini ieftine? Unu cu o dacie 1.4 care s- a chinuit sa si ia si el o masina lu ala ii dam 4 mil amenda?
 • puncte penalizare (Miercuri, 24 august 2011, 10:27)

  sorin luchian [anonim]

  De ce se scot punctele de penalizare?
  Acestea sunt eficiente pentru descurajarea contraventiilor de mai mica importanta (ex: opriri, stationari neregulamentare, etc), dar care, acumulate prin incalcari repetate, pot conduce la suspendarea permisului. Si cum, in Bucuresti, aceste fapte sunt foarte frecvente, ar fi ramas un mijloc bun de descurajare. Daca se mai scoate si ridicarea masinilor - adio circulatie!
  Deasemeni, la doua trei depasiri de viteza, ai putea ramane fara permis.
  Consider ca se face un pas inapoi prin scoaterea punctelor de penalizare.
 • intrebare (Miercuri, 24 august 2011, 10:45)

  Dana [anonim]

  Apropo de circulatia masinilor inmatriculate in strainatate doar timp de 90 de zile in Romania. Uniunea Europeana ce va spune? Este voie? Daca un cetatean strain chiar vrea sa stea 4 luni in Romania, in vacanta, ce trebuie sa faca?
 • Inasprire in loc de indulgenta (Miercuri, 24 august 2011, 10:48)

  Stefan [anonim]

  Cand aveti de gand sa faceti ceea ce trebuie?Sa aplicati legea? Daca sunteti in cladirea unde are sediul hotnews, si va uitati pe geam veti vedea cum pe Calea Victoriei, prima banda pe sens inspre Splai este blocata de masini.
  La fel este in fiecare zi, mai ales seara si in weekend. Se trece pe contrasens, este o bataie de joc.
  Cand veti trece la treaba si veti sanctiona aceste abateri grave ale Codului Rutier?
  Nu credeti ca s-a ajuns aici din lipsa de actiune din partea politiei?
 • modificaţi şi legislaţia conexă (Miercuri, 24 august 2011, 11:54)

  mihai [anonim]

  salutare!
  întâmplător am profesat şi eu în domeniul "şcolilor de şofer", atât profesor, cât şi instructor...fiind tânăr am intrat în acest domeniu cu fruntea-n sus (pentru că am avut dascăli buni)
  ...
  -cine autorizează "tipărirea" cursurilor de legislaţie rutieră?
  -la preschimbarea PC pe lângă analize OBLIGATORIU şi un examen scris tip grilă....testarea şoferului chiar si cel amator cu modificările survenite in cei 10 ani de cand au obtinut permisul?
  -când vor răspunde civil penal toti cei implicati in procesul de obtinere a pc....atunci cînd se săvărşeste un accident

  cu stimă.,
 • dovada (Miercuri, 24 august 2011, 12:11)

  Rei [anonim]

  In cazul accidentelor cu victime se retine permisul din motivul ca implica o fapta penala dar ti se elibereaza o dovada in baza principiului "nevinovat pana la proba contrara".
  In cazul meu am avut un accident, fiind singur in masina am iesit de pe carosabil si am lovit un pom. mi-am spart capu si mi-am rup 2 coaste. Mi s-a retinut permisul pe motivul ca este accident cu victime si mi s-a deschis dosar ce cercetare penala. Culmea a fost cand la politie s-a acceptat plangerea de vatamare corporala depusa de mine impotriva mea. Procurorul care a cercetat cazul a ignorat aceasta plangere si a inchis dosarul. Problema mea este ca am stat 9 luni de zile cu dovada care trebuia sa o reinnoiesc la 30 zile si faptul ca prin retinerea permisului mi s-a anulat dreptul de a conduce in afara tarii. Ce credeti ca ar trebui schimbat in legislatie sau in politie ca sa nu se mai intample asemenea aberatii???


Abonare la comentarii cu RSS
Întâlniri on-line | #deladistanță

Top 10 articole cele mai ...Hotnews
Agenţii de ştiri
Siteul Hotnews.ro foloseste cookie-uri. Cookie-urile ne ajută să imbunatatim serviciile noastre. Mai multe detalii, aici.powered by
developed by