Politia Rutiera nu a propus amenzi de 2.000 de euro pentru soferii de masini scumpe care incalca legea sau confiscarea autoturismelor in cazul unor infractiuni grave, a explicat, la HotNews.ro, comisarul sef Toma Paul, care a precizat ca modificarile Codului Rutier vizeaza renuntarea la sistemul de puncte de penalizare si majorarea amenzilor.

Comisarul sef Toma PaulFoto: Hotnews

"Politia Rutiera nu a lansat o asemenea propunere de aplicare diferentiata a sanctiunii contraventionale in functie de venituri sau valoarea autovehiculului condus si nici referitor la confiscarea autovehiculului", a declarat el, intr-o intalnire online cu cititorii HotNews.ro.

In ceea ce priveste procesul verbal de constarare a infractiunii, politia doreste ca atunci cand un cetatean contesta in instanta sanctiunea sa depuna si o garantie financiara, fara a ingradi in vreun fel liberul acces la justitie.

"Si viitor se propune pastrarea accesului neingradit la justitie al tuturor cetatenilor, deci posibilitatea de contestare a procesului verbal, insa se propune introducerea unei sume, stabilita de instanta de judecata, care poate ajunge pana la echivalentul amenzii contraventionale, ca si garantie inainte de inceperea procesului", a spus comisarul sef Toma Paul.

In cazul admiterii plangerii, suma se restituie iar in caz contrar aceasta se retine ca echivalent al amenzii contraventionale.

"In aceste conditii, apreciem ca fiecare dintre cei tentati sa introduca plangere stiind de la inceput ca nu au dreptate (mijloace de probe care sa-i sustina nevinovatia) vor analiza cu mai multa atentie oportunitatea actiunii", a explicat acesta.

  • Nota redactiei: Pentru a pastra coerenta si relevanta discutiei, nu vom valida comentariile care nu se refera la temele anuntate, care nu contin intrebari sau care constau in atacuri la persoana.