Masurile de protectie pe care le adopta unele state europene pentru a depasi criza financiara vor duce la destramarea proiectului Europei, considera ministrul Muncii, Sebastian Lazaroiu.

"Europa se afla la rascruce. Nu exista decat o singura sansa pentru ca Europa sa ramana unita - ca toate statele sa respecte principiile pe care a fost construita Europa, lucru care nu se intampla. In general, in vremuri de criza, daca statele nu raman solidare, este foarte putin probabil ca lucrurile sa ramana legate. Daca nu ne gandim la ce ne uneste, ci mai degraba la ce ne desparte, nu avem nicio sansa sa mergem mai departe", a declarat, sambata, la scoala de vara de la Sulina, ministrul Muncii, citat de Agerpres.

Sebastian Lazaroiu a subliniat ca, in prezent, Romania are atu-ul ca a luat inaintea altor tari masuri de reducere a cheltuielilor bugetare.

"Avem acest avantaj ca am fost vizionari si am anticipat ca lucrurile o vor lua la un moment dat razna, ceea ce se si intampla, si am reusit sa depasim o situatie dificila. Daca ramanem prudenti in continuare, in sensul ca nu incepem sa aruncam cu banii, ca urmeaza un an electoral, cred ca Romania va fi una dintre cele mai stabile tari din spatiul european", a afirmat ministrul Muncii.

El a atras atentia asupra faptului ca masurile protectioniste luate de unele state europene, ca de exemplu Spania care a decis sa le interzica romanilor accesul pe piata fortei de munca, vor conduce pas cu pas la destramarea Europei Unite.

"Genul acesta de politici protectioniste nu vor ajuta niciodata aceste tari si in niciun caz proiectul Europei Unite. Cred ca Europa are aceasta singura sansa de a salva proiectul asa cum a fost el initial ramanand solidara si adancind integrarea. Dar tendinta nu este in aceasta directie. Acum tendinta este de izolare si fiecare incearca sa se salveze. Nicio tara europeana nu se va salva daca va merge pe drumul ei. Europa nu se poate salva din actuala criza decat prin solidaritate. Daca ma intrebati insa cat de optimist sunt, va spun ca nu sunt. Vazand ca fiecare stat european incearca sa-si creeze propriul culoar de salvare, mi-e teama ca proiectul este intr-o mare dificultate in acest moment", a opinat Sebastian Lazaroiu.

Ministrul Muncii a participat sambata la scoala de vara 'Comunitati romanesti, identitate europeana', organizata de Departamentul pentru Romanii de Pretutindeni si Agentia Nationala pentru Tineret si Sport, la care sunt prezenti circa 200 de studenti din afara granitelor, bursieri ai statului roman.