Controlul absentelor elevilor, dar si ale cadrelor didactice, va fi mult mai riguros in anul scolar 2011 - 2012, in scopul reducerii absenteismului si abandonului scolar, fenomene care trebuie privite global, a declarat, vineri, pentru Mediafax, ministrul Educatiei, Daniel Funeriu: "Tot efortul in anul scolar viitor se va centra pe elev. Nu vor fi schimbari periferice si de substanta. Concret: stim ca avem o problema cu lectura si intelegerea unui text, pentru ca asta ne spun testele internationale, am introdus o ora de lectura. Vrem sa reducem absenteismul scolar si abandonul scolar. Introducem proceduri mai riguroase in ceea ce priveste controlul absentelor. Atentie, atat al elevilor, cat si al cadrelor didactice".

Daniel Funeriu a mai precizat ca gandirea privind modul in care va fi redus abandonul scolar si absenteismul va fi una globala, iar actiunea va avea loc la nivelul fiecarei unitati de invatamant: "MECTS da liniile generale, dar MECTS nu face licitatiile pentru cardurile elevilor. Regula va fi reducerea absenteismului scolar si controlul riguros al absentelor. Mijloacele prin care se realizeaza acest lucru vor fi la indemana scolilor. Cred ca un primar care investeste in scoala va lupta si pentru cresterea rezultatelor la bacalaureat si pentru reducerea absenteismului. Primarul nu se ocupa numai de varuit peretii, ci se implica in procesul educational".

Elevii au adunat in primul semestru al anului scolar 2010-2011 peste 30 de milioane de absente, echivalent a 3.457 de ani de absente, majoritatea la liceeni, situatie care se reflecta si in rezultatele slabe de la bacalaureat, astfel ca din toamna va fi introdusa o noua forma de control a absentelor, declarase, pe 26 iulie, pentru Mediafax, secretarul de stat pentru invatamantul preuniversitar din Ministerul Educatiei, Oana Badea.