Ministerul Dezvoltarii condus de Elena Udrea a transmis intr-un raspuns oficial ca rapoartele de verificare ale contractelor Programului Operational Regional – Axa 2, pentru care institutia a decis corectii financiare de aproape 180 milioane lei,sunt documente secrete. Intr-o conferinta de presa ministrul Elena Udrea a precizat ca au fost identificate 39 de contracte la care legea achiztiilor publice a fost incalcata, dar a prezentat public doar cazul a sase Consilii Judetene pentru care corectiile financiare totale au fost de 26 milioane lei.

  • HotNews.ro a solicitat rapoartele de verificare ale contractelor din cadrul POR pentru ca in aceste documente se indica in mod clar responsabilii pentru decizia Comisiei Europene prin care au fost suspendate plati in valoare de 800 milioane euro in cadrul POR.

In data de 11 august ministrul Dezvoltarii Elena Udrea a prezentat concluziile rezultatelor verificarii procedurilor de achizitie publica la proiectele finantate prin Axa 2 a Programului Operational Regional - “Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale”. Verificarea a fost detereminata de decizia din 20 iunie a Comisiei Europene de a suspenda temporar platile in cadrul POR Axa 2.

Ministrul Elena Udrea a declarat ca in urma verificarilor a constat ca au existat nereguli ,dar ca ar fi fost vorba de “erori care au fost comise din neglijenta si nu exista suspiciunea de frauda, doar erori in aplicarea legii achizitiilor publice”.

Din aceeasi conferinta am aflat ca au fost controlate 124 de proiecte si la 39 de contracte au fost gasite nereguli. Public insa nu au fost prezentate toate institutiile unde s-au descoperit nereguli. Public, ministrul Elena Udrea a prezentat doar faptul ca la sase consilii judetene au fost aplicate corectii financiare. Iata lista cu CJ-urile si sumele reprezentand corectii financiare si mentiunile ministrului Elena Udrea:

  • Botosani (PDL - Mihai Tâbuleac)- 726.000 lei:  La Botosani corectia este de 726.000 lei pentru anumite nereguli in procesul de licitatie
  • Braila (PSD - Gheorghe Bunea Stancu)- 1.9 milioane lei:  La Braila corectia este de 1,9 mil lei, deoarece un factor de evaluare in licitatie a fost durata de executie. Câstigatorul trebuia sa termine lucrarea in 180 de zile, dar dupa aceea s-a acceptat ca termenul de executie sa fie de 530 de zile.
  • Teleorman (PSD - Liviu Dragnea)- 2.5 milioane lei: La Teleorman s-a aplicat o corectie de 10%, valoarea fiind de 2,5 milioane de lei.
  • Prahova (PSD - Mircea Cosma)- 4.2 milioane lei:  Si la Prahova s-a aplicat o corectie de 25% din fondurile europene la un contract de 17,6 milioane de lei fara TVA
  • Ilfov (PDL - Cristache Radulescu)- 10 milioane lei:  S-a aplicat o corectie de 25% la un contract de 43 milioane de lei
  • Maramures (Mircea Man PDL)- 6.6 milioane lei: La Maramures corectia a fost de 6,6 milioane de lei, adica 10% din contract

In total corectiile financiare prinse in cele sase exemple se ridica la 26 milioane lei. Ministerul a anuntat ca au fost aplicate corectii in valoare de 180 milioane lei. Astfel ca nu fost facute publice datele pentru corectii financiare de 154 milioane lei.

HotNews.ro a solicitat Ministerului Dezvoltarii,in baza legii 544/2001, sa faca publice rapoartele de control pentru toate cele 124 de proiecte verificate. Documentele solicitate ar fi indicat exact cine a gresit procedurile de achizitii publice care au dus la decizia Comisiei Europene de a suspenda platile in cadrul POR -Axa 2. Raspunzand solicitarii HotNews.ro biroul de presa al ministerului Dezvoltarii a transmis ca aceste documente sunt secretizate si ca nu intra in sfera documentelor publice.

“Din punctul de vedere al Directiei Control si Verificare Utilizare Fonduri Comunitare, raportul de verificare al unui contract este un act de control (constatari, concluzii si dupa caz, dispunerea de masuri coercitive), care nu este un document public, putând fi consultat in conditii speciale de catre institutiile statului cu atributii in acest sens (ex. DNA, DLAF, OLAF, instanta de judecata etc.).”, a precizat Ministerul Dezvoltarii.

In raspunsul transmis de minister nu exista nici un fel de argumentare juridica, nu a fost indicat nici un text de lege care prevede ca documentele solicitate sunt secretizate sau ca nu pot fi facute publice. De altfel nici legislatia de specialitate nu indica faptul ca rapoartele rezultate din verificarea “procedurilor de achizitie publica la proiectele finantate prin Axa 2 a Programului Operational Regional - “Imbunatatirea infrastructurii de transport regionale si locale” ar fi documente clasificate sau ca ele pot fi accesate doar de organele de ancheta.

Legea 544/2001 indica o lista de documente care pot fi secretizate. Pe acesta lista nu sunt incluse si rapoartele solicitate de HotNews.ro de la Ministerul dezvoltarii. Iata lista de documente care sunt exceptate de la accesul liber al cetatenilor:

  • 
a) informatiile din domeniul apararii nationale, sigurantei si ordinii publice, daca fac parte din categoriile informatiilor clasificate, potrivit legii; 
b) informatiile privind deliberarile autoritatilor, precum si cele care privesc interesele economice si politice ale Romaniei, daca fac parte din categoria informatiilor clasificate, potrivit legii; 
c) informatiile privind activitatile comerciale sau financiare, daca publicitatea acestora aduce atingere principiului concurentei loiale, potrivit legii; 
d) informatiile cu privire la datele personale, potrivit legii; 
e) informatiile privind procedura in timpul anchetei penale sau disciplinare, daca se pericliteaza rezultatul anchetei, se dezvaluie surse confidentiale ori se pun in pericol viata, integritatea corporala, sanatatea unei persoane in urma anchetei efectuate sau in curs de desfasurare; 
f) informatiile privind procedurile judiciare, daca publicitatea acestora aduce atingere asigurarii unui proces echitabil ori interesului legitim al oricareia dintre partile implicate in proces; 
g) informatiile a caror publicare prejudiciaza masurile de protectie a tinerilor

HotNews.ro a solicitatat documentele pentru a prezenta public motivele pentru care au fost aplicate corectiile financiare in valoare de 180 milioane lei. Ministerul a prezentat doar sase cazuri pentru care corecturile financiare sunt in valoare de 26 milioane lei pentru restul de 154 milioane lei nu exista nici o explicate publica. Au fost solicitate raportele controalelor pentru cele 124 de proiecte pentru a identifica exact responsabilii pentru neregulile constate la procedurile de achiztii publice. Aceste nereguli au determinat Comisia Europeana sa suspende temporar plata a 800 milioane euro in cadrul POR – Axa 2.

Reamintim faptul ca legea fundamentala a statului roman,Constitutia,garanteaza dreptul la informare a cetatenilor. Iata ce prevede Constitutia:

  • ARTICOLUL 31
(1) Dreptul persoanei de a avea acces la orice informaţie de interes public nu poate fi îngrădit.

(2) Autorităţile publice, potrivit competenţelor ce le revin, sunt obligate să asigure informarea corectă a cetăţenilor asupra treburilor publice şi asupra problemelor de interes personal.

(3) Dreptul la informaţie nu trebuie să prejudicieze măsurile de protecţie a tinerilor sau securitatea naţională.

(4) Mijloacele de informare în masă, publice şi private, sunt obligate să asigure informarea corectă a opiniei publice.

(5) Serviciile publice de radio şi de televiziune sunt autonome. Ele trebuie să garanteze grupurilor sociale şi politice importante exercitarea dreptului la antenă. Organizarea acestor servicii şi controlul parlamentar asupra activităţii lor se reglementează prin lege organică.