​Drumul de la Biserica la bâlci este de cel mult doua minute. Porneste de la un sobor de preoti care oficiaza sfanta liturghie si se termina in mijlocul a zeci de buticuri cu mici, porumb fiert si muzica de petrecere. Atmosfera au intalnit-o 25.000 de oameni la Manastirea Putna, unde luni, 15 august, a avut loc slujba hramului manastirii. Zidurile manastirii au despartit, insa, doua lumi: oameni imbracati in port popular, tineri si batrani au ascultat in curtea bisericii slujba religioasa, in timp ce afara fuste mini, tocuri inalte si camasi de ultima moda nu stiau ce sa aleaga intre "porumbelu' fiert", terasele pline de fum si tarabele cu haine de pe aleea ce ducea la biserica.

Cum au petrecut romanii la PutnaFoto: Hotnews

Liturghia a inceput la ora 9:00, cand biserica era arhiplina. Printre oamenii prezenti la slujba se afla si presedintele Consiliului Judetean Suceava, Gheorghe Flutur, alaturi de mai multi democrat-liberali. La aceeasi ora, sute de oameni se plimbau pe langa tarabele din fata Manastirii Putna sau se odihneau la terasele pline de mici si bere. Pana la amiaza, fiecare ora a adus noi valuri de oameni. Unii hotarati sa asiste la slujba, altii care au facut cale intoarsa in fata cozii de la intrarea in manastire, dar au ramas la distractie.

Putin dupa ora 10:00, in curtea manastirii Putna isi face aparitia presedintele PSD Victor Ponta, alaturi de fostul presedinte CJ Suceava, senatorul PSD Gavril Mirza, presedintele PSD Suceava, Catalin Nechifor, si de presedintele PNL Suceava, Alexandru Baisanu. Liderul social-democrat intra in manastire, asculta pentru aproape o ora slujba, dupa care iese, da declaratii presei si discuta cu primarul comunei Vicovu de Sus, social-democratul Gheorghe Schipor.

"Mai rezistati? Aici e cel mai greu, aici sunteti in Stalingrad", il intreaba Victor Ponta pe primar, adaugand: "un an mai e. Daca ati rezistat atata..." Intrebat de un om din multime ce ar face Stefan cel Mare daca ar vedea Romania acum, Ponta a replicat: "Eu Stefan nu stiu ce-ar face, dar Tepes cred ca stiu sigur ce-ar face". Victor Ponta s-a asezat apoi pe bordura uneia dintre aleile din fata Manastirii Putna, pentru a discuta cu social-democratii si penelistii care il inconjurau.

Dupa ora 11:00 isi face aparitia in multime senatorul PDL Orest Onofrei, care intra in curtea Manastirii si i se alatura presedintelui CJ Suceava, Gheorghe Flutur, care asista la slujba impreuna cu primarul Sucevei, Ion Lungu, si viceprimarul Angela Zarojanu.

Liderul PNL Suceava catre presa locala: Imbarcarea! Mergem la Suceava ca trebuie sa trimiteti imagini la Bucuresti

In jurul orei 11:30, Victor Ponta si "alaiul" sau au iesit din nou din curtea manastirii, acolo unde au participat la slujba, suparati ca la microfon preotii au multumit Consiliului Judetean Suceava condus de catre pedelistul Gheorghe Flutur pentru sprijinul acordat la organizarea manifestarilor de Sf. Maria.

In parcarea de langa zidurile manastirii, Victor Ponta discuta cu insotitorii sai despre ce "publicitate" beneficiaza pedelistii. "Si presa la fel. Nici nu s-a terminat slujba si sunt cu dom' presedinte-n sus si domn' presedinte-n jos", le-ar fi declarat Ponta celor din jurul sau.

In acelasi moment, Alexandru Baisanu, liderul PNL Suceava, aflat langa Victor Ponta, s-a uitat intr-o parte catre doi cameramani ai unei televiziuni locale, a fluierat si le-a spus: "Hai, gata baieti. Imbarcarea! Mergem la Suceava ca trebuie sa trimiteti imagini la Bucuresti". "Da, domnu' presedinte. Plecam acum?", au raspuns cei doi cameramani.

La cateva minute, la declaratii iese si Gheorghe Flutur, presedintele CJ Suceava, a venit imbracat la Putna cu o cravata verde, asortata cu gulerul sacoului pe care il purta. Intrebat daca acest lucru reprezinta un alt pas spre schimbarea culorii partidului de la portocaliu la verde, Flutur a declarat reporterilor HotNews.ro ca alegerea vestimentara nu are conotatie politica, ci tine de meseria sa de baza de silvicultor.

"Eu sunt la Putna venit, ma imbrac cum vreau. Eu sunt silvicultor. Nu dati nicio interpretare, pentru ca daca veti da veti ajunge la originea meseriei mele si sunt verde, din mai multe puncte de vedere", a declarat Flutur.

Dincolo de zidurile Manastirii Putna: Mici, bere, tocuri inalte si porumb fiert

Universul sarbatorii de la Putna a fost divizat in doua zone complet diferite, de-o parte si de alta a portilor de la manastire. In timp ce pe langa manastire, in boxele amplasate pe stalpi se auzeau doar vocile preotilor si a corului Madrigal, dincolo de poarta lacasului de cult, manelele, muzica populara, sfaraitul micilor si pocnitul pistoalelor cu capse sau cu bile din plastic au dominat fondul sonor.

In jurul manastirii, dupa slujba religioasa, oameni de toate varstele, multi dintre ei in porturi populare, se plimbau la umbra pe aleea care ducea spre lacasul de cult si se mai opreau la standurile cu carti religioase si icoane. O femeie in varsta, imbracata in costum popular, cu opinci in picioare, staruieste la un stand cu carti religioase si citeste cu atentie un volum de rugaciuni. Pe langa ea trece o tanara, imbracata si ea in stil popular, care coboara dinspre manastire si isi verifica telefonul mobil.

Langa manastire, la fantana, mai multi credinciosi, fara sa se imbranceasca si fara sa se inghesuie, asteapta sa isi umple sticlutele cu apa rece de munte.

De cealalta parte a portii de la manastire, petrecerea e in toi. Pe drumul din sat fetele isi etaleaza fustele cat mai scurte, tocurile cat mai inalte, baietii isi cumpara ochelari de soare sau se opresc la cate o bere si-un mic, vanzatorii isi striga ofertele, iar copiii alearga printre oameni impuscandu-se cu pistoalele nou cumparate.

Din doua in doua standuri se aude alt fel de muzica, iar la fiecare 50 de metri gasesti cate o terasa unde micii si berea la pahar de plastic sunt atractiile principale.

La standuri gasesti ce vrei si ce nu vrei. De la obiecte bisericesti din plastic aurit, la oale si castroane din plastic sau din lut, de la bibelouri, jucarii, casete sau CD-uri la pixuri de toate culorile sau scule si unelte electrice.

Doua zone complet diferite, doua lumi contrastante pe care toti oamenii adunati la sarbatoare le parcurg: nu poti ajunge la slujba fara sa treci prin targ, iar bilciul e facut special pentru sarbatoare.