Premierul Emil Boc a incercat sa invite mai multe investitii din China in Romania, in timpul primei sale vizite de cand a preluat functia, in 2009, afirmand ca relatia dintre cele doua este una "de suflet", noteaza agentia de presa chineza Xinhua.

"Guvernul roman a prezentat premierului chinez cinci proiecte importante", a declarat Boc intr-un interviu pentru Xinhua, dupa discutiile pe care le-a avut cu omologul sau Wen Jiabao luni.

"China este invitata sa investeasca in Romania in infrastructura, energie, transport si agricultura", a spus el, adaugand ca fiecare dintre proiecte "valoreaza peste un miliard de euro". "Si ne bucuram ca vedem ca premierul chinez este interesat sa dezvolte o astfel de colaborare", a spus Boc.

De partea cealalta, Wen s-a angajat sa dezvolte investitiile in infrasctructura cu Romania, pentru a intari relatiile economice bilaterale.

Romania este o destinatie importanta pentru investitiile chinezesti din Europa centrala si de est, iar comertul bilateral se ridica la 3,76 miliarde de dolari in 2010.

Boc a folosit cuvinte precum "prietenie" si "respect" pentru a descrie relatiile dintre cele doua tari. "Avem o relatie de suflet, nu numai o relatie tactica", a spus Boc.