Absolventii Academiei de Politie si absolventii scolilor de subofiteri ar putea fi angajati, incepand din ianuarie 2012, in functie de posturile ramase vacante, dupa restructurarile care urmeaza a se finaliza peste doua luni, a declarat vineri, la Resita, ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, transmite Agerpres.

"Pana in luna octombrie vom definitiva intregul proces de restructurare, iar toate posturile care se vor vacanta dupa aceasta data, din ianuarie, vor fi ocupate de absolventii Academiei de Politie sau de absolventii scolilor de subofiteri. Estimam ca, pana in luna martie sau aprilie 2012, urmarind un grafic al celor care se pensioneaza sau pleaca din sistem, vom reusi sa ii angajam pe acesti tineri absolventi din 2011", a declarat, vineri, la Resita, ministrul Traian Igas.

Referindu-se la procesul de disponibilizare care se desfasoara in MAI, seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, col. Marcel Lucaciu, a afirmat ca actualele criterii dupa care s-au facut restructurarile nu sunt perfecte si, prin urmare, va cere ministrului Traian Igas sa fie modificate. Acestea deriva, insa, din inegalitati de 20 de ani in structurile ministerului si din actuala legislatie, care impune un numar fix de persoane angajate la numarul de locuitori dintr-un judet.

Un exemplu in acest sens este chiar Caras-Severinul, care, desi are un numar foarte mic de locuitori, suprafata judetului este foarte mare, iar relieful diversificat, fapt care ingreuneaza deplasarea masinilor de interventie.

"Angajarile, la pompieri, au avut la baza numarul locuitorilor, iar in Romania, judetele sunt categorisite pe doua tipuri: de tip I si de tip II. Consider ca acest criteriu nu este cel mai fericit. Putem vorbi de PIB, de contributia consiliilor judetene la dezvoltarea structurilor respective, de suprafata sau de tipurile de risc. Or, oamenii trebuie sa primeasca acelasi nivel de securitate, fapt pentru care domnul ministru a solicitat ca din judetele foarte mici sa nu fie dati oameni afara, astfel incat sa se ajunga la un echilibru", a precizat seful IGSU.

Ministrul Administratiei si Internelor, Traian Igas, impreuna cu subsecretarul de stat in Ministerul Sanatatii, dr. Raed Arafat, si seful Inspectoratului General pentru Situatii de Urgenta, col. Marcel Lucaciu, s-au aflat vineri dupa-amiaza la Resita, unde au avut intalniri cu conducerea Institutiei Prefectului, a Consiliului Judetean Caras-Severin si cu sefii de arma din structurile MAI.