Grupul de pe Facebook "Pe mine NU ma reprezinta Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS" a lansat o scrisoare deschisa in care acuza LSRS ca promoveaza opinii "bigote si impregnate de nationalism". "Avand in vedere ideologia esentialista si nationalista promovata in opinia noastra de LSRS prin Romania Juna, ne intrebam cum de sunt sustinuti si finantati de institutii ale statului. Pelerinajul la Putna este organizat chiar sub inaltul patronaj al BNR", se arata in comunicatul realizat pe Facebook de peste 100 de studenti romani din strainatate.

Disputa intre studentii romani din strainatateFoto: Captura Youtube.com
  • Astazi are loc la Institutul Bancar Roman evenimentul Forumul Romania Juna - organizat de LSRS cu sprijinul BNR

La evenimentul de astazi, 12 august, de la Institutul Bancar Roman, guvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Mugur Isarescu, a declarat: "Stiu ca unii va contesta, dar nu trebuie sa va fie teama de contestatari. Si noi la Banca Nationala am fost contestati uneori. Din asemenea confruntari iese adevarul si mai-binele. Vreau sa spun ca asa cum am sprijinit demersul Dumneavoastra vom sprijini si demersurile celor care va contesta, daca vin cu proiecte realizabile care sa aduca plus-valoare".

Scrisoarea studentilor contestatari s-a inchegat pe reteaua de socializare, unde toti membrii grupului "Nu LSRS" au contribuit la elaborarea documentului, a declarat pentru HotNews.ro unul dintre membrii grupului, Nora Labo.

Scrisoarea deschisa lansata de grupul "Pe mine NU ma reprezinta Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS"

Joi, 10 august, grupul de pe Facebook "Pe mine NU ma reprezinta Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS" a remis HotNews.ro un comunicat de presa semnat de 105 "studenti sau fosti studenti romani in strainatate", in legatura cu evenimentul "Romania Juna" organizat de LSRS.

Scrisoarea deschisa incepe cu urmatorul mesaj: "Dorim sa ne exprimam public dezacordul fata de discursul, pozitiile si actiunile Ligii Studentilor Romani din Strainatate (LSRS) si sa negam caracterul reprezentativ pe care aceasta asociatie si-l aroga in mod nejustificat. In opinia noastra, acest ONG are un mod de functionare profund nedemocratic, lipsit de transparenta si onestitate fata de propriii sai membri, pretinzand in fata opiniei publice ca reprezinta vocea tuturor celor ce studiaza in afara tarii si propagand in numele acestora unele opinii pe care le consideram nocive, bigote si impregnate de nationalism".

Semnatarii sustin ca principalul motiv pentru care se delimiteaza de LSRS este "discursul promovat de acest ONG, centrat, credem noi, in jurul unei ideologii nationaliste si esentialiste". "Aceasta ideologie e exacerbata de evenimentul Romania Juna organizat de LSRS in 12-15 august 2011. Un adevarat 'proiect de renastere nationala', acest eveniment este promovat printr-un clip video care clameaza: 'Romania se autodistruge: nu-ti lasa tara prada mediocritatii si inculturii!', in vreme ce cadrele arata o sucesiune de imagini prezentand rromii, copiii de rromi, marginalii, saracii, probabil cei care contribuie la distrugerea 'Tarii' si impotriva carora sunt indemnate sa ia atitudine cohortele de studenti (NB: in 5 august clipul a fost 'cosmetizat', taindu-se partea in care defilau imaginile cu rromi: se pare ca organizatorii si-au dat seama ca nu 'da frumos' sa fii anti-rrom in public)", precizeaza comunicatul.

Vezi aici clipul video "Putna, un proiect national", inainte de editare, potrivit grupului de pe Facebook:

Vezi clipul video "Putna, un proiect national", asa cum este publicat in prezent pe site-ul Romania Juna:

Cateva fragmente din comunicatul de presa:

  • "Pornind de la ideea sovina a exceptionalitatii romanesti, a unicitatii poporului nostru, LSRS defineste notiunea de 'roman' in modul cel mai restrictiv si discriminator cu putinta, ca etnic roman de religie ortodoxa, si nu, cum ar trebui intr-un stat modern, ca cetatean roman cu drepturi depline, indiferent de etnie sau religie (ori lipsa acesteia). In ciuda catorva formule indulcite sintetic ('importanta ortodoxiei pentru romani...si a altor religii'), mesajul, asa cum il citim noi, e clar: orice roman are datoria de a fi ortodox si de a considera natiunea si tara sa superioare celorlalte. Astfel, Romania Juna se adreseaza doar 'tinerilor care simt romaneste', pe care ii cheama sa construiasca identitatea nationala. Intelectualii sunt vinovati de a fi 'intors spatele credintei poporului', iar tinerilor li se spune ca 'trebuie sa se apropie de spiritualitatea neamului nostru', ca trebuie sa-si 'faca datoria' incepand cu un pelerinaj la Putna".
  • "LSRS este o organizatie la inaugurarea careia generalul Chelaru a afirmat, in stil caracteristic: 'Voi impliniti cele trei simboluri: frumusetea, intelepciunea si forta. Voi apartineti universalitatii romanesti. Fiti ostasii acestei tari, fiti nemuritorii zamolxieni.', un cocktail de triumfalism belicos, esentialism nationalist si protocronism dacist. Pe site-ul organizatiei abunda citatele despre 'romanism' din parintele Staniloae si Petre Tutea. De exemplu: 'Aici era normal sa fie un popor unic, un popor de legatura intre Orient si Occident; noi unim luciditatea latina si sentimentul de taina al Rasaritului', respectiv 'Sunt roman prin vocatie.'".
  • "Avand in vedere ideologia esentialista si nationalista promovata in opinia noastra de LSRS prin Romania Juna, ne intrebam cum de sunt sustinuti si finantati de institutii ale statului. Pelerinajul la Putna este organizat chiar sub inaltul patronaj al BNR. Cand o organizatie studenteasca propaga nationalismul si in numele nostru, noi nu putem ramane indiferenti. Cand o organizatie si un eveniment vizibil nationaliste sunt sustinute din banii publici, iar nu putem ramane indiferenti. Noi ne delimitam asadar de pozitiile LSRS din ultima perioada, si in special de evenimentul 'Romania Juna'."

Citeste aici comunicatul integral al grupului de pe Facebook

Comunicat de presa

Cum s-a inchegat grupul de studenti pe Facebook

Grupul de pe Facebook "Pe mine NU ma reprezinta Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS" a fost creat in 2010, "mai mult in gluma, la evenimentele afisate la momentul respectiv pe site-ul LSRS", a explicat pentru HotNews.ro unul dintre membrii grupului si semnatar al scrisorii, Nora Labo. Potrivit acesteia, "de la 40 de membri, majoritatea cunoscuti si in viata reala, grupul a crescut la cateva sute, in special datorita promovarii intense a evenimentului Romania Juna".

Ideea lansarii unei scrisori deschise a venit in urma unui articol LSRS, "in care o parte din membri erau nominalizati si acuzati ca ar 'arunca cu noroi' si ar fi manati de interese obscure", sustine Nora Labo. Unul dintre membrii grupului de pe Facebook a sugerat redactarea unui raspuns, demers care s-a transformat intr-o scrisoare deschisa.

"Scrisoarea este un document colectiv, rezultatul discutiilor si dezbaterilor care au avut loc pe grupul de Facebook 'Pe mine NU ma reprezinta Liga Studentilor Romani din Strainatate - LSRS'. Mai exact, pe baza discutiilor si dezbaterilor de pe grup, a fost redactata o prima versiune a documentului. Orice membru a avut posibilitatea de a edita sau corecta documentul (incarcat pe pagina grupului). In ciuda contributiilor inegale la elaborarea documentului, toti semnatarii scrisorii isi asuma textul acesteia", explica Nora Labo.

Aceasta a declarat pentru HotNews.ro ca cei mai multi dintre membrii acestui grup nu se cunosc in viata reala, iar semnaturile au fost stranse "in aproximativ 10 zile, creand un 'Eveniment' pe Facebook pentru comunicatul care urma sa

fie lansat si invitandu-ne prietenii sa participe prin postarea unor comentarii cu numele si universitatea pe pagina".

"Asadar, semnatarii nu sunt exclusiv membri ai grupului. Toti insa dorim sa ne delimitam public de actiunile si declaratiile LSRS din ultima perioada, fara a exista in acest moment intentia de a inchega comunitatea din jurul 'Pe mine nu ma reprezina LSRS' intr-o organizatie alternativa, care sa pretinda ca reprezinta studentii romani din strainatate. De fapt, una din principalele obiectii aduse LSRS este tocmai 'inchegarea' fortata a acestor studenti - un grup eterogen - sub stindardul ortodoxismului si etniei romane", a precizat Nora Labo.

Ce este LSRS si evenimentul "Romania Juna"

Potrivit Statutului organizatiei, "Liga Studentilor Romani din Strainatate, prescurtat LSRS, este persoana juridica de drept privat fara scop patrimonial, neguvernamentala si autonoma, constituita prin asocierea libera a membrilor sai, in conformitate cu prevederile legii".

"LSRS asigura un cadru de organizare reprezentativ al studentimii romane din strainatate, promovand o puternica solidaritate intre membrii ei, ca reprezentanti de valoare ai Romaniei, si o atitudine pozitiva fata de perspectivele intoarcerii lor in tara dupa terminarea studiilor. Scopul principal al LSRS este de a apara si promova drepturile si interesele academice, profesionale, sociale si culturale ale membrilor sai, precum si de a facilita constributia lor la dezvoltarea Romaniei", se mai arata in statutul organizatiei. Raportul de activitate al LSRS pe 2010 arata ca organizatia are 5.000 de membri si 140 de voluntari.

Potrivit site-ului LSRS, "Romania Juna este cel mai important eveniment care reuneste studentii si absolventii romani din tara si din strainatate, organizat de Liga Studentilor Romani din Strainatate (LSRS), impreuna cu asociatiile studentesti din Romania si cu sprijinul Bancii Nationale a Romaniei (BNR). Scopul evenimentului este de a defini directiile principale de dezvoltare ale Romaniei pe termen lung (2010-2030), din perspectiva tinerilor romani educati la cel mai inalt nivel. Este primul efort major al generatiei noastre de a-si asuma constructia propriului viitor".

"Evenimentul marcheaza 140 de ani de la Marea Serbare de la Putna si de la Primul Congres al Studentilor Romani de Pretutindeni, evenimente de o importanta majora in definirea si consolidarea Statului Roman modern", precizeaza Liga Studentilor Romani din Strainatate.

Reactia LSRS la comunicatul grupului de pe Facebook

LSRS a publicat pe site-ul propriu un comunicat prin care "doreste sa clarifice, in beneficiul membrilor sai si in fata opiniei publice, o serie de aspecte privitoare la organizarea evenimentului Romania Juna".

"Liga a fost, este si va ramane o organizatie apolitica si echidistanta, in conformitate cu Statutul sau juridic. Liga garanteaza aceleasi drepturi pentru toti membri sai, 'indiferent de etnie, religie, sex, apartenenta politica sau orientare sexuala' (Statutul LSRS). LSRS condamna ferm orice manifestari cu caracter extremist sau nedemocratic, promovand intotdeauna idealul unei Romanii prospere, decente si democratice, o Romanie care sa garanteze drepturi egale pentru toti cetatenii ei", sustine LSRS.

Potrivit comunicatului, "LSRS regreta preluarea unor texte aflate inca in lucru de pe paginile site-ului www.romania-juna.eu. Acele citate nu apartin LSRS, nici membrilor sai. Scoase din contextul unor propuneri initiale de posibile agende de discutii, acele texte au dat nastere la anumite interpretari eronate. LSRS se delimiteaza de orice pozitii nationaliste sau discriminatorii si a dispus completarea si/sau editarea imediata a acelor texte care puteau denatura caracterul democratic, transparent si deschis al evenimentului Romania Juna".

In ce priveste pelerinajul la Putna, acesta "este deschis tuturor tinerilor romani, indiferent de religie sau etnie", se arata in comunicat, precizand ca "activitatile cu caracter religios sunt deschise doar participantilor interesati, existand si varianta vizitarii unor locuri istorice din Radauti ca program alternativ". "LSRS multumeste Bisericii Ortodoxe Romane pentru sprijinul manifestat in organizarea evenimentului Romania Juna pe 15 august, la Putna. Pentru aceasta a doua parte a evenimentului Romania Juna, LSRS nu beneficiaza de nici un alt sprijin, nici din mediul public, nici din mediul privat", mai informeaza LSRS.

Citeste aici comunicatul integral al LSRS

LSRS - Doi Ani Si Jumatate in Slujba Tinerilor Romani de Pretutindeni