Zeci de europeni, germani si croati, atrasi de preturile mult mai mici, vin la Cercul Militar din Sibiu, de vineri pana duminica, pentru a-si face un tatuaj, la cei mai cunoscuti artisti din lume, invitati la cea mai mare conventie internationala de tatuaje din Romania, Transilvania Tattoo Expo, a anuntat joi, intr-o conferinta de presa, Ovidiu Popartan, organizatorul manifestarii, citat de Agerpres: "Zeci de clienti ai artistilor care fac tatuaje in Europa si America vor veni la Sibiu, pentru ca aici este mult mai ieftin sa isi faca un tatuaj la acestia. Exista programari facute deja de luni de zile la acestia".

Acesta a dezvaluit faptul ca, in ultimii ani, criza a afectat si saloanele de tatuaje de la noi, care au supravietuit datorita clientilor straini, nu celor romani: "Strainii vin oricum in Romania sa isi faca tatuaje sau sa isi termine tatuaje incepute la ei in tara, din cauza crizei. Si pe noi ne afecteaza criza, dar lucram in ultima vreme cu clienti din afara. La noi, pretul minim pentru un tatuaj este de 100 de lei, in strainatate, minim 100 de euro", a explicat organizatorul Ovidiu Popartan, cel mai premiat artist tatuator din Romania.

Cei mai multi clienti ai saloanelor de tatuaje de la noi raman in continuare barbatii, insa se observa in ultima perioada o crestere a numarului de femei. Romanii prefera sa se tatueze in cele mai nastrusnice moduri, insa cei mai multi vor sa isi tatueze pe piele chipul iubitei sau al iubitului, asemenea unei fotografii. La noi a crescut si media de varsta, ajungand la peste 70 de ani.

Toti cei care isi vor face tatuaje vineri si sambata, la Sibiu, vor plati intre 80 si 300 de euro pe ora, daca artistul este unul strain, de renume international. Cei care au mai putini bani si vor sa se tatueze si cu scopul ajutorarii cainilor fara stapan, vor plati 50 de lei, pe o pereche de labute, desenate pe spate sau pe maini. In acest an, o parte din banii stransi de artisti vor fi donati Asociatiei pentru Protectia Animalelor 'Animal Life'.

Transilvania Tattoo Expo aduce in acest an la Sibiu 53 de artisti, din care 15 romani. Printre numele de top se afla Robert Hernandez - personajul cu cea mai mare influenta in lumea tatuajului modern. Promotor al unui stil unic, inspirat din scoala spaniola de arta, Victor Portugal este cel care a inventat un stil unic in arta tatuajului, stilul tri-dimensional, in care se gasesc elemente realistice, biomecanice sau traditionale, toate executate intr-o maniera 3D dusa la extrem. La Sibiu vor mai ajunge Lior Cifer cu lucrari exponentiale pentru stilul Dark si reprezinta lumi de cosmar, cu personaje grotesti, antrenate in actiuni demne de cele mai bune filme de groaza, dar si Benjamin Moss, care se remarca printr-o maniera realista, impregnata cu detalii fotorealistice. Unul din cei mai asteptati este americanul John Montgomery, cu tatuaje influentate de arta indiana si japoneza.

Ajunsa la cea de a treia editie, cea mai importanta conventie internationala de tatuaje din Romania, cea de la Sibiu, ocupa locul doi in topul celor mai mari conventii de profil din Europa de Est, dupa cea de la Moscova, conform organizatorilor.