Presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri, Florin Pogonaru, spune la RFI ca Romania nu are motive de panica. In cel mai rau caz va fi recesiune dar economia are asigurata finantare datorita noului acord incheiat de Bucuresti cu FMI. "Trebuie sa credem in leu pentru ca intamplator stam mai bine fata de cei din jur" explica Florin Pogonaru.

Semnarea noului acord cu FMI a fost totusi de bun augur, spune Florin Pogonaru.

"Desi am fost impotriva semnarii acordului "precautionally agreement" cu FMI, sunt cel care o spune acum ca acest acord are meritul ca in cazul prelungirii crizei, stim cel putin ca avem o sursa asigurata de finantare pentru economia romaneasca, care poate sa ne treaca de perioada cea mai rea a crizei, deci asta e un lucru bun. O spune unul care a fost total impotriva semnarii acestui acord".

In acest context, presedintele Asociatiei Oamenilor de Afaceri atrage atentia ca Romania trebuie sa aiba curaj sa se concentreze pe investitii, singurele expuse la evolutiile externe fiind in acest moment exporturile.

"Stam mai bine, cel putin decat cei din jur. Intamplator stam mai bine si trebuie sa credem in noi, trebuie sa credem in leu si nu cumva sa intram in diverse tipuri de panici vazand ce se intampla pe plan mondial si neintelegand ce ni se poate intampla. Deci in mod clar daca la noi este sa vina criza, poate sa vina ca recesiune prin faptul ca exporturile noastre cad, respectiv tarile care importa din Europa de Vest intra in recesiune, nu mai au consum, nu mai importa marfuri, inclusiv din Romania si asta ar fi pentru noi consecinta dramatica. Altminteri, din punct de vedere al crizei financiare, suntem, din fericire, o economie periferica, o economie destul de mediocra, in nici un caz pentru perioada urmatoare nu vom constitui subiectul speculatorilor. Speculatorii au destul de lucru, au multe pe cap in perioada asta ca sa nu se uite la leu, deci putem, cel putin din acest punct de vedere sa stam linistiti. Totul este ce se intampla cu exporturile si totul este daca avem taria sa dezvoltam, sa dam drumul la investitii, ca al doilea motor de crestere".

In ceea ce priveste situatia internationala, Florin Pogonaru explica: "Traim cumva intr-o epoca in care inclusiv sistemul financiar nu mai poate impune conditiile politicului si suntem ca o masina a carei frana scapa si scapa din nou, sunt caderi din acestea in criza pana cand sa spunem frana va incepe din nou sa functioneze. Dar asta va insemna o trecere prin inflatie la un moment dat".